اقتصاد۲۴- «من افغانی هستم؛ در استان کرمان زندگی میکنم. تمام حسابهای من بسته شده و گفتن باید مالیات پرداخت کنی. مالیات هر نفر یک میلیارد و حتی ۱۵ میلیارد وضع شده. از شما میخواهم به سران دولت افغانستان برسانید.» این بخشی از گفتههای ویدیویی است که افغانستان اینترنشنال از تجمع افغانیهایی منتشر کرده که در مقابل ساختمان کل امور اتباع خارجه نسبت به افزایش شدید مالیاتها اعتراض کردند.
افغانیها به مالیاتی معترض هستند که تمام ایرانیان طبق قانون پرداخت میکنند. آنها به دنبال فرار از پرداخت مالیاتی هستند که کارمندان و کارگران ایرانی قبل از دریافت حقوق خود، آن را پرداخت میکنند. بر اساس قانون، نرخ مالیات برای ایرانی و اتباع غیر ایرانی داخل کشور، هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. برخی از آنها میگویند موجودی حسابشان از مالیات تعیینشده بسیار کمتر است، این در صورتی است که میزان مالیات بر اساس تراکنشهای مالی یکساله تعیین میشود. بر همین اساس به نظر میرسد اگر مالیات تراکنشهای مالی افغانیها رقمها بالایی تعیین شدهاست، درآمد آنها به همین میزان بالا است. همچنین در گاهی از اوقات، چندین افغانی از یک کارت بانکی استفاده میکنند که در این حالت نیز میزان تراکنشها تعیینکننده مقدار مالیات است. در شرایطی افغانیها تجمع برگزار میکنند و نسبت به پرداخت مالیات قانونی خود اعتراض دارند که هیچ مالیاتی برای حق سکونت خود در ایران پرداخت نمیکنند و از یارانههای مختلف بهره میگیرند.
در فضای مجازی تصاویری از گروههای افغانیهای ساکن ایران منتشر شده که در تلاش هستند راه فرار مالیاتی را به یکدیگر یاد دهند. در این گروهها گفته میشود که با ارائه مدارک پزشکی، اعتراض و گلایه از شرایط مالی میتوانند از پرداخت مالیات معاف شوند. در یکی از پیامها آمده است: «وقتی رفتین اداره مالیات برای اعتراض، مبلغ مالیات برایتان کم کرد، سریع نرید پرداخت کنید. بازهم اعتراض بزنید که ندارم و زیاده. بازهم برایتان کم میکنند. مدارک پزشکی اگر دارید همراه خودتان ببرید، چون تاثیر داره. امروز یکی مدارک پزشکی داشت، چندبار هم اعتراض کرد از مالیات ۹۶۰ میلیونی رسید به دو میلیون و ۹۰۰ هزار تومان.»
افغانیهای قانونی در ایران باید به قانون کشور عمل کنند و قانون مالیات هم از قوانین مهم کشور است. اگر این افراد به صورت غیر قانونی در کشور ساکن هستند و از کارت فرد دیگری برای انجام تراکنشهای مالی خود استفاده میکنند، طبیعی است که باید از کشور خارج شوند. یکی از شکایت افغانیها آن است که میزان مالیاتی که برای آنها وضع شده از موجودی حساب آنها بیشتر است. این در صورتی است که مالیات بر اساس موجودی حساب تعیین نمیشود بلکه میزان تراکنشهای سالانه تعیینکننده میزان مالیات است. هیچ فردی بر اساس موجودی حساب خود در کشور مالیات پرداخت نمیکند. هر افغانی مانند هر ایرانی باید بر اساس میزان گردش حساب خود در سال مالیاتی، مالیات پرداخت کند.
تفاوت میان مالیاتها را میزان درآمد مشخص میکند و طبیعی است هرکسی که درآمد بیشتری دارد باید مالیات بالاتری بپردازد. طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم، نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانهای میباشد، چنین است: تا میزان ۲۰۰ میلیون تومان درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد. نسبت به مازاد ۲۰۰ میلیون تومان تا میزان ۴۰۰ میلیون تومان درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست درصد. نسبت به مازاد ۴۰۰ میلیون تومان درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست و پنج درصد. مالیات اشخاص حقوقی نیز با نرخ بیست و پنج درصد محاسبه میشود.
بیشتر بخوانید:کوچکزاده در ۶ سال اخیر یکریال مالیات هم نداد
«سیاوش غیبیپور» کارشناس امور مالیاتی در این باره به فراز میگوید: «مالیات مستقیم بر ارزش افزوده تعیین میشود. در قانون ایران بندی در خصوص مالیات اتباع وجود ندارد این در صورتی است که در برخی از کشورها، از اتباع مالیاتی به عنوان حق سکونت و یا مالیات مهاجرت گرفته میشود. در این حالت افرادی که میخواهند در کشور دیگری ساکن شوند باید درصدی از درآمد خود را به علت سکونت در آن کشور به عنوان مالیات بپردارند. اتباع در ایران عوارض خروج از کشور مانند همه ایرانی میدهند و تنها عوارضی که آنها متفاوت از ایرانیان پرداخت میکند، عوارض تمدید مجوز است. در خصوص مالیات حقوق نیز اتباع قانونی بر اساس قانون کشور مالیات پرداخت میکنند که بازهم نرخ آن بین اتباع و ایرانیها نیست.»
مالیات منبع اصلی درآمد دولت برای ارائه خدمات عمومی، توسعه زیرساختها و مدیریت اقتصاد است. همه افراد باید به نسبت فعالیتهای اقتصادی خود مالیات بپردازند. نباید فراموش کنیم که پرداخت مالیات، یک الزام قانونی است که نظم اجتماعی و اقتصادی را تقویت میکند. اتباع خارجی نیز در چارچوب قوانین کشوری که در آن اقامت دارند، موظف به پرداخت مالیات هستند. غیبیپور ادامه میدهد: «در خصوص تراکنشهای مالی، تمام پولهایی که به حسابهای افراد ایرانی و خارجی در کشور میآید باید رفع ابهام شود تا از پولشویی جلوگیری شود. پولی که به حساب هر فرد میآید یا درآمدی است یا غیردرآمدی؛ اگر پول از مسیر درآمد به دست آمده است باید مالیات آن احراز شود. اگر از فروش اموال نیز به دست آمده مالیات آن مشخص است. افاغنه در ایران مانند ایرانیان مالیات تراکنشهای مالی خود را باید پرداخت کنند.»