اقتصاد۲۴ -بررسیها از سطح بازار نشان میدهد که قیمت شکر از ابتدای سال چند بار دچار تغییر قیمت شد که هر بار مسئولان دلایلی برای این گرانیها مطرح کردند، اما آنچه مسلم است اتخاذ تصمیمات نادرست و تعلل در اعلام نرخ موجب شد که تولید چغندر قند از ۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تن سال ۹۶ به ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن در سال ۹۸ برسد که با این وجود تولید شکر کاهش معناداری پیدا کرد و برای تامین نیاز کشور چارهای جز واردات وجود نداشت.
با توجه یه شرایط تحریم، نوسانات نرخ ارز و تغییر قیمتهای جهانی، قیمت شکر به یکباره افزایش معناداری داشته است که دولت برای کاهش فشار بر دهکهای ضعیف اقدام به توزیع شکر با نرخ مصوب در فروشگاه کرده است که به رغم حمایت دولت از مصرف این بخش، در برخی مواقع خانوارها با کمبود عرضه و قفسههای خالی شکر روبرو میشوند که برای تامین نیاز خود چارهای جز خرید با نرخ بالاتر از بازار آزاد ندارند.
بسیاری از مسئولان براین باورند که با تشکیل شورای قیمت گذاری و اصلاح قیمت خریدتضمینی میتوان به آینده تولید و کاهش وابستگی به آن سوی مرزها امیدوار بود چرا که پتانسیل خوداتکایی تولید شکر در داخل وجود دارد.
رصدها از سطح بازار نشان میدهد که طی روزهای اخیر عرضه شکر با نرخ مصوب کاهش یافته است، درحالیکه مسئولان بازرگانی دولتی این موضوع را رد میکنند و خبر از افزایش عرضه میدهند.
رضایی یکی از فروشندههای فروشگاه زنجیرهای در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی از کمبود عرضه شکر با نرخ مصوب خبر داد و گفت: چندروزی است که شکر توزیع نمیشود و مشتریانمتعددی با قفسه خالی شکر در هنگام خرید مواجه میشوند.
وی افزود: از ابتدای سال قیمت شکر چند بار دچار تغییر قیمت شد وهم اکنون نرخ شکر در بازار آزاد حدود ۴ تا ۵ هزرار تومان با قیمت مصوب اختلاف دارد.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط میرویم تا از آخرین دلایل کمبود و گرانی شکر در بازار و تاثیر اصلاح قیمت خرید تضمینی بر تولید اینمحصول استراتژیک با خبر شویم:
غلامحسین بهمنی دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر با تاکید بر تسهیل در واردات شکر اظهار کرد: اگر موانع جلوی واردات شکر ایجاد شود، قیمت در سال آینده افزایش مییابد که با این وجود از مسئولان مختلف انتظار میرود که در تخصیص ارز و ترخیص شکر تسهیل گری صورت گیرد تا مشکلی در تامین نیاز داخل نداشته باشیم.
وی قیمت مصوب هر کیلو شکر خانوار را ۶ هزار و ۶۵۰ تومان اعلام کرد و افزود: بازرگانی دولتی در بستههای یک کیلوگرمی در فروشگاهها اقدام به عرضه شکر میکند، چنانچه در مغازه و فروشگاهها با کمبود شکر مواجه هستیم، مسئولان بازرگانی دولتی باید پاسخگو باشند.
بهمنی با بیان اینکه قیمت هر کیلو چغندر داخلی از ۶۵۰ به یک هزار و ۳۰۰ تومان افزایش یافته است، گفت: با توجه به افزایش قیمت چغندرقند، میزان تولید در سال آینده نسبت به سال قبل رشد خواهد داشت.
این مقام مسئول قیمت کنونی هر کیلو شکر در بازار را ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: با افزایش قیمت جهانی و واردات با ارز نیما، قیمت هر کیلو شکر در سال جدید به بالای ۱۵ هزار تومان میرسد.
بیشتربخوانید:شکر گران میشود
دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر با بیان اینکه سالانه ۲ تا ۳ میلیون تن شکر در کشور مورد استفاده قرار میگیرد، گفت: با توجه به تولید داخل، سالیانه یک میلیون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن کسری نیاز کشور باید از طریق واردات تامین شود، هر چند انجمن قند و شکر اینمیزان را کمتر اعلام می کند.
دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر قیمت هر کیلو شکر خام وارداتی در بندر را ۱۰ تا ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: هزینههای تصفیه و حمل و نقل بر قیمت شکر اضافه میشود.
