تاریخ انتشار: ۰۰:۰۴ - ۰۹ مهر ۱۴۰۲
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

افزایش قیمت نفت و وضعیت بازار‌های طلا و ارز هم به داد بورس نرسید/ انفعال سازمان بورس در برابر سمپاشی‌ها علیه بازار

اگرچه اخباری همچون افزایش قیمت نفت تا نرخ ۱۰۰ دلار و وضعیت بازار‌های موازی همچون طلا و ارز بازار آزاد می‌توانستند سیگنال‌های مهمی برای بازار سهام در آغاز هفته جاری باشند، اما به عقیده کارشناسان افزایش نرخ بهره بانکی و تصمیمات متناقض سیاست‌گذار دو عاملی هستند که بورس را تحت تاثیر خود قرار داده است.

//////شروع کم‌رمق بازار/ سازمان بورس با سم‌پاشی‌ها علیه بازار سرمایه برخورد کند
اقتصاد ۲۴- رکود معاملاتی در بازار سرمایه به هفته دوم مهرماه نیز رسید و شاخص کل، با افت نسبتا شدید ۱۳ هزار و ۴۰۰ واحدی که معادل ۰.۶۴ درصد این شاخص است، در سطح دو میلیون و ۸۴ هزار واحدی ایستاد، روندی که «همایون دارابی» و «مهرزاد منتظری» کارشناسان بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ آن را تایید کرده و به بررسی ابعاد آن پرداختند.

حالا اگرچه اخباری همچون افزایش قیمت نفت تا نرخ ۱۰۰ دلار و وضعیت بازار‌های موازی همچون طلا و ارز بازار آزاد می‌توانستند سیگنال‌های مهمی برای بازار سهام در آغاز هفته جاری باشند، اما به عقیده کارشناسان افزایش نرخ بهره بانکی و تصمیمات متناقض سیاست‌گذار دو عاملی هستند که بورس را تحت تاثیر خود قرار داده است.

نرخ بهره بانکی به بالاترین سطح خود از سال ۹۴ رسید

طبق آخرین آمار‌ها نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به ۵ مهر با ۱۱ صدم درصد افزایش به ۲۳.۸۰ درصد رسیده که بالاترین نرخ از سال ۹۴ تاکنون است. همایون دارابی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه معامله‌گران در انتظار تغییر شرایط در مورد نرخ بهره هستند، می‌گوید: «اصولا ما یک الاکلنگی در بازار داریم. اگر شما نرخ بهره را بالا ببرید، بازار‌ها با افت مواجه می‌شوند و عملا شرایط مناسبی را در بازار‌ها شاهد نخواهیم بود.»

وی می‌افزاید: «حالا هم در شرایطی که بازار همچنان با کمبود شدید نقدینگی مواجه است، اوج گرفتن مجدد نرخ بهره بین بانکی به بالاترین سطح در سال جاری رسیده و باعث شده بازار منابع کافی در اختیار نداشته باشد. این عامل سبب رکود در همه فعالیت‌های اقتصادی در کشور شده و می‌تواند برای همه آسیب زا باشد».

نرخ بهره بانک (Interbank Rate) در واقع به نرخ سود اعمال شده بر وام‌های کوتاه‌مدت بین بانک‌ها اشاره می‌کند. اگر بانکی دچار کسری نقدینگی شود، باید از طریق وام گرفتن آن را جبران کند تا به حالت تعادل برسد، برای اینکه بانک‌ها برای حل این مشکل به بانک مرکزی نیاز نداشته باشند، بازاری را به‌نام بازار بین بانکی تشکیل داده‌اند که در آن به یکدیگر وام دهند. وام‌دهی بانک‌ها به یکدیگر بر مبنای یک نرخ سودی است که به آن نرخ سود بین‌بانکی گفته می‌شود.

