تاریخ انتشار: ۱۳:۲۵ - ۲۵ اسفند ۱۳۹۸
در گفتگوی اقتصاد ۲۴ با اقتصاددانان بررسی شد؛

گرفتن وام خارجی برای مقابله با کرونا؛ آری یا خیر؟/ ۵ میلیارد دلار حق ایران است؟

وحید شقاقی شهری می‌گوید: اگر برآورد دقیق از میزان خسارت کرونا صورت گیرد معلوم می‌شود که آیا در این شرایط ضرورت دارد که وام خارجی بگیریم و یا با خط اعتباری بانک مرکزی در یک تحلیل هزینه و فایده می‌توان مشکل را حل کرد.

صندوق بین المللی پول

اقتصاد۲۴- ایران برای مقابله با کرونا از صندوق بین المللی پول درخواست وام ٥‌ میلیارد دلاری کرد. این خبر را محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، گفته است و پس از او عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، در صفحه اینستاگرام خود نوشت که رئیس صندوق بین المللی پول اعلام کرده که هیچ‌کس نباید به دلیل کمبود منابع مالی برای تجهیزات پزشکی، جانش را از دست بدهد و ایران با توجه به این ادعای خانم کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بین المللی پول، نامه‌ای نوشته و درخواست ٥‌ میلیارد دلار کمک کرده است. همتی تأکید کرده که واکنش جامعه جهانی و صندوق بین المللی پول می‌تواند معیار خوبی برای راستی‌آزمایی ادعا‌های آنان باشد.

طبق گفته‌های اخیر رییس صندوق بین المللی پول بخشی از مبلغ اعلام‌ شده در اختیار فقیرترین کشور‌ها قرار می‌گیرد تا سیستم‌های بهداشتی قوی‌تری بسازند و از مردم خود محافظت کنند. بخشی از آن هم صرف نجات کسب‌وکار‌هایی می‌شود که بیش از همه تحت تاثیر این ویروس قرار گرفته‌اند. از همین رو است که رییس‌ کل بانک مرکزی خواستار استفاده از سهم ۵ میلیارد دلاری ایران شده است.

در صورتی که این میزان وام در اختیار بانک مرکزی ایران قرار گیرد، علاوه بر تامین منابع لازم برای گسترش ویروس کرونا، می‌توان بخشی از آن را صرف کسری‌های دولت کرد. سیاستگذار در برنامه دخل و خرج سال آینده خود سهم درآمد‌های نفتی را تنها ۴۸ میلیارد تومان تعیین کرده که در مقایسه با سال ۹۸ کاهش ۶۸ درصدی را نشان می‌دهد.

اما آیا این وام یا وام‌های مشابه خارجی در شرایطی که کشور به دلیل بدهی اندک خارجی توانست در برابر شرایط تحریم مقاومت کند می‌تواند یک بار مضاعف به اقتصاد ایران تحمیل کند؟ هرچند که صندوق توسعه ملی اساسا تشکیل شد تا مازاد فروش نفت به این صندوق واریز شود و شاید در شرایط بحران به کمک اقتصاد کشور آید، اما در نهایت به نظر می‌رسد با کاهش شدید فروش نفت این امکان هم برای اقتصاد کم شده باشد. با این حال کارشناسان معتقدند باید برآورد دقیقی از میزان خسارات کرونا به دست آورد تا در نهایت بتوان درباره نحوه تامین مالی آن تصمیم گرفت.

از سوی دیگر، اما برخی معتقدند در این شرایط دریافت تسهیلات ۵ میلیارد دلاری از صندوق بین المللی پول می‌تواند برای اقتصاد کشور راهگشا باشد.

بیشتر بخوانید: درخواست ۵ میلیارد دلاری ایران از صندوق بین‌المللی پول برای مقابله با کرونا


۵ میلیارد دلاری که حق اقتصاد ایران است؟


مسعود دانشمند، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ می‌گوید: صندوق بین المللی پول اعلام آمادگی کرد برای مقابله با ویروس کرونا به کشور‌های عضو کمک کند. طبق اساسنامه این صندوق هر کشور می‌تواند بر اساس سهمی که دارد درخواست وام کند. سهم ایران از زمان پایان جنگ جهانی دوم تا به حال حدود ۵ میلیارد دلار است که می‌تواند دریافت کند.
 
مسعود دانشمند

وی می‌افزاید: زمانی که این امکان برای کشور وجود دارد و می‌توان وام ارزان قیمت از محل سپرده‌های خودمان دریافت کنیم باید از این موقعیت استفاده کنیم.

این اقتصاددان تصریح می‌کند: ما در طول تاریخ تاسیس صندوق بین المللی پول تنها یک بار از این صندوق پول گرفتیم و تا به امروز حدود ۵۰ سال است که استفاده‌ای از این تسهیلات نکردیم.
 
دانشمند تاکید می‌کند: پولی که از این صندوق گرفته می‌شود مشمول تحریم‌های آمریکا نمی‌شود چرا که منشا آن مشخص است و نمی‌توان آن را مشمول قوانین پولشویی و FATF در نظر گرفت.

