تاریخ انتشار: ۲۱:۱۵ - ۰۳ فروردين ۱۴۰۳
اهمال‌کاری دولت و بانک مرکزی تا کجا ادامه دارد؟

ادامه جولان بانک‌های ناتراز

با وجود اینکه برخی بانک های ناتراز تاثیر مهمی در رشد پایه پولی و تورم دارند، دولت و بانک مرکزی آنها را رها کرده و تنها سه موسسه اعتباری را منحل کرده‌ است.

ادامه جولان بانک‌های ناتراز

اقتصاد۲۴- کارشناسان اقتصادی همواره از ناترازی‌های متعدد اقتصاد ایران، به عنوان دلایل مهم تورم مزمن در سال‌های طولانی یاد می‌کنند. یکی از این ناترازی‌ها که با شدت گرفتن آن در سال‌های اخیر، به یکی از بحث‌های اصلی در محافل اقتصادی تبدیل شده، ناترازی بانک‌ها است. از همین روی، انحلال بانک‌های ناتراز به یکی از کلیدواژه‌های مسئولان اقتصادی دولت و همچنین مقامات بانک مرکزی تبدیل شده است.
گرچه در اواخر فروردین ماه سال گذشته، اولتیماتومی ۶ ماهه برای بانک‌های ناتراز از سوی بانک مرکزی تعیین شد، اما با پایان این زمان نیز اتفاق خاصی رخ نداد و نتیجه تهدید‌های متعدد بانک مرکزی، در انحلال سه موسسه اعتباری خلاصه شد. با این وجود، آنگونه که کارشناسان تاکید می‌کنند و آمار‌های رسمی نیز بر آن مهر تایید می‌زنند، مشکل اصلی در ناترازی بانک‌های بزرگی است که زیان‌های نجومی آنها، بخش بزرگی از رشد پایه پولی هر سال را رقم می‌زند.

فرصت ۶ ماهه فرزین به بانک‌های ناتراز

در روز‌های پایانی فروردین ماه سال ۱۴۰۱ بود که محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، با حضور در صداوسیما، وضعیت بانک‌های ناتراز را تشریح و تاکید کرد که در نیمه نخست سال، چند بانک تعیین تکلیف خواهند شد. وی همچنین در جمع مدیران عامل بانک‌ها، به آن‌ها فرصتی ۶ ماهه برای اصلاح اضافه برداشت‌هایشان داد و تاکید کرد که با تداوم ناترازی بانک‌ها، بانک مرکزی به ناچار به سمت انحلال این بانک‌ها می‌رود.

البته با اتمام این فرصت ۶ ماهه نیز تغییری در وضعیت بانک‌های ناتراز نداشت و بر خلاف ادعا‌ها و تهدید‌های متعدد، این بانک‌ها مثل قبل به فعالیت خود ادامه دادند. در میان تنها سه موسسه اعتباری توسعه در مهر ماه، نور در آذر ماه و کاسپین در بهمن ماه سال گذشته منحل شد

چرا بانک مرکزی به سراغ مشکلات اصلی نمی‌رود؟

سه موسسه اعتباری در حالی منحل شده‌اند که مشخص نیست چرا بانک مرکزی برای حل ناترازی بانک‌ها، به سراغ بانک‌های بزرگی که منابع بانک مرکزی را می‌بلعند و حاصلی جز تورم مشکلات اقتصادی ندارند، نرفته است؟
مثال بارز این بانک‌ها نیز بانک آینده است که به گواه گزارشات متعدد، به تنهایی مسبب ۲۵ درصد از رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۱ بوده و احتمالا با تداوم فعالیت این ماشین زیان‌دهی در سال ۱۴۰۲ چنین آماری در این سال نیز تکرار شده است.

برخورد بدون رودربایستی با بانک‌ها در سال ۱۴۰۳

در طول سال گذشته، علاوه بر بانک مرکزی، دولت سیزدهم نیز بار‌ها به موضوع ناترازی بانک‌ها پرداخت. چند روز پس از اولتیماتوم فرزین به بانک‌های ناتراز، ابراهیم رئیسی، رئیس دولت، نیز در صحن علنی مجلس از اصلاح بانک‌های ناتراز به عنوان یکی از محور‌های برنامه هفتم توسعه یاد کرد و توضیح داد که این برنامه بانک‌ها را به سه دسته «سالم»، «ناسالم قابل اصلاح» و «ناسالم غیرقابل اصلاح» تقسیم کرده است و بانک‌های ناسالم که امکان اصلاح ندارند، به دلیل آثار اقتصادی، منحل خواهند شد.


بیشتر بخوانید: محبوب‌ترین وام‌ها در سال ۱۴۰۲؛ رقابت تنگاتنگ وام تعمیر مسکن با تسهیلات خرید خانه


وزیر اقتصاد و دارایی نیز در این مدت اظهارات متعددی درباره ناترازی بانک‌ها داشت که در آخرین مورد، انحلال بانک‌های ناتراز را به سال‌های بعد موکول کرد. احسان خاندوزی در دی ماه سال گذشته با اشاره به توقع جامعه از برخورد انقلابی بانک‌های ناتراز، گفت: «بدون رودربایستی با بانک‌ها و موسسات مالی متخلف برخورد می‌کنیم و این اتفاق در سال ۱۴۰۳ نیز برای برخی موسسات بانکی می‌افتد.»

