تاریخ انتشار: ۱۰:۱۲ - ۱۸ شهريور ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
بازی پوتین با زنگزور

کارت زرد تهران به مسکو

جلال خوش چهره در یادداشتی می نویسد: روس‌ها در آزمون حسن رفتار در قبال ایران نمره بالایی کسب نکرده‌اند؛ پس چرا باید تهران نقش خود را در این باره به ناظری صرف فرو کاهد؟ ممکن است در مقاطعی محاسبات راهبردی دو طرف گونه‌ای هم‌سو یافته باشد، اما در جایی مانند بزنگاه کنونی لازم است تهران ابتکار تغییر در مواضع خود را با توجه به شرایط پیش رو داشته باشد. در این حال نباید فراموش کرد که روس‌ها در مواضع هم سو خود با تهران نیز بیشتر حرکاتی نمادین داشته‌اند تا این که به راستی بخواهند در اندازه یک متحد یا شریک، اقدامی بنیادین در خدمت به منافع ایران به عمل آورند.

کارت زرد تهران به مسکو

اقتصاد۲۴-"عباس عراقچی" وزیر امورخارجه در واکنش به گفته همتای روس خود درباره لزوم حل و فصل مشکلات مربوط به گشودن کریدور "زنگزور" در مرز مشترک ایران و ارمنستان، اظهارت صریحی را بیان کرده است. او گفته است: «هر تهدیدی علیه همسایگان ما و ترسیم دوباره مرزها، چه در شمال باشد چه در جنوب، چه شرق و چه غرب، کاملاٌ غیرقابل قبول است و برای ایران خط قرمز به شمار می‌رود.»، اما اگر اظهارات عراقچی را نشان دادن "کارت زرد" تهران به مسکو تعبیر کنیم، آیا مسکو در مواضع تکراری خود در قبال تمامیت ارضی ایران، اصلاحی صورت خواهد داد؟ و یا همچنان به این رفتار ادامه می‌دهد؛ زیرا براین نظر است که تهران به دلایل مربوط به روابط و جایگاه جهانی خود، مجبور به مماشات با مسکوست.

تهران پیش از این نیز با مواضع مسکو در بزنگاه‌های مختلف مماشات کرده است؛ از جمله هم‌سویی با غرب در اعمال تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران، تنگ کردن فضای تنفسی ایران در توافقنامه برجام، محدود سازی حاکمیت سرزمینی ایران در دریای خزر، هم‌سویی با شورای همکاری خلیج فارس در باره ادعا‌های مربوط به جزایر سه‌گانه تنب بزرگ، کوچک و ابوموسی ... و حالا بروز توافق صریح در تغییر ژئوپلیتیک مرز‌های غربی ایران.

ممکن است چنین توجیه شود که روس‌ها مانند آنچه "سرگئی لاوروف" در پی سفر "ولادیمیر پوتین" به باکو اظهار داشته، سخنانی شبیه اظهاراتی باشد که مقام‌های روس پیش‌تر هم در باره برخی مسائل امنیتی _ ارضی ایران گفته‌اند، اما نه به شکل خطرناک، نه خصمانه، بلکه آزار دهنده. ولی به نظر می‌رسد این‌بار و با نزدیک بودن تهدید تغییر مرز مشترک ایران و ارمنستان، لازم است تهران با عبور از سیاست منفعلانه در قبال مسکو، سیاست فعال و راهبردی در خدمت به منافع و امنیت ملی را در دستور کار قرار دهد. مسکو همانگونه که در جنگ اوکراین تجربه شد، باید دریابد که زمان آن گذشته که تصور می‌کرد دیگر ملت‌ها یا رعایای آن‌ها هستند و یا شریکان حاشیه نشین و منفعل در برابر هر آنچه مسکو براساس منافع خود تشخیص داده و عمل می‌کند؛ بنابراین لازم است تهران با شروع دیپلماسی فعال، مانع از راهبردی شود که منافع دو ملت ایران و ارمنستان را به نفع اهداف جنگی مسکو علیه اوکراین، دچار خطر مستقیم می‌کند؛ به ویژه آن که تغییر در مرز‌های شمال غربی ایران پیامد‌های کوتاه و بلند مدت برای منافع ایران خواهد داشت.

شرط دیپلماسی فعال و ارتقاء استراتژی در وهله نخست، دست‌یابی به منافع مشترک با دیگر بازیگران جامعه بین‌المللی است. این امر شوربختانه با موانع بسیار روبروست، اما غیر قابل عبور نیست. اصلاح رویکرد مذاکراتی با دیگر بازیگران بین‌المللی، همچنین پرهیز از نگاه به تمامی خصمانه در عرصه دیپلماسی، رویکردی واقع‌گرایانه براساس منافع ملی خواهد بود. همانگونه که لازم بود از همان ابتدا با نگاهی روشن، جنگ دوم آذربایجان _ ارمنستان را یک درگیری ژئوپلیتیک تفسیر و تحلیل کرد و نه درگیری میان اسلام و مسیحیت و جنگی قومی در کنار مرز‌های خود. در این حال می‌شد پیش بینی کرد که منافع ایران در جنگ قره باغ مصون نخواهد بود. به هر حال این یک اصل در سیاست است که همیشه بعد از وقوع حوادث، واقعیت‌ها چهره آزاردهنده خود را بروز می‌دهند.