وی یادآور می‌شود: بنابراین این یک حق قانونی مفید است و حتی در صورت باز پرداخت نکردن این وام تنها از عضویت این صندوق بیرون خواهیم آمد چرا که این وام از محل دارایی‌های ایران طی این سالهاست که هر ساله مبلغی را به این صندوق واریز کرده ایم بنابراین این وام بار مضاعفی برای اقتصاد کشور ایجاد نخواهد کرد.

خط اعتباری داخلی یا استقراض خارجی؟

همچنین وحید شقاقی شهری، استاد دانشگاه و اقتصاددان در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه ما هنوز برآورد دقیقی از میزان خسارت و ضرر و زیان این بیماری نداریم، اظهار می‌کند: مهمترین مزیت اقتصاد ایران که توانست تا حد زیادی در مقابل تحریم‌ها مقاومت کند پایین بودن بدهی خارجی بود. حدود ۹ میلیارد دلار بدهی خارجی ایران بود. سر رسید این بدهی سالانه یک میلیارد دلار است که عدد بزرگی نیست. این مسئله باعث شد تا یک ثبات نسبی در اقتصاد حاکم باشد.

این استاد دانشگاه تصریح می‌کند: بهتر است برآورد دقیق از میزان خسارت صورت بگیرد و دید آیا با خط اعتباری بانک مرکزی مبتنی بر پایه پولی می‌توانیم این خسارت را جبران کنیم؟ هرچند ناگفته پیداست که انتشار ارواق و یا پول پر قدرت از کانال یک خط اعتباری بار تورمی برای اقتصاد کشور دارد، اما باید در این شرایط مزیت‌ها و معایب را در نظر گرفت.
 
وی یادآور می‌شود: اگر برآورد دقیق از میزان خسارت کرونا صورت گیرد معلوم می‌شود که آیا در این شرایط ضرورت دارد که وام خارجی بگیریم و یا با خط اعتباری بانک مرکزی در یک تحلیل هزینه و فایده می‌توان مشکل را حل کرد.

بهترین نوع استقراض جهانی چیست؟

شقاقی شهری با اشاره به انواع وام‌های خارجی می‌گوید: وام خارجی و بسته‌های پیشنهادی با یک اصول و مبنایی پرداخت می‌شود. این وام‌ها شرایط خاصی را می‌طلبد. شاید ایران بتواند بر سر فروش نفت به عنوان بازپرداخت آتی این وام‌ها به یک تفاهمی با کشور‌های خارجی برسد.
 
وحید شقاقی شهری
 
وی می‌افزاید: اگر بازپرداخت این وام خارجی را بتوان با صادرات نفت انجام دهیم این بدهی برای اقتصاد فشار ایجاد نمی‌کند. با این حال اولویت نخست خط اعتباری بانک مرکزی است که البته نیاز به یک برآورد هزینه و امکان سنجی دقیق دارد که چه بار هزینه‌ای برای اقتصاد دارد.
 
این استاد دانشگاه ادامه می‌دهد: در گام دوم اگر خسارت بیش از آنچه باشد که با خط اعتباری پوشش داده شود و به سمت استقراض از نهاد‌های بین المللی و یا کشور‌های خارجی پیش رویم در آن صورت نحوه استقراض بسیار مهم است.

مراقب پشت پرده‌ها باشیم

شقاقی شهری تاکید می‌کند: بهترین شیوه آن است که بازپرداخت به صورت فروش نفت صورت بگیرد؛ این در شرایطی است که آمریکا و اروپا در این زمینه مجاب شوند که در شرایط اضطراری و برای کار خیرخواهانه به از بین بردن یک بیماری منحوس کمک کنند و یک توافق بین المللی شکل گیرد.
 
وی تصریح می‌کند: در این مرحله نشست‌های چند جانبه می‌تواند کمک کننده باشند که ما بتوانیم از کشور‌های وارد کننده نفت مانند چین و ژاپن کمک‌های مالی داشته باشیم که بازپرداخت آن با نفت باشد.
 
این اقتصاددان می‌گوید: اما اگر این صرفاً یک استقراض با بازپرداخت پولی باشد ممکن است هزینه‌های آن از فایده اش بیشتر باشد بنابراین اگر گزینه استقراض خارجی در دستور کار قرار می‌گیرد، نحوه تعهدات آن بسیار مهم است.
 
شقاقی شهری با بیان اینکه ممکن است در این بزنگاه تاریخی برخی از این کشور‌ها در قبال پرداخت کمک‌ها و وام‌ها درخواست‌های نامشروعی داشته باشند که اصلاً به صلاح کشور در آینده نباشد، اظهار می‌کند: به واقع ما پشت پرده این کمک‌ها و وام‌ها را نمی‌دانیم. در نهایت باید این استقراض‌ها در یک تفاهم نامه‌های منطقی صورت گیرد. باید یادآور شد که اگر تحریم‌ها نتوانست اقتصاد ایران را دچار فروپاشی کند به دلیل اندک بودن بدهی‌های خارجی ایران بود؛ بنابراین باید مراقب بود که اگر این فاکتور مهم از دست برود اقتصاد ایران دچار مشکل خواهد شد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر