تاریخ انتشار: ۰۸:۱۱ - ۱۸ اسفند ۱۳۹۷
عبدالرحیم کردی در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴:

خط تولید سخت‌افزارها در منطقه آزاد چابهار راه‌اندازی می‌شود/ درخواست‌ سرمایه‌گذاری در منطقه رشد زیادی داشته است

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: در دو سال گذشته حجم درخواست‌های سرمایه‌گذاری به منطقه رشد زیادی داشته است. همچنین توسعه زیرساخت‌های بندری و ریلی به خصوص افتتاح فاز اول بندر شهید بهشتی در سال گذشته در رونق چابهار نقش مهمی داشته است.

اقتصاد24- بندر چابهار یک بندر راهبردی برای ایران است که دیپلماسی تجارت دریایی هند با سواحل غربی خود و همچنین ایران و افغانستان را میسر می سازد و کمتر کسی است که به اهمیت این بندر اقیانوسی پی نبرده باشد. در این رهگذر همایش بین المللی توسعه چابهار که هفته گذشته با حضور نمایندگان 35 کشور خارجی در چابهار برگزار شد فرصتی را برای بررسی و ارائه ظرفیت های بی نظیر این بندر ارائه کرد.

در همین ارتباط خبرنگار اقتصاد24 درحاشیه این همایش با عبدالرحیم کردی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار به گفتگو نشست که در ادامه می‌خوانید:

* علت اهمیت چابهار برای کشورهای همسایه چیست؟

- چابهار از چند منظر ویژگی های منحصر به فردی دارد اول آنکه از محدوده بحران و پرترافیک و تنش خلیج فارس به دور است و همچنین به دلیل وضعیت استقرار جغرافیایی خاص نزدیکترین بندر کل منطقه خلیج فارس و دریای عمان به آب های بین المللی و اقیانوسی است و همین مسئله باعث شده است که چابهار به یکی از مهمترین نقاط عبور در کریدور ترانزیت و حمل و نقل کالا تبدیل شود.

چابهار بهترین و کم هزینه ترین مسیر برای کشور افغانستان به جهت واردات و صادرات کالا است. همچنین کوتاه ترین مسیر کل کشورهای منطقه آسیای میانه به آبهای بین المللی است. از سوی دیگر به دلیل اتصال به سرزمین اصلی این امکان وجود دارد که هزینه های مختلف حمل و بارگیری مجدد در آن وجود نداشته باشد.

چابهار فرصت های زیادی برای کشورهای همسایه از جمله افغانستان، هند، چین و دیگر کشورهای همجوار دارد. برای مثال بهره گیری از فرصت های موجود در بازار افغانستان و آسیای میانه یکی از امتیازات برای کشورهای همسایه است. به طوری که افغانستان پس از 20 سال در حال بازیابی آرامش و ثبات است و همچنین در آسیای میانه نیز بستر مناسبی برای ترانزیت و صادرات کالا به وجود آمده است؛ این درحالی است که امکان ایجاد پایگاه سوخت رسانی و سایر خدمات به شناورهای بین المللی استقرار در حاشیه اقیانوس هند و آبراه های بین المللی وضعیت مناسبی برای چابهار حتی در زمینه ایجاد پایگاه سوخت رسانی و خدمات جانبی به شناورهای بین المللی ایجاد کرده است.

* چابهار چه مزیت های اختصاصی دارد که دیگر بنادر ایران از آن برخوردار نیستند؟

- چابهار در کنار موقعیت جغرافیایی مجاور در آبراه های بین المللی و نزدیکی به خطوط بین المللی کشتیرانی از امکانات دیگری چون دسترسی آسان به مصالح ساختمانی و معادن در استان سیستان و بلوچستان، دسترسی به مواد معدنی گوناگون در شرق ایران و ارتباط چند وجهی حمل و نقل از سه کانال هوایی، زمینی و دریایی برخوردار است. همچنین با داشتن تسهیلات فروش و اجاره بلندمدت برای سرمایه گذاران خارجی و نزدیکترین مسیر به بازارهای جهانی، از موقعیت ویژه‌ای برخوردار است.

