تاریخ انتشار: ۱۲:۰۰ - ۱۷ فروردين ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۲۵ نظر

لذت تورم برای ثروتمندان

دهه ۹۰ دهه فرصت سوزی در اقتصاد ایران بود و دهه تشدید فشار بر عموم مردم شد. در این دهه میانگین رشد اقتصادی ایران به صفر رسید و میانگین تورم در محدوده ۲۴ درصد و میانگین رشد انباشت سرمایه به منفی ۵.۲ درصد رسید.

اقتصاد ۲۴- رییس کل بانک مرکزی در پست جدید اینستاگرامی خود با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم نوشت: قدرت خرید مردم با حرف و جنجال سیاسی تقویت نمی‌شود با سرمایه‌گذاری گسترده و مولد است که تولید و رفاه افزایش می‌یابد.

وی با بیان اینکه این میزان از انواع تحریم‌ها و فشار‌ها به درآمد ارزی و تجارت و مبادلات بانکی بین‌المللی می‌توانست اقتصاد هر کشوری را متلاشی و از پا در بیاورد، اظهار داشت: فشار اقتصادی زیادی به طبقه متوسط و با درآمد پایین جامعه وارد آمد، استقامت و مقاومت مردم به خصوص تاب‌آوری کشور فوق‌العاده بود و بانک مرکزی در این مدت به کمک سایر بخش‌ها از همه توان تخصصی و مدیریتی خود برای خنثی سازی، غلبه بر فشار حداکثری و کاهش اثرات منفی آن بر اقتصاد و مردم بهره برد وشرایط معیشتی بخش عمده‌ای از مردم با وجود همه تلاش‌های مسوولان و جبران‌های انجام گرفته نیازمند توجه جدی غیر شعاری است.

رییس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: قبلا گفتم ناگفته‌هایی وجود دارد که به موقع خود خواهم گفت. ولی انصاف نیست افرادی که نتایج عملکردشان در چند دهه گذشته برای مردم و صاحب نظران آشکار است و معضلات ساختاری اقتصاد نتیجه تصمیمات قبلی آنهاست، عملکرد دو سال بسیار سخت اخیر را با شرایط عادی آن هم با درآمد ارزی چندین ده میلیارد دلاری مقایسه و حکم بر ضعف عملکرد صادر کنند. رییس کل بانک مرکزی پیش از این و در ایام نوروز از راهکار «چاپ پول» برای جبران کسری بودجه به عنوان یک ساز و کار اجتناب ناپذیر یاد کرده بود. این در حالی است که عموم کارشناسان اقتصادی بر این باورند که فشار به منابع پایه پولی برای جبران کسری بودجه، چیزی جز تورم و کاهش قدرت خرید مردم در پی نخواهد داشت.


بیشتر بخوانید: ابرتورم ۱۴۰۰ در راه است


بانک مرکزی به عنوان نخستین سازمان و نهاد مرتبط با حفظ ارزش پول ملی در صف نخست جلوگیری از کاهش قدرت خرید ریال قرار دارد و در سال‌های اخیر با انتقاد‌های بسیاری روبرو بوده است. عمده این انتقاد‌ها نیز به روند در پیش گرفته شده برای افزایش نقدینگی و چاپ پول معطوف بوده است و حالا رییس کل بانک مرکزی این انتقاد‌ها را نوعی «جنجال سیاسی» خوانده است. این موضوع تا چه حد درست است؟

دهه ۹۰ دهه فرصت سوزی

وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و رییس دانشگاه اقتصاد خوارزمی معتقد است؛ دهه ۹۰ دهه فرصت سوزی در اقتصاد ایران بود و دهه تشدید فشار بر عموم مردم شد. در این دهه میانگین رشد اقتصادی ایران به صفر رسید و میانگین تورم در محدوده ۲۴ درصد و میانگین رشد انباشت سرمایه به منفی ۵.۲ درصد رسید.