روس‌ها در آزمون حسن رفتار در قبال ایران نمره بالایی کسب نکرده‌اند؛ پس چرا باید تهران نقش خود را در این باره به ناظری صرف فرو کاهد؟ ممکن است در مقاطعی محاسبات راهبردی دو طرف گونه‌ای هم‌سو یافته باشد، اما در جایی مانند بزنگاه کنونی لازم است تهران ابتکار تغییر در مواضع خود را با توجه به شرایط پیش رو داشته باشد. در این حال نباید فراموش کرد که روس‌ها در مواضع هم سو خود با تهران نیز بیشتر حرکاتی نمادین داشته‌اند تا این که به راستی بخواهند در اندازه یک متحد یا شریک، اقدامی بنیادین در خدمت به منافع ایران به عمل آورند. پس نباید تهران در قبال آنچه مسکو بنابر مصالح خود می‌کند، سیاستی قفل شده در هزارتوی تعارفاتش با روس‌ها را به نمایش گذارد. هزینه چنین سیاستی با همه گرانی‌اش تنها از جیب ایران پرداخت خواهد شد. آنچه عباس عراقچی در واکنش به همتای روس خود گفته و از "خط قرمز" یاد کرده است، می‌تواند به نشان دادن کارت زرد تهران به مسکو تعبیر شود، اما آنچه اهمیت این واکنش را بالا خواهدبرد، سیاست فعالی است که لازم است تهران در چنته ابتکاراتش داشته باشد.

منبع: ابتکار

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
علی
0
0
يکشنبه ۱۸ شهريور ۱۴۰۳
تاریخ نشان میدهد روس ها همسایه متجاوز و زورگو میباشند.
مماشات با این کشور با هر نوع سیستم حکومتی به نفع ایران
نیست بویژه در شرایط فعلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۶ فروردین ۱۴۰۴/ خریداران طلا مُردد شدند

عکس/ بهروز وثوقی و مسعود کیمیایی درحال استراحت در پشت صحنه فیلم گوزن‌ها

عکس/ لحظات بهاری سحر ولدبیگی و نیما فلاح در دل طبیعت

عکس/ عکس دیده نشده از فرح ۱۵ ساله بالای درخت

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استوری احساسی علیرضا بیرانوند پس از صعود به جام جهانی

عکس/ فوتبال خانوادگی مسعود پزشکیان در تبریز

عکس/ واکنش رییس جبهه اصلاحات به سخنان امام جمعه نیشابور

اقامه نماز عید سعید فطر به امامت رهبر انقلاب

عکس/ دیدیه اندونگ بهترین هافبک سال ۱۴۰۳ انتخاب شد

اینفوگرافی/ رتبه‌بندی کیفیت زندگی در ۱۰ کشور خاورمیانه

عکس/ خبر خوش درباره واریز عیدی مددجویان بهزیستی

سخنرانی دبیرکل حزب‌الله در روز قدس

مصرف بنزین از ۱۳۰ میلیون لیتر عبور کرد

فیلم/ دیدار عیدانه رئیس‌جمهور با رئیس قوه قضائیه

فیلم/ شوخی عجیب بازیکنان تیم ملی با امیر قلعه‌نویی

عکس/ منظره بهاری دماوند از قلب تهران

عکس/ تفاوت‌های اصلی بین کفاره و فطریه چیست؟

بهترین روش برای تقویت مغز چیست؟

این خوراکی‌ها را در ایام عید نوروز نخورید

آیا سرکه سیب برای بدن خطرناک است؟

تقدیر دکتر بهشتی‌نژاد از تلاش برای حفظ و استمرار خدمات شرکت در تعطیلات عید نوروز

مدیریت هوشمند دارایی‌ها؛ راهکاری برای تعادل میان سود و خدمت‌رسانی

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP

قیمت گوشی اپل + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ مظفرالدین شاه ۱۲۳ سال پیش دست در دست ملکه ایتالیا

خودروی جدید ترامپ رونمایی شد + عکس

عکس/ دیدار نوروزی تعدادی از درباریان با ناصرالدین شاه قاجار

اسکناس جدید ۲۰۰ هزار تومانی چاپ شد+عکس

عکس/ دیدار نوروزی مسعود پزشکیان با رئیس قوه قضائیه

عکس/ واکنش فرهاد مجیدی به صعود تیم ملی به جام جهانی

عکس/ تعدادی از ملازمان ناصرالدین شاه در شکارگاه و بالای سر شکارها

۳۹۶ قربانی در تصادفات از ابتدای تعطیلات نوروزی

ارسال پیامک حجاب در برخی شهرهای ایران

همسر امام و عفت مرعشی چه قراری گذاشتند؟

موافقت رهبر انقلاب با عفو یا تخفیف مجازات جمعی از محکومان

عکس/ ادعای دختر ابراهیم رئیسی درباره شب اول شهادت پدرش

میرباقری: فرمان ظهور امام‌ زمان (عج) صادر شده است

آسیب دیدگی مجدد ستاره پرسپولیس

توقیف کشتی قاچاق نفت از ایران در خلیج فارس

عکس/ زمین فوتبال در دل کوهستان روستای دیوزناو کردستان

فیلم/ موج بازداشت‌ها در ترکیه ادامه دارد

دعوت مسعود پزشکیان از مردم برای راهپیمایی روز قدس

گزارش بورس امروز چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴

عکس/ مجید مظفری ،هوتن شکیبا و صابر ابر در اتاق گریم سریال تاسیان

ترافیک ‌سنگین در تمام جاده‌های شمال‌

تمرین امروز استقلال تعطیل شد

عکس/ محمدرضا پهلوی و پدرش رضاخان در روز افتتاح بانک ملی

سقف مهریه ۱۴ سکه می‌شود؟

تشدید قطعی برق صنایع در سال ۱۴۰۴

ثبت‌نام جدید سهام عدالت کلاهبرداری است

عکس/ همسر دوم محمدرضا پهلوی در ۱۴ سالگی کنار مادر آلمانی‌اش

عکس / استایل شیک مسعود کیمیایی در کنار پسرش پولاد کیمیایی