تاریخ انتشار: ۰۸:۰۹ - ۲۹ فروردين ۱۴۰۱

چه کسانی پشت هویت‌های جعلی، فساد اقتصادی مرتکب می‌شوند؟

فساد‌های عجیب و غریب در ایران با هویت جعلی بار‌ها و بار‌ها رسانه‌ای شده است؛ از کسانی که گفته می‌شد رانندگان و سربازان بانک مرکزی بوده‌اند و نامشان در فهرست بزرگ‌ترین اختلاس‌گران ایران به چشم می‌خورد تا زنان روستایی که پورشه وارد می‌کنند یا کارتن‌خواب‌هایی که صادرات میلیارد دلاری دارند.

هویت جعلی

اقتصاد۲۴- فساد‌های عجیب و غریب در ایران با هویت جعلی بار‌ها و بار‌ها رسانه‌ای شده است؛ از کسانی که گفته می‌شد رانندگان و سربازان بانک مرکزی بوده‌اند و نامشان در فهرست بزرگ‌ترین اختلاس‌گران ایران به چشم می‌خورد تا زنان روستایی که پورشه وارد می‌کنند یا کارتن‌خواب‌هایی که صادرات میلیارد دلاری دارند.

حساب‌های اجاره‌ای، کارت ملی اجاره‌ای، کارت بازرگانی اجاره‌ای، حساب اینترنتی اجاره‌ای و حالا فردی با دو کارت ملی که مالک اصلی پتروشیمی میانکاله خوانده می‌شود و نفوذ عجیب او که گفته می‌شود باعث تصاحب اراضی ملی شده است، روزهاست در رسانه‌های ایران خبرسازی می‌کند. اما سر شاخه‌های این فساد‌های بزرگ کجا هستند؟

مردی با ۲ کارت ملی

مردی که عکس ندارد! مردی که دو کارت ملی دارد و مردی که حرف نمی‌زند... شغل او مشخص نیست. ظاهر ماجرا تولیدکننده است؛ تولیدکننده فولاد، پتروشیمی، سیمان، مرغ، فیلتر!، سازه فلزی و.... دانه‌درشت بانکی است و حالا متهم است به زمین‌خواری در اراضی ملی. روزهاست که جنگ و جدل درباره پتروشیمی ساخته‌نشده او، به بالاترین سطوح مقامات کشوری رسیده، اما خودش سکوت کرده است. رسانه‌ها نام مرد مرموز پتروشیمی میانکاله را عبدالله عبدی نوشته‌اند، اما حالا گفته می‌شود او دو کارت ملی دارد و حتی اسناد هویتی او زیر سؤال رفته است.

بررسی اطلاعات ثبت شرکت‌های او نشان می‌دهد که حداقل عضو هیئت‌مدیره ۹ شرکت بوده است. شرکت‌های تاویرژ آلتون، مدیریت سرمایه سورین، فولاد البرز ایرانیان، سیمان نایین، سازه‌های فلزی سنگین آسماش، پارس سرمایه هم‌افزا دانا، شرکت‌های فیلتر پاک خاورمیانه، ساریه شمال و شرکت تولیدی مرغ مادر امین، شرکت‌هایی هستند که عبدالله عبدی عضو هیئت‌مدیره آن‌ها بوده است. در این میان سه شرکت سیمان نایین، تولیدی ساریه شمال و فولاد البرز ایرانیان سهامدار اصلی پتروشیمی میانکاله هستند.

نکته عجیب آن است که در اطلاعات ثبت شرکت‌های او دو کد ملی متفاوت دیده می‌شود. کد ملی که شش رقم ابتدای آن ۴۹۹۹۹۳ است و کد ملی که شش رقم ابتدای آن ۲۰۸۱۸۰ درج شده است.