این عضو دانشگاه خوارزمی در این باره به «اعتماد» گفت: در دهه ۹۰ ضریب جینی به عنوان یکی از شاخص‌های نابرابری از ۳۶.۵ در سال ۱۳۹۰ به ۴۱ در سال ۱۳۹۹ رسید و در این مدت ۳۴ درصد نیز درآمد سرانه ایرانی‌ها افت کرد و در سه‌ساله اخیر در مجموع ۱۱۵ درصد تورم را تجربه کردیم. شقاقی شهری با اشاره به میزان تورم در چند سال اخیر افزود: میانگین تورم در دهه ۹۰ و در سال‌های اخیر به بیش از ۳۰ درصد رسید به گونه‌ای که در سال ۱۳۹۷ میزان تورم ۳۸ درصد، در سال ۱۳۹۸ این میزان به ۴۱ درصد و در سال ۱۳۹۹ به ۳۶ درصد رسیدکه این فشار سنگین تورمی بر دوش توده مردم بود.

نظامات اقتصادی بازتولید ثروت فلج است

این استاد دانشگاه با بیان اینکه متاسفانه نظامات اقتصادی بازتولید ثروت در اقتصاد ایران فلج است و کار نمی‌کند گفت: سه نظام بانکی، مالیاتی و یارانه‌ای برای بازتولید ثروت و درآمد همه ایرانی‌ها کار نمی‌کند و تنها در جهت منافع ثروتمندان حرکت می‌کند.

رییس دانشگاه اقتصاد خوارزمی گفت: در همه جای دنیا زمانی که تورم رخ می‌دهد بار تورمی بر دوش ثروتمندان است و این سه نظام کلیدی (نظام بانکی، مالیاتی و یارانه‌ای) به درستی عمل می‌کنند، اما در ایران بار تورم بر دوش دهک‌های کم درآمد جامعه است.

این اقتصاددان خاطرنشان کرد: در ایران چه افرادی به جز ثروتمندان که دارای ارتباط، رانت و وثیقه‌های کلان هستند می‌توانند به وام‌های کلان دسترسی داشته باشند؟ با توجه به تورم ۴۰ درصدی و نرخ سود ۱۸ درصدی وام‌ها، در صورتی که فردی یک وام میلیاردی دریافت کند همین دریافت وام ۲۲ درصد سود برای این فرد به همراه دارد.

رشد تورم به نفع ثروتمندان است

شقاقی شهری با اشاره به نظام مالیاتی در کشور تصریح کرد: در ایران مالیات بر ثروت و مالیات بر درآمد وجود ندارد و این موضوع نیز باعث می‌شود تا رشد تورم به نفع ثروتمندان تمام شود و فردی که در ایران دارای چندین بنگاه و خانه و خودرو و ... است با افزایش تورم هر روز ثروتمندتر می‌شود و بار تورمی باز هم بر دوش دهک‌های کم درآمد جامعه خواهد بود.

رییس دانشگاه اقتصاد خوارزمی در ادامه به آماری که در سال ۱۳۹۴ در خصوص خانوار‌های ایرانی دهک سوم زیر خط فقر منتشر شد، اشاره کرد و افزود: در این تاریخ اعلام شد که ۳۴ درصد از خانوار‌های ایرانی با معیار دهک سوم زیر خط فقر هستند و در صورتی که این آمار امروز به روز شود قطعا این رقم به بیش از ۶۰ درصد افزایش خواهد یافت. شقاقی شهری گفت: در اقتصادی که نظامات بازتولید ثروت و درآمد آن معیوب است فشار تورمی تحریم‌ها و ضعف مدیریت اجرایی همه بر دوش دهک‌های کم درآمد آن است. این اقتصاددان با بیان اینکه در دهه ۹۰ رکود بزرگی سراسر کشور را فرا گرفته بود، ادامه داد: میانگین رشد اقتصادی طی این سال‌ها صفر شد و ۷ دهک درآمدی ما بیشترین هزینه را از حیث تحریم‌ها و چالش‌های اقتصادی تحمل کردند و می‌توان گفت در این شرایط سخت تنها دو دهک بالایی جامعه منتفع شدند.

رییس دانشگاه اقتصاد خوارزمی افزود: عملا قدرت خرید ایرانیان در دهه ۹۰ به‌شدت افت کرد و نظام مالیاتی که باید در این مدت خوب عمل می‌کرد تنها با هدف کسب درآمد فعالیت کرد و ماموریت باز تولید ثروت در آن مغفول ماند این در حالی است که در همه جای دنیا وظیفه اصلی نظام‌های مالیاتی بازتولید ثروت در جامعه است.

او گفت: در کشور‌هایی که نظام مالیاتی به درستی کار می‌کنند فشار بر دوش ثروتمندان است و آن‌ها باید نرخ‌های بالای مالیاتی را بپردازند. در ایران مالیات بر درآمد و ثروت وجود ندارد و ثروتمندان ما از تورم بالا لذت می‌برند ضمن آنکه نظام بانکی و یارانه‌ای نیز در اختیار ثروتمندان است و این افراد از یارانه پنهان ۲۰ برابر بیشتر از دهک‌های پایین جامعه منتفع می‌شوند زیرا از حامل‌های انرژی ارزان قیمت برای خودرو‌ها و خانه‌های خود بهره می‌برند.

گفتگو: ندا جعفری

منبع: اعتمادآنلاین
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۳:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۸
آقای همتی محترم همه چیز دست خودته شما دلارو فقط کنترل کن ببین اگر قیمت مسکن ارزان نشد ببین اگر شغل ها رواج پیدا نکرد وچرخه تولید با سرعت بیشتر نچرخید ببین اگرسکه و طلا ارزان نشد فقطو فقط با این دلار لعنتی داره بازار ایران میچرخه چرا فکری به حال ارزانی دلار نمیکنی چرا همه مردم باید زیر بار این گرانی ها که با پول یه کشور دیگر که اصلا به ما ربطی ندارد باید له شویم مگر ایران کم قدرتمند است که پولش ارزشی نداشته باشد و باعث تمسخر کشورهای بیگانه شویم جناب آقای همتی پس ببین اینا همه به یه دلار بسته است و چاره کار هم خودتی که 83 میلیون نفر در ایران دعا گویت باشند وسلام ممنون ومتشکر
T
۱۳:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۸
خدا لعنتشون کنه
ناشناس
۱۶:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۸
بااین ثروت خدادادی امادریغ ازیه جولیاقت
ناشناس
۰۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۹
خوب حالا خوب شد که بعد از چهل سال و هزاران شهیدی که در راه انتلاب دادیم با بچه بازی های بعضی ها مردم بیان توی خیابون اقایون دولتی که ککشون هم که نمیگزه
محمد
۱۵:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۹
همش تقصیر خودتونه. مردم چیکارکنن
ناشناس
۰۲:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۶
هیچ کس فک مردم عادی بیچاره نیست مردم از این وضع اقتصادی دارن خفه میشن یکی بدادمون برسه محض رضای خدا مرگ و میبینن ولی از قهر خدا نمیترسن نمیگن قیامتی هم هست فکر کارگر بدبخت ومستجرها جوونای تحصیل کرده بیکار باشید همه معتاد کارتن خواب شدن بس نیست
ناشناس
۰۱:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۵
درسته بانک مرکزی رفیق دزده وشریک قافله اینو اقای همتی خیلی خوب میدونه
ناشناس
۰۴:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۷
حیف حیف ایران، به، خدا، حیف، روزی، که، صدام، رفت، پول، ایران، رام دم، عراق روی، سر شون، مگذاشتن، حالا، ببین
ناشناس
۱۵:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۷
از انصاف حلال وحرام اعتقاد وجدان دیگر خبری نیست همه دین وایمان اکثر مسئولین شده پول مثل مورچه وموش پول جمع می‌کنند تا کارهای لاکچری فرزندانشان ا که میکنندلعنت انهار را بکشند خدا خودش به داد بی رحمان برسد
ناشناس
۰۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۹
