تاریخ انتشار: ۰۹:۱۶ - ۰۹ فروردين ۱۴۰۰

فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟

نظام سلطه به بهانه‌های واهی با هر گونه استقلال و حاکمیت فضای مجازی مخالفت می‌کند. در این یادداشت به علت و عوامل این مخالفت می‌پردازیم.

اقتصاد۲۴- «پرونده حکمرانی فضای مجازی»؛ امروزه نظام سلطه با محوریت ایالات متحده آمریکا و شبکه سرمایه داری صهیونیست بین الملل، به دلیل برخورداری از دسترسی نامحدود به ارکان مدیریت فضای مجازی، مدیریت فضای مجازی را در دست داشته با اعمال حاکمیت در این فضا، گردش اطلاعات را به نفع خود و با روش‌های گوناگون مهندسی می‌کنند. آنان با ترویج اطلاعات مدنظر خود از یک سو و ممانعت از گردش وسیع اطلاعات نامطلوب، افکار عمومی را به نفع خود کنترل می‌کنند. مهندسی اطلاعات گاهی در قامت لیست پیشنهادی موتور‌های جستجو و شبکه‌های اجتماعی است و گاهی حذف محتوای مضر برای دستگاه استکباری.

این محدودیت و سانسور شدید اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا باعث شده کشور‌های مختلف دنیا مانند چین، روسیه، ایران و... در زمینه حاکمیت فضای مجازی، با رویکرد انحصارگرایانه آمریکا به مقابله بپردازند. نگاه‌های انتقادی کشور‌های مخالف انحصارگرایانه آمریکا در فضای مجازی در حالی است که وزارت خارجه آمریکا به دنبال ایجاد ساختاری همانند ساختار سازمان ملل در فضای مجازی است تا بتواند به استعمار و چپاول دولت‌ها و ملت‌ها به صورت قانونی در فضای مجازی نیز ادامه دهد؛ لذا باید گفت در حال حاضر نظام سلطه با هر گونه استقلال و اعمال مدیریت کشور‌ها در فضای مجازی با بهانه‌های واهی مخالفت می‌کند. در این باره جو بایدن رئیس جمهور فعلی آمریکا در کنفرانس فضای مجازی در سال ۲۰۱۱ گفت: «همان گونه که همگی شما می‌دانید، کسانی نیز هستند که دیدگاه متفاوتی در این زمینه دارند. آن‌ها خواستار ایجاد چارچوب قانونی بین المللی هستند که طبق آن دولت‌ها به طور انحصاری بر منابع، مقررات و محتویات اینترنت کنترل داشته باشند و موانعی ملی در مسیر جریان آزاد اطلاعات آنلاین ایجاد شود؛ اما به اعتقاد ما، این رویکرد منجر به ایجاد اینترنتی از هم گسیخته خواهد شد؛ اینترنتی که به جای مرتبط کردن مردم با یکدیگر، آن‌ها را از هم جدا می‌کند؛ یک فضای مجازی غیر پویا که دربرگیرنده هیچ خلاقیتی نیست و سرانجام یک فضای مجازی با امنیت کمتر که کشور‌های جهان اعتماد کمتری به آن خواهند داشت.»


بیشتر بخوانید: ۴ شغل پردرآمد امروزی که قبل‌ها تصور آن‌ها ممکن نبود


توسعه فضای مجازی با محوریت اینترنت آمریکایی در حالی است که نظام سلطه توانسته اند کشور‌ها را مجاب کنند تا اینترنت آمریکایی نسل ۴ و ۵ تلفن همراه را به روستا‌ها برسانند؛ روستا‌هایی که بعضا از امکانات اولیه ماننده راه، آب شرب تصفیه شده، گاز، دارو و درمان محرومند، از نعمت اینترنت نظام سلطه بهره مندند. این مساله درباره کشورمان نیز صدق می‌کند.

علاوه بر این مدیریت فضای مجازی توسط نظام سلطه باعث شده است آمریکا و نهاد‌های جاسوسی این کشور به بهانه تروریسم، بتوانند اطلاعات کاربران جهانی را شنود کنند. این قانون که سال‌های اخیر از سوی کنگره آمریکا تمدید شده است در بخش ۷۰۲ این قانون به اداره امنیت ملی آمریکا اجازه می‌دهد که از طریق شرکت‌هایی مثل فیس بوک، اسکایپ یا آلفابت تماس‌های شهروندان کشور‌های خارجی روی شبکه اینترنت را شنود و کنترل کند.

همچنین قوانین حوزه حریم خصوصی در فضای مجازی نیز به گونه‌ای مدون شده است که شرکت‌ها بتوانند به صورت قانونی اطلاعات خصوصی کاربران جهانی اینترنت را شنود و از آن استفاده کنند. قانون حریم خصوصی شرکت گوگل، مشتی نمونه خروار محسوب می‌شود. در این قانون شرکت گوگل مجاز است اطلاعات کاربران را سرقت کرده و در اختیار اشخاص و نهاد‌های ثالث قرار دهد.

در پایان باید گفت با توجه به رویکرد انحصارگرایانه ایالات متحده آمریکا بر فضای مجازی و اعمال مدیریت و حاکمیت مطلق خود، شایسته است اهتمام بیشتری جهت تحقق شبکه ملی اطلاعات که مهمترین و موثرین راهکار مقابله با حاکمیت و مدیریت خودسرانه برخی کشور‌های به اصطلاح متمدن است به عمل آید و این مسأله‌ای که بار‌ها و بار‌ها توسط مقام معظم رهبری بدان تأکید شده است.

منبع: تسنیم
ارسال نظر