چگونه می‌شود ۲ کارت ملی گرفت؟

اینکه او چگونه توانسته دو کارت ملی بگیرد، مشخص نیست. پیگیری‌های از سازمان ثبت احوال در این زمینه نتیجه نمی‌دهد، اما حمید درخشان‌نیا، رئیس سابق ثبت احوال کشور پمی‌گوید که نمی‌داند عبدالله عبدی چگونه دو کارت ملی گرفته و این فرایند در ثبت احوال بسیار دشوار و تقریبا غیرممکن است، اما اگر مثلا فردی با حکم دادگاه بتواند سن خود را تغییر دهد شناسنامه قبلی او باطل می‌شود، شناسنامه جدید دریافت می‌کند که با شناسنامه جدید کد ملی او هم تغییر می‌کند.


بیشتر بخوانید: بازداشت ۸ کارمند دولت توسط وزارت اطلاعات


نعمت احمدی، حقوق‌دان هم با اشاره به اینکه تغییر اسناد هویتی اتفاقی نادر است، به می‌گوید سازمان ثبت احوال، وزارت کشور و دادستانی زادگاه او باید پاسخ دهند که آیا این دو کارت ملی برای یک فرد صادر شده و اگر پاسخ مثبت است، باید جواب دهند چگونه برای فردی دو کارت ملی ثبت شده است؟ او تأکید می‌کند که ثبت شرکت با دو کارت ملی مصداق جعل اسناد هویتی است و اگر این موضوع ثابت شود، حکم آن زندان است.

هویت جعلی برای پنهان‌ماندن سرشاخه‌های فساد

فعالیت اقتصادی با اسناد جعلی، اما بار‌ها در ایران خبرساز شده است. در بهمن سال ۱۳۹۴ گمرک ایران از فساد عجیب با کارت بازرگانی خبر داد که زنی روستایی به اسم مریم دوسردهلیز که در روستای حسن‌آباد زندگی می‌کند و سرمایه زندگی‌اش کمتر از صد هزار تومان بوده، با ۲۵۶ فقره اظهارنامه بیش از ۷۰۰ خودروی سواری پورشه وارد کرده است.

در مهر سال ۹۹ هم عبدالناصر همتی، رئیس وقت بانک مرکزی خبر داد که اسامی ۲۵۰ صادرکننده بدهکار به قوه قضائیه معرفی شده است که البته ۷۰ نفر از آن‌ها کارتن‌خواب هستند. او توضیح داد ۲۵۰ نفر صادرکننده هفت میلیارد دلار بدهی دارند و حتی یک دلار ارز از صادراتی که داشته‌اند به کشور بازنگشته است.

البته تعدادی از این بدهکاران میلیاردی هویتی نامشخص دارند و به گفته همتی و بر اساس اطلاعات وزارت اطلاعات ۷۰ نفر از این صادرکنندگان کارتن‌خواب هستند که با استفاده از کارت‌های یکبارمصرف با نام این افراد صادرات انجام داده‌اند.

از کارت بازرگانی اجاره‌ای که بگذریم، در حال حاضر چیزی حدود شش برابر جمعیت ایران حساب بانکی در بانک‌های کشور وجود دارد که همین موضوع بحث پول‌شویی با حساب‌های اجاره‌ای را به میان آورد. در مهر سال ۹۸ هادی خانی که مدیرکل دفتر بازرسی ویژه مبارزه با پول‌شویی سازمان امور مالیاتی کشور بود، به تسنیم توضیح داد ۵۰۰ میلیون حساب بانکی در نظام بانکی وجود دارد که باید ساماندهی و مشخص شود چه فعالیت‌های با این حساب‌ها در حال انجام است.

اجاره کارت ملی و پول‌شویی با هویت اجاره‌ای پدیده‌ای است که بار‌ها پیش از این خبرساز شده و حالا در اتفاق عجیب دیگری پلیس فتا از کلاهبرداری با ID و شناسه کاربری اجاره‌ای خبر داده است. در این میان کسی نمی‌داند سرنوشت ۲۵۰ بدهکاری که با کارت بازرگانی کارتن‌خواب‌ها صادرات انجام داده‌اند، چه شد یا چه کسی با کارت بازرگانی زن روستایی پورشه وارد کرد؟

اما جعل هویت باعث شده است سرشاخه‌های فساد در اقتصاد ایران مخفی بمانند و گاهی سرباز بانک مرکزی یا کوپن‌فروش سابق و راننده‌های شخصی به عنوان اختلاس‌گران به قوه قضائیه معرفی شوند. در این میان کشور‌های توسعه‌یافته با ثبت الکترونیک اسناد و گردش آزاد اطلاعات بین سازمان‌های مختلف و افشای آن برای عموم یا رسانه‌ها توانسته‌اند مسیر دورزدن قوانین و فساد را سخت‌تر و طولانی‌تر کنند.

اما در ایران نه‌تن‌ها ثبت الکترونیک اسناد و گردش آزاد اطلاعات چندان معنی نمی‌دهد، بلکه اسناد کاغذی به روش‌های گوناگون امحا شده یا از دسترس خارج می‌شوند. گاهی اسناد کاغذی در آتش‌سوزی‌هایی که گفته می‌شود صوری است، می‌سوزد یا با مهر محرمانه از دسترس خارج می‌شود و.... تمام این بستر‌ها باعث شده است رتبه ایران در ارتکاب به فساد جایگاه قابل قبولی نباشد و بر اساس جدیدترین گزارش سازمان شفافیت بین‌الملل درباره شاخص ادراک فساد در سال ۲۰۲۱، ایران میان ۱۸۰ کشور، از لحاظ گستردگی فساد مالی در جایگاه ۱۵۰ و هم‌ردیف با کشور‌های گینه، گواتمالا و تاجیکستان قرار گرفته است. به این ترتیب وضعیت فساد مالی در ایران بدتر از وضعیت حاکم بر کشور‌هایی همچون اوگاندا، بنگلادش، موزامبیک و آنگولا است.

در میان کشور‌های همسایه ایران و منطقه، تنها وضعیت کشور‌های عراق، ترکمنستان، افغانستان، سوریه و یمن بدتر از ایران است. در این منطقه، کشور‌های امارات و قطر از بهترین شرایط در کنترل فساد مالی برخوردار هستند. امارات با کسب ۶۹ امتیاز در رتبه ۲۴ قرار دارد. نکته اینکه وضعیت این شاخص با گذشت زمان در ایران بدتر شده و ایران از لحاظ شاخص ادراک فساد نسبت به سال ۲۰۱۷ میلادی، ۲۰ پله تنزل پیدا کرده است. ایران در آن سال در رتبه ۱۳۰ قرار گرفته بود.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ استایل دیده نشده از دکتر شریعتی ۶۷ سال پیش در کنار همکلاسی‌هایش

اینفوگرافی/ این کشور‌ها حادثه انفجار بندر شهید رجایی را تسلیت نگفتند

عکس/ سقوط دیش‌های استارلینک در طوفان تهران

عکس/ همدردی الکس خواننده معروف با قربانیان حادثه بندرعباس

عکس/ چهره متفاوت غلامحسین محسنی اژه‌ای ۶۴ سال پیش در دوران نوجوانی

عکس/ لحظه تاج گذاری عبدالله، اولین پادشاه اردن ۱۱۲ سال پیش در یک مراسم خاص

اینفوگرافی/ چه کالاهایی در بندر شهید رجایی سوختند؟

عکس/ شکل و شمایل درویش‌ها ۱۳۰ سال پیش با کشکول و چماق و مو‌های عجیب

عکس/ چهره اخموی هیتلر ۱۰۰ سال پیش در کنار خواهر ناتنی اش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ دیدار شهناز پهلوی ۴۹ سال پیش با امپراتور و ملکه ژاپن با لباس‌های خاص