انفعال سازمان بورس در برابر سمپاشی‌ها علیه بازار سرمایه

مهرزاد منتظری نیز در واکاوی دلایل این وضعیت با نگاهی به تجربه بازار سهام در سال ۹۹ به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «بیشترین صدمه‌ای که بازار سرمایه طی سنوات گذشته و در حال حاضر دیده مبنی بر این است که زمانی که دولت یا مقام قانونگذار تصمیمات متناقض، متفاوت و متلاطم اتخاذ می‌کند، معمولا بازار سرمایه را دچار اسیب می‌کند. همانطور که در سال ۹۹ منشا اصلی تغییرات در بازار سرمایه فعل و انفعالاتی بود که با فراخوان دولت و تصمیات نامناسب اتفاق افتاد؛ تصمیماتی، چون عرضه اوراق بیش از اندازه یا تامین مالی دولت».

به گفته این کارشناس در حال حاضر نیز بیشترین صدمه را بازار سرمایه می‌‎بیند که دچار رکود شده و به نوعی با یک برنامه ریزی در شرف تخریب از سوی مسوولان روبه‌روست. حتی مسوولانی در سطح مجمع تشخیص مصلحت که مرتبا علیه بورس و سازوکار بازار سرمایه سمپاشی می‌کنند.

او ضمن انتقاد از انفعال سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر در واکنش به این اظهارنظر‌ها به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «اگر کسی تبلیغاتی بکند، چه به نفع و چه به ضرر سهم و شرکت به خصوصی، سازمان بورس نه تنها باید تذکر دهد بلکه باید برخورد کند. با حاکمیت چنین فضایی قابلیت پیش بینی آینده بازار نیز الان متاسفانه وجود ندارد».


بیشتر بخوانید: چرایی فرو رفتن بورس در لاک دفاعی/ تکرار سرنوشت خودروسازی با حذف سیمان از بورس کالا


خروج سیمان و فولاد از بورس کالا صرفا در صلاحیت شورای عالی بورس است

در روز‌های اخیر اظهارات وزیر مسکن در خصوص خروج سیمان و فولاد از بورس کالا به بهانه نهضت کاهش قیمت مسکن جنجال زیادی به پا کرده و حتی سبب سقوط سنگین نماینده انبوه سازان در بورس کالا شد. این ادعا‌ها در حالی است که طبق قانون مستند به اصل ۸۵ قانون اساسی و ماده ۱۸ قانون توسعه ابزار‌ها و ماده ۲ قانون بازار اوراق بهادار دولت صلاحیت خروج کالا از بورس کالا را نداشته و خروج سیمان و فولاد از بورس کالا صرفا در صلاحیت شورای عالی بورس است. در صورت تصویب مصوبات مغایر با قانون این موضوع در دیوان عدالت اداری قابل ابطال خواهد بود.

خروج سیمان و فولاد از بورس کالا در حالی از سوی دولت مطرح می‌شود که به گفته کارشناسان فساد‌های گسترده‌ای به دنبال دارد و در نهایت به گفته همایون دارابی به بازار سهام ضربه خواهد زد. او در این باره به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «خروج کالا از بورس مسئله پیچیده‌ای است. ما می‌دانیم بدل و جایگزین بورس کالا فساد و رانت و امضا‌های طلایی است، اما امیدواریم دولت عقلانیت به خرج دهد و مثل دولت قبل که در مقابل تلاش‌هایی که برای خروج فولاد و پتروشیمی از بورس کالا صورت می‌گرفت ایستاد، در این مورد نیز تن به این قضیه ندهد».

دارابی در ادامه با اشاره به برملا شدن پرونده‌هایی چون فساد فولاد مبارکه عنوان می‌کند که چنین تصمیمی در نهایت به ضرر خود دولت است و رای دهندگان این دولت را ناامید خواهد کرد.

چشم انتظار گزارش‌های ۶ ماهه شرکت‌ها

حالا در شرایطی که بورس در رکود طولانی مدتی به سر می‌برد و فعالان چشم انتظار سیگنال‌های تاثیرگذار بر رشد بازار هستند، آیا گزارش‌های ۶ ماهه شرکت‌ها می‌تواند نجات بخش باشد؟ همایون دارابی در این باره نظر مثبتی دارد. وضعیت سودآوری شرکت‌ها در حالی سیگنال مثبتی برای بازار سهام خواهد بود که به گفته این کارشناس برای تحلیلگران نیز فرصتی را فراهم می‌آورد که برای اصلاح پرتفویشان مطابق گزارش‌ها عمل کنند. حالا باید منتظر بود و دید که با انتشار این گزارش‌ها چه شرایطی قرار است برای بازار سرمایه رقم بخورد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ترکیب احتمالی النصر مقابل پرسپولیس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

آغاز واریز حقوق بازنشستگان کشوری به همراه شگفتانه ۳ میلیون تومانی

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/سرمای شدید هوا در راه ایران؛ مسئولین هشیار باشند

تعطیلی کامل برنامه هسته‌ای، شرط آمریکا برای مذاکره با ایران!