وی با بیان اینکه هر کیلو شکر برزیلی در بنادر با نرخ ۳۰۰ دلار تحویل داده میشد، گفت: هم اکنون نرخ شکر برزیلی در بنادر به ۴۱۰ تا ۴۱۵ دلار رسیده است، همچنین در سال جدید عوامل متعددی نظیر قیمت جهانی و نرخ دلار بر قیمت شکر اثر گذار است.
این مقام مسئول سال ۹۶ را بهترین سال رونق تولید شکر داخل اعلام کرد و افزود: در سال ۹۶ حدود ۲ میلیون و ۸۰ هزار تن شکر تولید شد که بعد از آن تحت عوامل مختلفی همچون سیل و خشکسالی تولید کاهش پیدا کرد و بیشتر برای تامین نیاز بازار به خارج متکی بودیم.
سید جعفر حسینی مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به دلایل کمبود شکر در بازار اظهار کرد: تصمیماتی که در خصوص چغندر قند اتخاذ میشود، عواقب آن نسبت به تولید یا کمبود شکر حداقل ۲ سال بعد خود را نشان میدهد.
وی افزود: در سال ۹۶ به علت قیمت مناسب چغندر قند در سالهای قبل به خوداتکایی در تولید شکر رسیدیم که متاسفانه قیمت گذاری نامناسب نرخ چغندرقند طی سالهای اخیر منجر به کاهش تولید شکر شد.
حسینی ادامه داد: زمانیکه کشت چغندر قند در کشور کاهش یابد، کمبود شکر خود در بازار خود را نشان میدهد.
مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی درباره تاثیر اصلاح قیمت خرید چغندر قند بر خوداتکایی تولید شکر بیان کرد: با توجه به اصلاح قیمت خرید تضمینی چغندر قند به نرخ ۱۲۴۷ تومان در سال زراعی ۱۴۰۰_۹۹، کشت چغندر قند بهاره مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته است.
وی ادامه داد: با قیمت گذاری مناسب چغندر قند بهاره در سال زراعی جدید، کمبود شکر در کشور جبران میشود که با این وجود نیازی به واردات وجود ندارد.
به گفته حسینی، از ابتدای ۱۴۰۰ چغندر قند پاییزه بدست میآید که در مهر ماه سال آینده پیش بینی میشود که کمبود شکری در عرضه نداشته باشیم.
مشاور ارشد نظامصنفی کشاورزی ادامه داد: با قیمت گذاری جلسه شورای اقتصاد و افزایش نرخ خرید تضمینی، کشت چغندر قند مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته که با این وجود تولید نسبت به سال قبل قابل مقایسه نیست.
محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در واکنش به گرانی شکر در بازار اظهار کرد: علی رغم ظرفیت و پتانسیل تولید شکر در کشور، اتخاذ برخی تصمیمات نادرست و اعمال برخی سیاستها زمینه را برای خروج ارز از کشور فراهمکرده است که با اصلاح قیمت خرید تضمینی، میزان تولید شکر افزایش مییابد.
وی با اشاره به اینکه در تولید شکر به عنوان یکی از محصولات استراتژیک در قالب قانون انتزاع به مرز خودکفایی رسیدیم، افزود: سال ۹۶ در قالب قانون انتزاع و تمرکز وظایف بخش کشاورزی، سیاست وزارتخانه و همت کشاورزان به جایی رسید که در تولید شکر به مرز خودکفایی رسیدیم به طوری که از نیاز سالیانه ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار تنی به شکر، ۲ میلیون و ۵۰ تا ۲ میلیون و ۶۰ هزار تن از اینمیزان در داخل تولید شد که متاسفانه بعد از این سال دیگر خوداتکایی در داخل رخ نداد.
ملک زاده با انتقاد از واردات بی رویه شکر بیان کرد: علی رغم آنکه در برخی سالها ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن شکر نیاز داشتیم، اما بیش از ۳ میلیون تن شکر ثبت سفارش شد که این موضوع نشان میدهد تنها یک عده سودجو از قبل واردات سود میبرند و سعی میکنند که تولید در حد خوداتکایی رخ ندهد تا بتوانند سود کلانی را به جیب بزنند.
این مقام مسئول در پایان نوسان قیمت دلار و هزینههای واردات را یکی دیگر از دلایل گرانی شکر در بازار اعلام کرد و گفت: با توجه به هزینههای بالای واردات و فقدان نظارت و کنترل در کشور، واردکنندگان با قیمتهای دلخواه اقدام به عرضه محصول میکنند به طوریکه قیمت کالا با کیفیت و بسته بندی یکسان در یک خیابان با نرخهای متفاوتی در بازار عرضه میشود که دود آن تنها به چشم مصرف کننده میرود.