عکس/ روند اطلاع رسانی در حیاط دولت با وجود بارش تند باران

اینفوگرافی/ فجایع ناشی از انفجار آمونیوم نیترات در یک قرن اخیر

فیلم/ بهروزآذر: دولت لایحه امنیت زنان را از مجلس پس گرفت

کاهش ماهانه بی‌سابقه قیمت نفت

عکس/ زیبایی خارق العاده گنبد گیتی پلور در سایه دماوند برفی

عکس/ رد شکایت پرسپولیس از خداداد عزیزی و بیرانوند

عکس/ ظاهر متفاوت سرلشکر باقری ۴۵ سال پیش در کنار قاسم سلیمانی در جبهه

روایت جالب ویتکاف از دیدارهایش با عباس عراقچی

عکس/ اولین پادشاه عربستان در کنار ۴ فرزندش ۹۱ سال پیش

فیلم/ دمام‌زنی به یاد درگذشتگان انفجار بندر رجایی در حضور پزشکیان

واکسن کرونا بی‌خطر است یا خطرناک؟

فیلم/ عراقچی: پول‌های بلوکه شده بخشی از تحریمی هست که باید برداشته شود

فیلم/ عراقچی: دور جدید مذاکرات در رم برگزار می‌شود

فنرباغچه بیخیال پرسپولیس شد

محمد عمری به پرسپولیس برمی‌گردد؟

جزییات تازه درباره علت انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ تیپ شیک و سنتی فریبا کوثری در یک مراسم با جلیقه رنگی

عکس/ دردناک‌ترین تصویر از حادثه بندرعباس

شرط عجیب بیفوما برای پرسپولیس و استقلال

عکس/ نمایی جالب و دیدنی از یک مغازه خوار و بار فروشی ۱۱۰ سال پیش در تهران

ماجرای هولناک قتل راننده به بهانه خیانت همسر

آغاز دور جدید مذاکرات استقلال و ماتزاری

نکات مثبت و منفی خرید‌های سرمربی پرسپولیس

سه سناریوی مهم پیش روی قیمت دلار؛ ریزش یا رنج؟

فیلم/ قتل عام در مرز ایران و باکو

جزئیات حادثه برای سرویس مدرسه؛ ۱۵ دانش آموز مصدوم شدند

دلیل رسوب کالا در بندر شهید رجایی چیست؟/ چرا برخی از کانتینر‌های سوخته ماه‌ها در بندر بلاتکلیف بودند؟

جاسوس ارشد موساد اعدام شد + عکس

عکس/ طیف‌های مختلف سبز نقش بسته بر تابلو بورس

فیلم/ لحظه اولین انفجار در بندر رجایی و نخستین جرقه آتش

مسائل امنیتی از کارکرد‌های نیروی انتظامی در مدارس/ اقدام وزیر پزشکیان در زمان پادشاهان هم سابقه ندارد

فیلم/ وسعت گودال در نقطهٔ کانونی انفجار در بندر شهید رجایی

فیلم/ رژه کامیون‌داران بندرعباس به یاد جانباختگان انفجار بندر رجایی

از مدیران بندر شهید رجایی چه می‌دانیم؟

عکس/ استایل اروپایی مسافران ۶۵ سال پیش در فرودگاه کرمانشاه

بندر رجایی نمایش تلخ توسعه بدون امنیت/ واکاوی ابعاد اقتصادی انفجار در بندرعباس + فیلم

فیلم/ اینجا غزه است، کودکی که حتی به آب هم نمی‌رسد

نقدی بر موضع عراقچی؛ رسانه‌ها یار کمکی یا مزاحم؟

عکس/ تمبر یادبودی برای روز ملی خلیج فارس

شکافِ میان آمریکا و اسرائیل عریان شد

کارنامه مدیریت بحران پس از انفجار بندر رجایی؛ از بی‌اطلاع گذاشتن مردم تا ازدحام انبوه شبه‌مسئولان

تعیین زمان برای جلسه مهم شورای‌عالی فضای مجازی

تغییر ساعت مناقشه‌ای به وسعت تمام دنیا / چرا کشور‌های دنیا ساعات رسمی را تغییر می‌دهند؟

تفاوت میراث اسد‌ها و علی‌اف‌ها چیست؟

فیلم/ مولودی‌خوانی در حیاط دولت توسط خادمان حرم حضرت معصومه

آیا زمان مناسب برای خرید طلا فرا رسیده؟

فیلم/ ترامپ: مایلم پاپ بشوم

چرا روز ۱۰ اردیبهشت را روز ملی خلیج‌فارس نامیدند؟

فیلم/ خاکسپاری ۲ جانباخته انفجار بندر شهید رجایی