تاریخ انتشار: ۰۹:۰۵ - ۰۹ اسفند ۱۳۹۸

اهالی رسانه، در بحران کرونا، بزرگ‌ترین پناه مردم هستند

مجید رضائیان، استاد دانشگاه و پژوهشگر روزنامه نگار، درباره وظیفه اصلی خبرنگار در شرایط بحران فعلی و اعتماد مردم به شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های رسمی صحبت می‌کند.
اهالی رسانه، در بحران کرونا، بزرگ‌ترین پناه مردم هستند
 
اقتصاد۲۴- این روز‌ها شاید آن‌قدر که هراس و دغدغهِ ویروس کرونا در سطح جامعه شیوع پیدا کرده، خود ویروس فراگیری نداشته است. در چنین شرایطی، این پرسش مهم شکل می‌گیرد که مهمترین وظیفه رسانه‌ها چیست؟ درباره شرایط ویژه اطلاع‌رسانی درباره این بیماری و لزوم برخورد درست با آن، با دکتر مجید رضائیان، استاد دانشگاه، پژوهشگر و روزنامه‌نگار، گفتگو کرده‌ایم.

در این روز‌ها که ویروس کرونا در کشور شیوع پیدا کرده، کار رسانه‌ها سخت است؛ از یک سو باید اطلاع رسانی کنند و از سوی دیگر از دامن زدن به اضطراب در جامعه بپرهیزند. به نظر شما وظیفه اصلی رسانه‌ها در این شرایط چیست؟

نکته اولی که مطرح می‌شود این است که وظیفه خبرنگار چیست؟

وظیفه خبرنگار، دوری کردن ازنوشتن خبر (وی گفت، وی افزود) است. وظیفه او این است که خبر تولیدی را به مخاطب برساند. منظور از خبر تولیدی آن است که خبرنگار اطلاعات را به دست آورد و عناصر اطلاعاتی خبر را داشته باشد.

بعد از آن که خبر تولید شد، رسانه‌ها و خبرنگاران در این زمینه باید به مسئولانِ متولی و دست‌اندرکار درعرصه حکومت، بهداشت، درمان و سلامت مردم ثابت کنند که پنهان‌کاری و کتمان کردن موضوع راه حل نیست و شرایط را بدتر می‌کند؛ چون اگر به طور جدی درباره موضوع صحبت نشود، مردم هم فکر می‌کنند خبری نیست، هشدار‌ها را نادیده می‌گیرند و به جای اینکه ویروس کنترل شود، بیش‌تر شیوع پیدا می‌کند.

اما بار‌ها مسئولان گفته‌اند پنهان کاری انجام نمی‌شود و اطلاعات به طور واضح در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

به هرحال در یک دوره‌ای این پنهان‌کاری انجام می‌شد. مثلا رفت و آمد هواپیمایی ماهان یک سری مشکلات را ایجاد کرد، ابتدا، این رفت و آمد هواپیما را نمی‌پذیرفتند، سپس گفتند برای کمک‌های بشر دوستانه است. این یکی از مواردی است که اتفاق افتاد و رسانه‌ها و خبرنگار‌ها هم در کسب اطلاعات دقیق و خبر‌های تولیدی درباره این موضوع ضعیف عمل کردند.

حالا در این میان ممکن است خبرنگار بخواهد خبر تولیدی را به مخاطب برساند، به منابع خبری مراجعه کند و آن منابع نخواهند که اطلاعات را در اختیار خبرنگار قرار دهند؛ در این مورد هم باز می‌توان گفت هیچ درِ بسته‌ای برای خبرنگار وجود ندارد، باید از منابع دیگر، اطلاعات مورد نظر را به دست آورد و خبر را تولید کند.

در مدیریت شرایط بحرانی، انتشار اخبار باید به گونه‌ای باشد که نه موضوع را ساده جلوه دهد و نه در جهت بزرگ‌نمایی و مضطرب کردن مخاطب گام بردارد. باید یک سیاست دقیقی را دنبال کرد که هم مردم را آگاه کرد و هم آرامش را حفظ کرد. در عین حال آموزش هم داد

این کار خبرنگار درست است که بخواهد همه اطلاعات را در اختیار مخاطب قرار دهد، گاهی اوقات ممکن است این اطلاعات اوضاع را بدتر کند.

ما فرض را روی این موضوع می‌گذاریم که خبرنگار بخواهد یک خبری را تولید کند، اما منابع رسمی نخواهند آمار را به درستی در اختیار او قرار دهند، آن زمان تکلیف چیست؟ خبرنگار باید اخبار مورد نظر را به دست بیاورد و خبرش را تولید کند.

