اقتصاد۲۴- واردات خودرو از موضوعاتی است که از سال ۱۳۹۷ با تصمیمات ضد و نقیض و ابهامات فراوانی همراه بوده. اما اکنون به نظر میرسد پس از گذشت چهار سال این طرح به مراحل نهایی خود رسیده است.
البته با وجود این ابهامات، دولت شروطی برای واردات اعلام کرده است. حجم موتور خودروهای وارداتی بین ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ سیسی و سقف قیمت آنها نیز ۲۰ تا ۲۵ هزار دلار باشد.
اما، جلیل رشیدی کوچی، نماینده مرودشت اخیرا اعلام کرد: کف و سقف قیمت واردات خودرو ۷ تا ۲۰ هزار دلار است. مالیات، عوارض و گمرکی خودروهای وارداتی نیز بر اساس نوع خودرو از ۱۰ تا ۷۵ درصد در نظر گرفته میشود.
در شیوه واردات خودرو به کشور همچنان ابهاماتی وجود دارد. پیش از اینوزیر صمت نیز اعلام کرد که دولت به صورت انحصاری خودرو وارد کشور نمیکند.
بیشتر بخوانید: ارز گوشی آیفون به واردات خودرو اختصاص مییابد
اما عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، با برشمردن الزامات مربوط به واردات خودرو نیز گفت: اختصاص سهمیه واردات به خودروسازان خطر بزرگی است که میتواند نوع جدیدی از انحصار را در بازار ایجاد کند، بنابراین بهشدت باید از آن اجتناب شود.
یکی دیگر از شروط مجلس برای آزادسازی واردات خودرو به شرح زیر است:
هر شخص حقیقی و حقوقی میتواند به ازای صادرات خودرو یا قطعات یا سایر کالاها و خدمات مرتبط با انواع صنایع نیرو محرکه نسبت به واردات خودرو برای تنظیم بازار اقدام کند.
امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو گفت: نکتهای که در این موضوع مطرح است این است که مسئولان هنوز به یک توافق واحد نرسیدهاند. موضوعاتی که مطرح میشود تنها نظر هر یک از آنهاست. تنها چیزی که میتوان با قاطعیت گفت این است که منعی برای واردات وجود ندارد.
این کارشناس صنعت خودرو توضیح داد: قانون فعلی بر این موضوع است که واردکننده باید نمایندگی یک خودروساز را بگیرد. در این قانون موضوع شخص مطرح نشده است. اما حرفهای مختلفی مطرح میشود که تاکنون هیچ قانونی مبنی شیوه اجرای این طرح و افراد واجد شرایط ابلاغ نشده است. اما در نهایت نیز باید توجه کرد که مصوبه اعلام شده چگونه اجرا میشود.