اقتصاد ۲۴- محمود کریمی مدیرعملیات بازار برق بورس انرژی ایران در رابطه با گواهی ظرفیت بیان کرد: گواهی ظرفیت طبق تعریف قانونی اش تعهد تدارک یک کیلو وات ظرفیت مطمئن نیروگاهی به مدت نامحدود است، با نظر به این که هر ورق برگه گواهی ظرفیت واحدش کیلووات است.
وی افزود: بازار گواهی ظرفیت بورس انرژی متشکل از بازار اوراق گواهی ظرفیت نقدی و سررسید شده به اضافه گواهی ظرفیت آتی است، گواهی ظرفیت نقدی و سر رسید شده، برای آن دسته از نیروگاههایی داده میشود که به مرحله تولید و بهره برداری رسیده اند، درحال حاضر برقشان در حال تولید و در مدار شبکه برق کشور در حال مصرف است.
مدیرعملیات بازار برق بورس انرژی ایران اظهار کرد: اوراق گواهی ظرفیت منتشر میشود و این گواهی تدارک یک کیلووات ظرفیت مطمئن نیروگاهی به مدت نامحدود، را تعهد میکند.
محمود کریمی در پاسخ به این پرسش که گواهی ظرفیت چگونه میتواند به تولید برق کمک کند؟ تشریح کرد: در وضعیت فعلی و برای تامین مالی بخش نیروگاهی کشور و تعادل عرضه و تقاضای برق در کشور، باید به سراغ گواهی ظرفیت آتی برق برویم.
بیشتر بخوانید: تکذیب شایعه قطع برق در زمان مناظره
وی افزود: گواهی ظرفیت آتی به این صورت است که سرمایه گذار بخش خصوصی در خواست میدهد، که یک نیروگاه با ظرفیت مشخص تاسیس کند و با توجه طرحی که ارائه میدهد و با مکانیزمهایی که در این بین وجود دارد، به آنها اجازه داده میشود، اوراق گواهی ظرفیت منتشر کنند و این اوراق متناسب با ظرفیتی است که میخواهند نیروگاه تاسیس کنند.
مدیرعملیات بازار برق بورس انرژی ایران اظهار کرد: به طور مثال یک سرمایه گذار بخش خصوصی میخواهد، یک نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی تاسیس کند، حال بنا به مکانیزمهایی که وجود دارد، به آنها اجازه داده میشود، اوراق منتشر کنند، به صورت فرضی به اندازه ۱۵۰ مگاوات اوراق گواهی ظرفیت آتی منتشر کنند.
کریمی تشریح کرد: از طریق انتشار اوراق گواهی ظرفیت آتی، خریداران مجاز، اقدام به خرید این اوراق میکنند، پس طبیعتا برای سرمایه گذار بخش خصوصی که تمایل به احداث نیروگاه دارد، این روش تامین مالی مناسب است.
مدیرعملیات بازار برق بورس انرژی ایران تصریح کرد: از طریق این اوراق تامین مالی برای نیروگاهها اتفاق میافتد و سرمایه گذار بخش خصوصی هم اقدام به تاسیس نیروگاه میکند.