اقتصاد ۲۴- حسان طباطبایی با بیان اینکه در تمامی بورسهای توسعه یافته دنیا به علت کثرت سرمایهگذاران و حجم معاملات بالا، اکثر معاملات توسط ماشین صورت میپذیرد گفت: معاملات الگوریتمی در ایران هیچگاه توسعه نیافت و حتی پس از شروع روند نزولی بازار، نهاد ناظر سراسیمه این نوع معاملات را به عنوان عامل ریزش معرفی کرد و انجام آن را ممنوع اعلام کرد.
وی افزود: بر متخصصین امر پوشیده نبود معاملات الگوریتمی در حالی کمتر از یک درصد معاملات را شامل میشود که نمیتواند چنین تاثیری بر روند بازاری با حجم معاملات نجومی مشابه تابستان سال ۹۹ بگذارد. پس از ادامه روند نزولی و قبول اکثریت فعالان درخصوص بیش از ارزش بودن معاملات در تابستان، مشخص شد معاملات الگوریتمی در این خصوص بی تقصیر بوده بنابراین در فروردین ماه، سازمان بورس از این نوع معاملات رفع ممنوعیت کرد.
این کارشناس ادامه داد: طبق شواهد و گفته فعالان حوزه معاملات الگوریتمی، هیچگاه دسترسیهای برخی شرکتها قطع نشده و الگوریتمهای آنها فعال مانده اند. مطلبی که برداشت میشود آن است که نهاد ناظر به اینکه معاملات الگوریتمی برای بازار نامطلوب بوده، اعتقاد نداشته و صرفا دیواری کوتاهتر از آن نیافته که تقصیر ریزش بازار را به دوش آن بگذارد.
طباطبایی گفت: پس از گذشت حدود ۸ ماه این ممنوعیت برداشته شد، اما بدنامی بوجود آمده بین سرمایهگذاران خرد بازار، قطعا تاثیر جبران ناپذیری بر فعالیت استارت آپها و شرکتهای کوچک حوزه معاملات الگوریتمی گذاشته که بعدها حسرت آن را در ناکامی در توسعه بازارسرمایه خواهیم خورد.