علاوه بر این، گسترش کسب و کارها در سراسر جهان و اهمیت بدون مرز بودن فعالیتها منجر شده است تا صنعت نرم افزار، صنعتی رو به رشد بوده و توسعه آن نامحدود باشد.
این صنعت برای کشورها بسیار حائز اهمیت است. چرا که میزان دسترسی به ابزارها و تکنولوزیهای ارتباطی نقش انکار ناپذیری را در رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه ایفا میکند.
وی ادامه داد: امروزه مسئله اتکا به اطلاعات و ارتباطات و همچنین بدون مرز بودن فعالیت ها، رمز موفقیت کسب وکارها در شرایط کنونی است. در کشور ما نیز شرکتهایی که در صنعت رایانه و فعالیتهای وابسته به آن فعال هستند، بیشتر در حوزه پرداخت و خدمات POS، فناوری اطلاعات و ارتباطات به شبکه بانکی، صدور و ارائه خدمات کارت اعتباری و ایجاد و توسعه شبکههای پرداخت الکترونیک در حوزه نرم افزارها فعالیت میکنند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تعداد شرکتهای حاضر از این صنعت در بورس و فرا بورس اظهار کرد: در حال حاضر ۱۵ شرکت در این حوزه فعال میباشند که معاملات ۹ شرکت (رتاپ، سپ، آپ، رانفور، رکیش، سیستم، مداران، مرقام و پرداخت) در بورس و ۵ شرکت (تاپکیش، افرا، سپیدار، رافزا و مفاخر) در فرا بورس و شرکت فن آوا در بازار پایه زرد فرا بورس انجام میشود.
صالحی در خصوص قیمت شرکتها و تغییرات شاخص این صنعت در سال ۹۹، تصریح کرد: در حال حاضر ارزش بازار گروه صنعت رایانه و فعالیتهای وابسته به آن، حدود ۱.۴% درصد از ارزش بازار سرمایه را تشکیل میدهد.
متوسط شناوری صنعت حدود ۱۴ درصد، بازده یک ساله صنعت ۶۲.۸% و بازده یک ساله بازار ۱۴۴.۷% بوده است. با مقایسه شاخص صنعت و شاخص کل در مییابیم که بازدهی شرکتهای صنعت در امسال حدود ۴۳ درصد شاخص کل بوده است.
صالحی در پاسخ به چگونگی عملکرد شرکتها به لحاظ بنیادی در سال ۹۹، اظهار کرد: در یک سال اخیر بیشترین بازدهی مربوط به نماد رکیش با ۲۵۹.۶% و کمترین بازدهی مربوط به نماد آپ با ۸.۹-% است.
میانگین رشد درآمد عملیاتی شرکتهای گروه با توجه به گزارشهای منتشر شده حدود ۳۸ درصد است که بیشترین رشد درآمد عملیاتی این گروه مربوط به نماد رافزا با ۲۷۱ % و رتاپ با ۱۱۴% است.
بیشتربخوانید:بوی بهبود بورس / رقم خروج پول از بازار سهام اسفند
وی افزود: میانگین رشد سود آوری شرکتهای گروه نیز با توجه به گزارش ها، حدود ۵۹ درصد است که بیشترین رشد درآمد عملیاتی مربوط به نماد رافزا، سپیدار و سیستم به ترتیب برابر با ۴۳۰%، ۱۷۵% و ۱۶۹% است.
تغییرات فرهنگی در جهت وضعیت مثبت صنایع رایانهای
این کارشناس بازار سرمایه درباره علل رشد این صنعت در سال اخیر توضیح داد: با شیوع ویروس کرونا و تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی و نحوه خرید افراد جامعه استفاده از خدمات غیر حضوری (کاهش استفاده از وجه نقد و در پی آن افزایش خریدهای اینترنتی و مبتنی بر کارت بانکی) و آنلاین با استقبال رو به رو شده است.
همین امر منجر به افزایش فروش شرکتهای گروه شده است. به صورتی که میانگین سود آوری شرکتهای گروه، حدود ۵۹ درصد افزایش یافته است.
بنابراین، تغییرات فرهنگ جامعه در استفاده بیشتر از خدمات غیر حضوری چشم انداز مثبتی را برای شرکتهای این گروه ایجاد کرده است.
صالحی در پاسخ به پیش بینی میزان سود آوری این صنعت به لحاظ متغیرهای داخلی و بین المللی اظهار کرد: اکثر شرکتهای گروه به دلیل خرید سخت افزارهای لازم با ریسک نرخ ارز و تحریمهای بین المللی مواجه هستند. در صورت عدم رفع تحریمها و افزایش نرخ ارز در ماههای آتی، بهای تمام شده شرکتها افزایش یافته و در نتیجه سود آوری آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
او ادامه داد: علاوه بر این، با افزایش نرخ ارز قدرت خرید مردم برای تهیه نرم افزارهای مربوط کاهش یافته و همین امر نیز میتواند منجر به کاهش فروش شرکتها شود. اما در صورت بهبود شرایط اقتصادی کشور، کاهش نرخ ارز و کاهش نرخ تورم هزینههای شرکتها کاهش یافته و میتواند به روند سود آوری آنها کمک کند.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان اشاره کرد: باتوجه به ریزشهای اخیر بازار سرمایه اکثر سهمهای این صنعت در حال نزدیک شدن به ارزش ذاتی خود هستند.
همین امر منجر به کاهش ریسک سرمایه گذاری در این صنعت خواهد شد. اما نکتهای که همواره باید به آن توجه داشت این است که ریسک، ذات بازار سرمایه است. اما با دانش کافی و مدیریت سرمایه گذاری امکان کسب بازده مورد نظر وجود خواهد داشت.