این داروی گیاهی مانع از ابتلا به آلزایمر می‌شود

بیانیه ارتش لبنان درباره تحصن در جاده فرودگاه بین‌المللی بیروت

ترامپ همچنین مایل به مذاکره با تهران است

مشاور امنیت ملی آمریکا: درمورد ایران، همه گزینه ها روی میز است

زلنسکی: آماده‌ایم که مذاکره کنیم

مذاکرات درباره مرحله دوم توافق با حماس

شیخ نعیم قاسم: جلوگیری از فرود هواپیمای ایران در لبنان، اجرای تصمیم اسرائیل است

توئیت جدید حساب کاربری رهبر انقلاب به زبان عبری

پزشکیان: آیا ما به دنبال جنگ هستیم؟

فیلمی حیرت انگیز از استقرار ماهواره‌های استارلینک در مدار زمین

فیلم/۱۱ میلیون مسکن ساختیم ولی فقط ۲ میلیون نفر به مالکان مسکن اضافه شد!

فیلم/هدیه ۱۰ هزار دلاری شیخ کویتی به بازیکن زن ایرانی!

تصاویر کانکس پلیس نصب شده در نزدیکی درب کوی دانشگاه تهران

آلینا کابایوا معشوقه پوتین کیست؟

ازدحام مردم مقابل محل اقامت النصر در تهران

اطراف دانشگاه شریف هم امنیت لازم را ندارد

رئیس اتحادیه کانون‌های وکلا، وکالت اولیای دم مرحوم خالقی را عهده‌دار شد

دومینوی گرانی به بازار لوازم خانگی رسید

عذرخواهی و پیگیری‌های ویژه اعضای دولت برای دلجویی از خانواده خالقی

پدر امیرمحمد خالقی: راضی نیستیم خون فرزندمان پایمال شود

تحویل محموله بمب‌های سنگین آمریکا به تل‌آویو

معاون وزیر راه: تهدید اسرائیل به زدن هواپیمای ایرانی در صورت پرواز به سمت بیروت؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳

مشکلات حقوقی مادر علی انصاریان همچنان پابرجاست

سرانجامی شوم با بازی جرات و حقیقت

تهدید زن جوان توسط سارق موبایلش

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

فیلم/ شفق قطبی از ایستگاه فضایی بین‌المللی

کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره

همه چیز در مورد سریال آبان + اسامی بازیگران

هشدار جدی به تهرانی‌ها؛ باد شدید در راه است

یک علامت شایع کمبود یُد

اختلال خواب چیست و چگونه درمان می شود؟

گیخاتو خان کیست؟| مبتکر اولین اسکناس

فیلم/ ارتباط نادر عضوی از قبیله بدوی با مردم

علائم اولیه سرطان زبان چیست؟

عکس/ چهره خاص و دیدنی دلکش دهه ۵۰ با تاج کاغذی

کمبود کدام ویتامین باعث سفیدی مو می‌شود؟

وعده سیب‌زمینی ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانی وزارت جهاد؛ روند صعودی قیمت سیب‌زمینی ادامه دارد

درآمد‌های لرزان بودجه، خرج مُسکن یارانه‌ها / رنگین کردن سفره فقر محرومان با کالابرگ الکترونیکی

مذاکرات استقلال با ماتزاری ادامه دارد

عکس/ استایل شیک بهنوش طباطبایی با دستبند و انگشتر لاکچری

عکس/ آخرین تمرین تیم استقلال قبل از بازی با الریان

عکس/ گریم متفاوت بهزاد فراهانی و وثوقی ۵۱ سال پیش در یک فیلم سینمایی

گزارش ترک فعل بانک مرکزی روی میز دادسرای دیوان محاسبات

ماجرای هولناک کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره

عکس/ دیدار فرهاد مجیدی و کوین یامگا در امارات