عامل ناترازی بانک‌ها چیست؟

دولت و بانک مرکزی در حالی بانک‌های ناتراز را تهدید به انحلال می‌کنند که به زعم بسیاری از کارشناسان اقتصادی، عملکرد همین دو نهاد از عوامل اصلی ناترازی شبکه بانکی کشور است.
این کارشناسان می‌گویند که بانک مرکزی از یک سو نرخ بهره را سرکوب می‌کند و از سوی دیگر، دولت بانک‌ها را تحت فشار می‌گذارد که وام‌های تکلیفی متعدد پرداخت کند.

علاوه بر آن ضعف‌های ساختاری و نهادی متعددی در بازار سرمایه ایران وجود دارند که این بازار را به خرید و فروش سهام محدود کرده‌اند و سایر ابزار‌های مالی، آنطور که باید در این بازار متقاضی ندارند. به همین دلیل، وظیفه عمده نیاز‌های تامین مالی خانوار‌ها و بنگاه‌ها بر دوش شبکه بانکی است که باعث ناترازی آن‌ها شده است.
حال باید دید که دولت و بانک مرکزی که در ابتدای سال گذشته به تعیین تکلیف بانک‌ها در ۶ ماهه اول سال تاکید داشتند و سپس این بازه را به آخر سال ۱۴۰۲ و بعد سال ۱۴۰۳ گسترش دادند، در سال جدید، به جز تهدید کردن و اولتیماتوم دادن، چه برنامه‌ای برای بانک‌ها ناترازی دارند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ویتامین‌ها و مواد معدنی حیاتی برای رشد عضلات

نقش چای و شکلات تلخ در سلامت قلب

اخراج افغان‌ها باعث کاهش قیمت مسکن می‌شود؟/ اعداد و ارقام غیررسمی بازار مسکن، پشت پرده‌ای دارد

عکس/ چرا پاهای ترامپ متورم است؟سخنگوی کاخ سفید پاسخ داد

فیلم/ مراسم عروسی رضا شکاری و همسر روسش

فیلم/ استقبال دروزی‌های سویدا از ارتش اسرائیل

توقف گفت‌وگوهای ایران و آمریکا

عکس/ شوخی آذری جهرمی با یک خبر از پزشکیان

فعالیت فرودگاه‌ها ۲۴ ساعته شد

فیلم/ سردار وحیدی: دشمنان برنامه مفصل ریخته بودند تا شورشی را در داخل شکل دهند

پیش‌فروش بلیت اتوبوس ممنوع شد

معامله احتمالی زلنسکی و ترامپ

فیلم/ سکوت علیرضا فغانی در واکنش به حواشی اخیر شکست

فیلم/ اعترافات یک افغانستانی پس از خروج از ایران

عکس/ چیدمان شیک و امروزی خانه پردیس احمدیه

عکس/ مشاور قالیباف، کاظم صدیقی را امام جمعه سابق خواند

ابلاغ سلام و دعای رهبر معظم انقلاب به خانواده شهید سلامی

پیش‌بینی یک ژنرال آمریکایی درباره زمان آغاز جنگ با روسیه و چین

فیلم/ کره‌جنوبی غرق شد

فروش اجباری بلیت رفت‌وبرگشت اربعین ممنوع شد

تکذیب فروش بنزین مخلوط به آب به خودروی رئیس‌جمهور

واردات بنزین سوپر در دستور کار قرار گرفت

فیلم/ واکنش آمریکایی‌ها به آبروریزی ترامپ در جشن قهرمانی چلسی

نخستین برد پرسپولیس با وحید هاشمیان

وزیر اطلاعات از عقب‌نشینی اطلاعاتی رژیم صهیونیستی خبر داد

اسرائیل مدعی ترور یکی از فرماندهان ارشد حزب‌الله شد

فیلم/ نظر سردار کوثری درباره فعال شدن مکانیزم ماشه

ساخت ۲۰ پایگاه نظامی جدید آمریکا برای اسرائیل

عکس/ فغانی: قلبم برای این کشور می‌تپد

پیش بینی جایگزینی یورو با دلار

دستگیری ۲ نفر با محموله اورانیوم در گرجستان

عمری: امیدوارم با پرسپولیس قهرمان شویم

عبور والیبال ایران از دیوار چین

قیمت جدید کالاهای اساسی اعلام شد

فیلم/ سرلشکر باقری چطور برای ریاست ستادکل نیروهای مسلح انتخاب شد؟

عکس/ کنایه رشیدی کوچی به به برگزاری نماز جمعه با امامت کاظم صدیقی

سفر احتمالی ترامپ به پاکستان

توضیح آتش‌نشانی درباره افزایش حوادث گاز

دستگیری سرباز و معلم اسرائیلی به اتهام جاسوسی برای ایران

ادعای رسانه اسرائیلی: الجولانی مذاکره را متوقف نمی‌کند

آمریکا اروپا را در پرونده ایران بازی نمی‌دهد

عکس/ داوطلبان نامرئی و پراسترس کنکور

خبر مهم بانک مرکزی درباره دسته‌چک

انتقاد نوروزی از سانسور در تلویزیون

رایزنی اردوغان و الجولانی پس از حملات اسرائیل

نیرو‌های اسرائیلی در ۱۰ کیلومتری دمشق

عکس/ توییت جدید سایت رهبر انقلاب در مورد جنگ اخیر

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

عکس/ تصویر هوایی از وزارت دفاع سوریه پس از بمباران