بخدا ماناشکریم یه کمی جلوتر در سال 13400دلار بالا 50000هزار تومان میرسه ،اون وقت باید آقایان دست بدامن کشورهای همسایه باشند تا مردم بد بخت را از گرسنگی نجات بدهند،به الان ایران نمیشه تکیه زد دیگه بعدش خدا کمک کنه
ناشناس
۱۶:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۸
همه این گرفتاریا در بد انتخاب کردن همه اونهایی که رای دادن به حسن فریدون یا همان روحانی گول خوردن و این نتایجش خود مردم مقصرند و شریکند در ناکارآمدی و بدبختی ها
ناشناس
۱۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۳
به کسی رای بدیدکه لیاقتتونه
مرد
۲۳:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۵
همه احزاب و گروهکها در این انتخابات نماینده دارند ولی هیچکدوم بفکر درد مردم نیستند میخام بدونم چه کسی جواب خسارتهای روحی روانی و مادی که در چند سال گذشته به مردم وارد شده را می دهد
ناشناس
۰۹:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
مردم چه گناهی دارند؟
ظالم ها دست از ریاست بکشید! وقتی کاری بلد نیستی بگو غلط کردم و صندلی رو ول کن!
چرا مردم رو اذیت می کنید؟
فاطمه
۰۱:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۷
خدالعنت کنه اون کساییکه مال صغیروکبیرومی خورن پول دواهودکترشون باشه بیماری بگیرن علاج پزیر نباشه
ناشناس
۱۲:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۵
چرخ فلک میچرخد ظلم پایدار نخواهد ماند تاریخ تکرار خواهد شود
ناشناس
۱۷:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
اینا دیگه شورش رو در اوردن از این ور با گرونی وسختی به مردم فشار میارن بعد از اون ور میان میگن باید یه فکری برای قشر ضعیف کرد برید خودتون رو مسخره کنید باورکنید اینا تو خلوت خودشون چقدر به ریش ما ادمهای احمق میخنندن وپیش خودشون فکر میکنن که چقدر زرنگن فقط خود خدا به فریاد برسه دیگه رمقی برای حرص خوردن نداریم
رضا
۱۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۱۵
مرگ بر ثروتمندان
ناشناس
۰۶:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۳
اینا اومدن فقط مردم رو اذیت کنن وتحت فشار قرار دن تا آمریکا به هدفش برسه خودشون جاسوس بودن
مهدی
۰۷:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۳
کلیدساز که میگفت ما رشد اقتصادی هفت درصدی داریم.
سهیل
۱۵:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۵
گرسنگی و فلاکت و .......بدرک فشار روحی و روانی تمام قشر ضعیف را درگیر کرده وقتی نتونی کوچک ترین امکانات رو برا زندگی فراهم کنی بچه ها افسرده و روانی...اسکیزو فرنی..شیزو فرنی...دوقطبی و ..... حکمرانان در امان بیچاره مردم
ناشناس
۰۹:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
خدا ازحلقوم تک تکتون بکشه بیرون.ایران ومردنوبه خاک سیاه نشوندین
....
۲۰:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۸
پشیمانم از زندگی.بدتر پشیمانم از اینکه بچه دارم تو این مملکت اون هم دو تا بچه مظلوم.شرمنده خانواده ام هستم.خداوند شرمندتون کنه و رو سیاه،کاش میشد بچه هامو بفرستم ی جایی غیر این خاک.انگار نفرین شده است این سرزمین.
ناشناس
۱۳:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۳
ناشناس خدا لعنت کن آنهایی که سرشون عالم در با طین بی ایمان گمراه ظالم اند .رحم کنید به،خاطر خدا به حرمت آن همه خونهایی جوانهایمان به خاطر آبادی ونجات این سرزمین ریخته،شده اند
محمد
۰۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۳۰
هنوز میگن بچه هم بیارین
ارسال نظر