اقتصاد ۲۴ - سوزش معده مزمن به عنوان یک بیماری ریفلاکس معده به مری شناخته میشود. در تعطیلات و مناسبتهای مهم، خوردن وعدههای غذایی حجیم، چرب یا تند میتواند باعث سوزش معده یا سوزش سر دل شود. موادغذایی از قبیل پیاز، مرکبات، غذاهای حاوی گوجه فرنگی و حتی شکلات، الکل، نوشابههای گازدار و کافئین نیز میتوانند باعث سوزش سر معده شوند.
دکتر جیمز ایست (James East)، متخصص گوارش از کلینیک مایو در لندن میگوید: «سوزش معده به دلیل حرکت محتوای اسیدی معده به مری یا روده ایجاد میشود که مقاومت بسیار کمتری در برابر اسید دارد و منجر به تحریک و آسیب پوشش مری، به معنای واقعی کلمه یک سوختگی و درد میشود.»
به اعتقاد دکتر ایست مصرف آنتی اسیدها یا حتی داروهای سرکوب کننده اسید پیش از غذا میتواند علائم سوزش سر دل را کاهش دهد اما، وی هشدار داد، در مصرف این داروها نباید زیاده روی کرد. دکتر ایست تاکید کرد در حالی که این داروها اسید را کاهش میدهند، اما استفراغی که میتواند همراه با رفلاکس باشد را متوقف نمیکنند، بنابراین پرخوری همچنان میتواند منجر به علائم ناراحت کننده و استفراغ شود.
بیشتر بخوانید: غذای گرم یا غذای سرد؛ کدام برای بدن بهتر است؟
به این ترتیب اعتدال در غذاخوردن و لذت بردن از طیف وسیعی از غذاهای موجود، استراتژی بهتری نسبت به داروهای اضافی است. یکی از عوامل کمک کننده در این زمینه، کاهش اضطراب و استرس است. دکتر ایست خاطرنشان کرد: «استرس یا مضطرب بودن میتواند منجر به حساس شدن بیش از حد اعصاب روده شود که سیگنالهای درد مانند گرفتگی یا نفخ را در سطوح بسیار پایین تری نسبت به حالت عادی منتشر میکنند.» به نظر میرسد تکنیکهایی مانند آگاهی ذهن، درمان شناختی رفتاری یا هیپنوتیزم درمانی میتوانند به کاهش استرس و اضطراب کمک کنند.
موقعیت فیزیکی نیز در سوزش سر معده نقش دارد. به گفته دکتر ایست، محرکهای کلاسیک رفلاکس شامل یک وعده غذایی پرچرب در اواخر روز، همراه با الکل و سپس دراز کشیدن، باعث ایجاد یا شدت سوزش سر معده میشود. وی پیشنهاد کرد برای جلوگیری از سوزش سر معده، باید برعکس عمل کرده و وعده غذایی اصلی خود را در میانه روز میل کنید، سه ساعت پس از غذا نخوابید، از غذاهای چرب پرهیز کنید، از مصرف الکل خودداری کرده و برای خوابیدن، زیر سر خود را بالا ببرید.