مرحله بعد موضوع انتشار اخبار است. در مدیریت بحران، انتشار خبر باید در جهت خودش باشد، نه در جهت خام کردن مخاطب که موضوع را ساده جلوه دهد و نه در جهت بزرگ‌نمایی و مضطرب کردن مخاطب. باید یک سیاست دقیقی را دنبال کرد که هم مردم را آگاه کرد و هم آرامش را حفظ کرد. در عین حال آموزش هم داد.

ما برای مقابله با کرونا نیاز به یک کمپین و حمایت ملی داریم. این مسیر را باید بسیار جدی گرفت و اگر لازم باشد، برای مقابله با این ویروس باید تعطیلی‌ها ادامه پیدا کند. مدارس، دانشگاه‌ها، سینماها، رستوران‌ها تئاتر‌ها و تمام مکان‌های عمومی تعطیل شوند یا حداقل وارد قرنطینه موردی شوند.

زیان‌های مالی و فرهنگی ناشی از این تعطیلی‌ها چه طور جبران می‌شود؟

موضوع سلامت مردم است و این چیز‌ها مهم نیست. همه جای دنیا این کار را انجام می‌دهند. مگر چیزی واجب‌تر از جان مردم وجود دارد؟

آموزشِ مردم برای برخورد با این ویروس را چگونه باید دنبال کرد؟

نکته بعد این‌که بعد از آن‌که خبرنگار، خبر را به دست‌آورد و برای انتشار، سیاست‌آگاه سازی را در پیش گرفت و بعد از آگاه‌سازی، آرامش را هم به مردم داد، به طوری که مردم احساس بی پناهی نکنند، آن زمان خبرنگار می‌تواند روی یک حرکت گسترده درباره آموزش‌ها مانور دهد. چون پیشگیری در این ویروس مانند ابولا، سارس و دیگر ویروس‌ها، بسیار موثرتر از درمان است.

رسانه‌ها بعد از آگاه‌سازی، باید آرامش‌بخش جامعه باشند و پس از آن، سراغ آموزش مردم بروند. اگر به نکات پیشگیرانه توجه شود و رسانه‌ها این موارد را به درستی آموزش دهند و حضور خود را پررنگ کنند، بحث شایعه‌ها حل خواهد شد و باعث می‌شود، مخاطب، فرق خبر صحیح و غیر صحیح را تشخیص دهد

نکته دیگر اینکه زمانی که هوا گرم‌تر شود، این ویروس کارایی خودش را از دست می‌دهد، البته اعلام شده است که از پایان هفته بارش سنگین و برف و باران را پیش‌رو خواهیم داشت، اما این وضعیت سرما دو هفته بیش‌تر طول نخواهد کشید و به زودی هوا گرم خواهد شد. اگر به نکات پیشگیرانه توجه شود و رسانه‌ها این موارد را به درستی آموزش دهند و حضور خود را پررنگ کنند، بحث شایعه‌ها حل خواهد شد و باعث می‌شود مخاطب فرق خبر صحیح و غیر صحیح را تشخیص دهد.

نظرتان درباره اعتماد مردم به شبکه‌های اجتماعی برای کسب اخبار و اطلاعات چیست؟ به ویژه که پر از اخبار اشتباه و گاه مغرضانه است.

اعتماد به شبکه‌های اجتماعی بیشتر نیست، بازدید از آن‌ها بیشتر است. شبکه‌های اجتماعی اساسا فاقد سندیت و مشروعیت هستند. این بازدید‌های بیشتر به این معنا نیست که باور پذیری بیشتر است. باورپذیری نسبت به رسانه‌های رسمی همچنان بالاتر است.

در حال حاضر ما به عنوان خبرنگاران، روزنامه‌نگاران و اهالی رسانه، بزرگ‌ترین پناه مردم شدیم و باید خودمان را هم در زمینه تولید خبر و هم در زمینه آگاه‌سازی نشان دهیم تا احساس خوبی به مردم دست دهد و گمان نکنند که تنها رها شده‌اند.

این راهکارعاقلانه‌تر و حرفه‌ای‌تری است و این منطق انتشار اخبار درست در کنار آموزش در همه جای دنیا دنبال می‌شود و این‌گونه نیست که شایعه پراکنی کنند و یا باعث ایجاد رعب و وحشت در مردم شوند. در حال حاضر راه حل این بحران، پیشگیری و اتحاد و همبستگی مردم است و رسانه‌ها هم در به وجود آمدن این مسئله، حرف اول را می‌زنند.
منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ پرنسسی شبنم قلی خانی با کت و شلوار و کلاه اروپایی

