تاریخ انتشار: ۰۹:۱۵ - ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تشریح شد؛

کاهش قیمت دلار، تهدیدی برای بورس ۱۴۰۰ است/ نگرانی از به کارگیری قوانین مشکل‌ساز در بازار سرمایه در سال جدید

یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است؛ هر چند خوش‌بینی‌های زیادی در رابطه با سال جدید بورس پیش‌بینی می‌شود اما به همان اندازه تکلیف متغیر‌های تاثیرگذار بر بازار سهام مبهم است و نگرانی از سناریو‌های جدید برای بورس ۱۴۰۰ بالا گرفته است.

اقتصاد۲۴ - بازار سرمایه از اواخر سال ۱۳۹۸ تا اواسط سال گذشته  بیشتر مورد توجه مردم، سیاستمداران و مسئولان بود تا جایی که دولت به عنوان محور اصلی حمایت از این بازار با وعده‌های زیاد مردم را برای سهامدار شدن ترغیب کرد، اما این نوع حمایت‌های کلامی تنها باعث ایجاد هیجان در بورس تهران شد و  مانند سایر بازار‌های تحت کنترل دولت، مسیر برای وارد شدن آسیب‌های غیر قابل جبران به این بازار فراهم شد.

سال ۱۳۹۹ برای سرمایه‌گذاران بورس تهران با عنوان سالی پُرنوسان برای قیمت سهام به پایان رسید. از جهش شاخص‌ کل در مدت کمتر از پنج ماه تاسقوط بی سابقه به ارتفاع بیش از ۴۰درصد، حاصل صعود و نزول سهام‌ در بازار سرمایه بود.

بازار سهام در آخرین سال قرن مسیری را طی کرد که سهامداران را ناامید و نقدینگی را در این بازار کاهش داد؛ البته عواملی که می‌توانست در تعیین مسیر قیمت‌ها اثرگذار باشد در این بازار با فراز و فرود‌هایی رو به رو شد که استراتژی برای سرمایه‌گذاری در این بازار پرریسک را در مسیر اشتباه قرار داد.

رشد هیجانی بورس در سال ۱۴۰۰ متوقف می‌شود؟

بهادر شمس، کارشناس بازار سرمایه، شرایط این بازار را در گفتگو با اقتصاد ۲۴ چنین پیش بینی کرد: هر سال در روز‌های پایانی سال به دلیل نیاز به نقدینگی، بیشتر سرمایه گذاران اقدام به خارج کردن بخشی از نقدینگی خود از بازار می‌کنند. با سپری شدن روز‌های پایانی سال ۱۳۹۹ دوره رکود بازار سرمایه تمام خواهدشد.  با آغاز سال ۱۴۰۰ بورس، دوران بهبود را تجربه خواهدکرد و قطعاً در سه ماهه ابتدای سال جاری وضعیت خوبی برای بازار خواهد بود، زیرا فصل EPS شرکت‌ها است و به نظر می‌رسد سال ۱۴۰۰ سال خوبی برای بازار سرمایه باشد، اما مانند امسال هیجانی رشد نخواهد کرد.

به کارگیری قوانین مشکل ساز در بورس

به گفته شمس؛ بازار سرمایه از سال گذشته با چرخه‌ای معیوب، سهامداران این بازار را با مشکلات زیادی مواجه کرد چرا که به کارگیری قوانین مشکل‌ساز مانند دامنه نوسان و حجم مبنا سبب شد تا در زمان‌های متفاوت جریان عادی و روزانه عرضه و تقاضا در معرض خطر جدی قرار گیرد و نقدشوندگی به عنوان یکی از ارکان مهم ثبات و سلامت بازار‌های مالی تهدید شود.  هرچند اوضاع سهام از لحاظ بنیادی در موقعیت خوبی قرار دارد، ریسک نقدشوندگی که به میزان سهولت تبدیل یک دارایی به وجه نقد اشاره دارد، در بورس و فرابورس تا حد قابل توجهی افزایش یافته است.

شمس در خصوص پارامتر‌های تحرک بخش بورس می‌گوید: انتخابات پیش رو مهم‌ترین و اثرگذار‌ترین مورد در بورس ۱۴۰۰ است هر چند این بازار سال سختی را علی رغم اوج گیری ۳ ماه ابتدای سال ۱‌۳۹۹ پشت سرگذاشته، اما با این رخداد انتظار می‌رود سمت و سوی این بازار به سمت ثبات و بهبود باشد.

سهم سیاست در بورس

به گفته این کارشناس بورس؛ خطراتی که در کمین بازار سرمایه است بیشتر سیاسی است، اینکه فعالین بازار انتظار داشتند که توافقاتی صورت گیرد، اما عملاً هنوز هیچ چیزی اتفاق نیفتاده و بلاتکلیفی می‌تواند تهدید دیگری برای بورس ۱۴۰۰ باشد.

وی تصریح داشت: از سوی دیگر روابط سیاسی ایران با سایر کشورهاو بازگشت به برجام موضوع دیگری است که می‌تواند بر بورس تأثیرگذار باشد تا جایی که بهبود وضعیت شاخص بورس تا حدودی در سال گذشته مشاهده شد. حالا علاوه بر پیمودن مسیر سخت تا تحقق برنامه‌ها در بازار سرمایه به توسعه فرامرزی ایران به واسطه بازگشت به برجام بیش از گذشته نیاز است.

تبعات نوسانات نرخ دلار در پیکره بورس

به دلیل رشد نرخ ارز، قیمت محصول نهایی بسیاری از شرکت‌ها افزایش پیدا کرد و در نتیجه با کاهش دفعی نرخ ارز فروش آن‌ها نیز دچار اختلال خواهد شد و به این ترتیب شرکت از سوددهی به زیان‌دهی می‌رسد.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح داشت: موضوع دیگری که می‌تواند به بورس آسیب برساندادامه نوسانات نرخ ارز است که تبعات آن به بازار سرمایه در ماه‌های آخرسال گذشته بسیار سنگین و شاید غیر جبران بوده است.


بیشتربخوانید:بورس در سال ۱۴۰۰ همچنان نوسانی خواهد بود/ استفاده از دامنه نوسان نامتقارن، تجربه موفقی نبود


شمس ادامه داد: کاهش قیمت دلار به عنوان تهدیدی برای بورس ۱۴۰۰ وجود دارد چرا که به دنبال شرایط سال گذشته بخشی از بازارسرمایه از ریزش دلار خیلی آسیب می‌بیند در واقع اگر پیش بینی اُفت قیمت دلار در سال ۱۴۰۰ محقق شود برای بازار خبر خوشایندی نخواهد بود و یکی از خطرات جدی بازار سرمایه محسوب می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه با تأکید بر اینکه باید مسیر هیجانی ورود نقدینگی به بازار سرمایه قابل کنترل باشد گفت: سال ۱۳۹۹ سالی بود که با تبلیغ‌های کذایی و هیجانی نقدینگی زیادی به بازار سرمایه سرازیر شد و در نهایت به دلیل معضلات اقتصادی سود حاصل، چشمگیر نبود و این حرکت دوام نداشت.

ارسال نظر