اقتصاد ۲۴- بازار سرمایه این هفته روزهای دلچسبی را پشت سر نگذاشته و دوباره کانال ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی را از دست داده است. بسیاری از فعالان بازار سرمایه در منفیهای این یکی_دو هفته، رفتارهای مدیران این بازار را هم دخیل میدانند.
امیر سیدی کارشناس بازار سرمایه در این خصوص بیان کرد: به نظر میرسد عوامل متعددی در منفی شدن بازار سرمایه دخیل بوده است. فارغ از عوامل اقتصادی که موجب ابهام بازار سرمایه ما شده، برخی اتفاقات در چند هفته اخیر در منفیهای بازار سرمایه اثرگذار بوده است.
وی اضافه کرد: اولین اتفاقی که به منفی شدن بازار سرمایه منجر شد، فشار عرضههای اولیه در شهریورماه بود. چند عرضه اولیه پیاپی در شهریور ماه، دستاوردهایی را که ۲ _ ۳ ماه قبل از آن برای بازار سرمایه محقق شده بود، از بین برد و شرایطی ایجاد شد که بعضی سهمهای تازه وارد بازار، به قیمتهایی کمتر از قیمت عرضه اولیه رسیدند. علاوه بر این انتشار اوراق دولتی، نرخ بهره را کمی بالا برد و همین موضوع هم به منفیهای بازار سرمایه دامن زد. ضمن اینکه بعد از تغییر دولت، در عزل و نصب برخی مدیران اقتصادی تاخیر و وقفهای صورت گرفت که موجب تشدید ابهامات بازار سرمایه ما شد. البته امروز (چهارشنبه) خبری مبنی بر تعیین اعضای شورای عالی بورس منتشر شد و به نظر میرسد به زودی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هم تعیین تکلیف شد خواهد شد. طبیعی است که در شرایطی که متغیرهای کلان اقتصادی مبهم باشد، هر خبر منفی میتواند اثر منفی بر بازار سرمایه برجای گذارد؛ ولی انتظار میرود با تعیین مدیران و کاهش ابهامات در عرصه اقتصادی کشور، وضعیت بازار سرمایه ما هم بهبود یابد.
بیشتر بخوانید: پیش بینی بورس شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۰
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه ضمن انتقاد از برخی عملکردهای مدیران بازار سرمایه در هفتههای اخیر، اظهار کرد: مدیران بازار سرمایه ما در حوزه اظهارنظر و شفافسازی ضعیف عمل کردهاند. در چند هفتهای که سایه اخبار و اتفاقات منفی بر بازار سرمایه ما سنگینی میکرد، مدیران این بازار کمتر اقدام به اظهارنظر صریح و شفاف برای کاهش ابهام و آرامسازی جنگ روانی بازار سرمایه کردند و فضا را برای شایعهسازی بیشتر آماده کردند و اخبار جعلی به بیاعتمادیها دامن زد.
سیدی تصریح کرد: شرایط این چند هفته موجب شده بعضی از مدیران بازار سرمایه انگیزه کافی برای عملکرد مناسب نداشته باشد. معتقدم تعیین تکلیف مدیران بازار سرمایه و سایر بخشهای اقتصادی کشور، به بهبود شرایط بازار سرمایه کمک شایانی خواهد کرد اما؛ مادامی که سیاستهای کلان اقتصادی از جمله برجام و نرخ بهره بانکی و... در هالهای از ابهام باشد، نمیتوان انتظار بازاری بدون تنش و نوسان داشت.
وی افزود: به هر حال بعد از ریزش سنگین بازار سرمایه، بسیاری از سهامداران حقیقی اقدام به خروج از این بازار کردند و آمارها گواه این ادعاست. ولی انتظار میرود با ایجاد ثبات بیشتر در شرایط اقتصادی کشور و بهبود فضای بازار سرمایه، نقدینگی به تدریج جذب این بازار شود.
سیدی تاکید کرد: بهتر است سهامداران خردی که در این بازار باقی مانده اند در این فرصت اقدام اصلاح پرتفوی سرمایه گذاریهای خود کنند (ترجیحا از طریق مشاوره با اشخاص ذیصلاح) و یا از طریق صندوقهای سرمایهگذاری، اقدام به سرمایهگذاری در این بازار کنند. ضمن اینکه انتظار میرود مدیران بازار سرمایه حرکتی پویاتر داشته باشند. همچنین در این مدت ناظران بورس و فرابورس نسبت به معاملات فعالان بازار سرمایه، واکنشهایی داشته اند و این واکنشها اثر منفی بر فضای بازار سرمایه ما داشته است. ابطالهای پیاپی معاملات بعد از تایم بازار با روح بازار سرمایه مغایرت دارد و چنین وضعیتی در هیچ یک از بورسهای جهانی مشاهده نمیشود. امیدوارم این نقطه ضعف بازارسرمایه هم برطرف گردد تا بازار ما به تدریج به شرایط آرامتر و باثبات تری برسد.
منبع: بورس نیوز