عکس/ اولین تصاویر از سکوی ملی هوش مصنوعی ایران

عکس/ ژست خاص فردین و فروزان ۵۳ سال پیش با سبیل چخماقی و چادر گل گلی

عکس/ استایل چرم مریلا زارعی با عینک چند میلیونی

عکس/ واکنش سخنگوی دولت به تحریم وزیر نفت

عکس/ استوری خنده دار شاهرخ استخری در یک روز برفی

عکس/ بازدید رضا شاه به همراه فروغی ۹۰ سال پیش از دانشگاه تهران

عکس/ پرتره خندان نرگس محمدی حسابی سرو صدا کرد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نسبت قد به وزن ایده ال آقایان و خانم ها + جدول

چه عواملی را باید در انتخاب یک سرمایه گذاری در نظر گرفت؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۶ اسفند ۱۴۰۳/ دلار در کریدور نهم تثبیت شد

گردش مالی تریلیون تومانی چهارشنبه سوری برای چینی ها/ جشن ایرانی، جیب چینی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۶ اسفند ۱۴۰۳/ قیمت طلا کاهش می‌یابد؟

پنج خوراکی و نوشیدنی برای کالری‌سوزی در خواب

فیلم/ کدام گوشت برای کدام خورشت مناسب است؟

توافق بر سر دستمزد کارگران حاصل شد

نتایج قرعه‌کشی خودروهای وارداتی مشخص شد

سفره افطاری ساده روی پل طبیعت

همه سختی‌های سال ۱۴۰۳ به روایت عطاالله مهاجرانی

نخستین خرید فصل بعد پرسپولیس مشخص شد

هشدار قلعه‌نویی در اولین تمرین تیم ملی ایران

سردار سلامی: هر تهدیدی عملی شود به شدیدترین حالت، کوبنده و ویرانگر پاسخ می‌دهیم

فیلم/ اتباع افغان مهم‌ترین چالش مردم تهران است

فیلم/ جاری‌شدن اشک‌های رهبر انقلاب در دیدار امشب با شاعران

فیلم/ ترانه جدید رضا صادقی برای سال نو منتشر شد

فیلم/ روایتی از دلایل رواج‌یافتن اصطلاح مشهدی شمع دزد

فیلم/ موافقت با افزایش دستمزد بیش‌تر از نرخ تورم

اینفوگرافی/ میزان رشد هر بازار در سال ۱۴۰۳

واکنش علی مطهری به کشتار علویان در سوریه

سود سهام عدالت از فردا واریز می‌شود

برگزاری دیدار دیدار شاعران با رهبر انقلاب

اینفوگرافی/ نکاتی برای پیش‌گیری از حوادث چهارشنبه سوری

ترامپ: جنگ جهانی سوم می‌تواند بسیار آسان آغاز شود

فیلم/ تصاویری از محل انفجار در شهر لاذقیه

تاثیر عجیب خبر تصویب دو لایحه مرتبط با FATF بر قیمت دلار

آمار کشته‌شدگان جاده‌ای در نوروز ۱۴۰۳

نان در سال جدید چقدر گران می‌شود؟

توییت کنایه‌آمیز تاجگردون خطاب به شورای نگهبان و مجمع تشخیص

چندین کشته در انفجار شدید در لاذقیه

فیلم/ پزشکیان: ترامپ می‌تواند من را بزند، اما مردم را نمی‌تواند بزند

افزایش نجومی قیمت بلیت‌های خارجی

واریز یک مبلغ جدید به حساب سهام‌داران عدالت

پایان سیاسی مهره تندرو پایداری‌ها رقم خورد؟

فیلم/ هشدار زاکانی درباره ناترازی آب شهر تهران

کیم کارداشیان در آستانه ازدواج چهارم

کارت سوخت موتورسیکلت‌های بدون بیمه باطل می‌شود

فیلم/ اقدام عجیب راننده تیبا، پارک اتومبیل وسط خیابان

ابهام در پرداخت حقوق بازنشستگان صندوق بازنشستگی لشکری

عکس/ ستاره پرسپولیس، تماشاگر ویژه سوپرلیگ ترکیه

آخرین روز کاری بانک‌ها اعلام شد

پروژه مریخ کلید خورد

پیش‌بینی مهم بازار مسکن در سال ۱۴۰۴

برازنده رئیس جمهور ایران نیست که مثل یک شهروند در چایخانه صحبت کند/ لااقل در شأن یک پزشک سخن بگوید

عکس/ چهره تازه بهنوش بختیاری در سریال منوچهر هادی

فیلم/ هوتن شکیبا در جمع کودکان کار

عکس/ سفری به دوران قاجار؛ از مهمانان خارجی ولیعهد تا تصویر دختر کتاب‌خوان

عکس/ خانه یک میلیون دلاری شمس پهلوی؛ در مهرشهر کرج

هشدار پلیس به هنجارشکنان در چهارشنبه‌سوری