* حجم درخواست های سرمایه گذاری در چابهار نسبت به گذشته تغییراتی داشته است؟

- در دو سال گذشته حجم درخواست های سرمایه گذاری به سازمان منطقه آزاد چابهار رشد زیادی داشته است. درخواست های منجر به قرارداد و شروع ساخت در دو سال گذشته پیشی گرفته است. همچنین توسعه زیرساخت های بندری و ریلی به خصوص افتتاح فاز اول بندر شهید بهشتی در سال گذشته در رونق چابهار نقش مهمی داشته است. همچنین سازمان منطقه آزاد چابهار در دو سال گذشته با تکمیل طرح ها اقدام به تعریف پروژه های زیادی در بخش های مختلف از جمله گردشگری، صنعت و عمران منطقه داشته است و در این راستا از حداکثر منابع بخش داخلی و خارجی در توسعه زیرساخت ها استفاده کرده ایم.

* با توجه به دسترسی بندر چابهار به آب های آزاد، در حوزه صادرات شیلات چه اقداماتی داشته اید؟

- ما در بخش شیلات به پرورش میگو، تولید جلبک، پرورش ماهی در قفس، تولید روغن ماهی، پروش صدف خوراکی، تولید و پرورش لابستر، تولید کنسرو تن ماهی و ماهی خشک اقدام کرده ایم. همچنین با راه اندازی چند موسسه خدمات صیادی در حال گسترش این صنعت هستیم.

* آیا فعالیت چابهار تنها به حوزه تزانزیت و پتروشیمی محدود می شود؟ اقدام خاصی برای استفاده از انرژی های پاک کرده اید؟

- بله درصدد هستیم که کم‌کم با استفاده از انرژی های پاک مانند انرژی خورشیدی و بادی هم ظرفیت های این حوزه را بیشتر کنیم و هم آنکه تا حد ممکن از آلاینده های زیست محیطی به دور باشیم؛ برای مثال در حوزه انرژی با ساخت نیروگاه های خورشیدی، نیروگاه های بادی و همچنین بازیافت زباله اقداماتی انجام داده ایم.

* برای تقویت گردشگر گام اول ساخت هتل به میزان کافی است؛ در حالی که تعداد هتل های منطقه به حد کافی نیست.

- با ساخت چندین هتل 4 و 5 ستاره که درحال ساخت است درتلاش هستیم تا خلاء موجود را برطرف کنیم. همچنین در کنار ساخت هتل های 5 ستاره تمرکز بر اقامتگاه های بوم گردی، اکو کمپ های گردشگری، باشگاه ورزش های هوایی و پلاژهای ساحلی از مواردی است که در تلاش هستیم مشکل اقامت را برای گردشگران حل کنیم. همچنین با ساخت شهربازی و ورزش های آبی در کنار ساحل در تلاش هستیم تا برجاذبه های گردشگری منطقه بیفزاییم.

*  مهمترین پروژه های توسعه ای که در حال ایجاد بسترهای آن هستید، چیست؟

- در حوزه سرمایه گذاری بخش های مختلفی از جمله پتروشیمی، صنایع تبدیلی، مواد معدنی، خدمات دریایی، فولاد، ساخت انبار و شهرک های تخصصی و پارک های لجستیک در حال ایجاد و فعالیت هستند که کمک زیادی به اقتصاد چابهار خواهند کرد.

* شهرک های تخصصی چابهار شامل تولید چه محصولاتی است؟

- در داخل شهرک های تخصصی حوزه های مختلفی در حال فعالیت هستند؛ از جمله شهرک انرژی که شامل تامین و توزیع متمرکز آب، برق و گاز در مقیاس صنعتی است. شهرک شیلات که مربوط به صنایع مرتبط با شیلات است. شهرک ایران و هند که با توافق شورای ایران و هند احداث شده و 200 هکتار زمین هم برای این منظور اختصاص داده ایم که آمادگی استقرار شرکت های مشترک ایرانی و هندی است. شهرک خرما، شهرک برنج، شهرک تجهیزات پزشکی، شهرک خودرو و شهرک آی‌تی از دیگر شهرک های تخصصی چابهار است که در شهرک آی‌تی با راه اندازی شهرک های تخصصی فناوری و جذب سرمایه گذار به دنبال راه اندازی خط تولید برخی سخت افزارها در منطقه هستیم.

* اثر این سرمایه گذاری ها بر اقتصاد محلی تا چه میزان بوده است؟

- سرمایه گذاری ها در منطقه باعث افزایش اشتغال مولد و به تبع آن افزایش درآمد سرانه و رفاه نسبی مردم چابهار شده است. همچنین با تمرکز بر گردشگری و توسعه مشاغل خانگی و حتی بوم‌گردی میزان بیکاری در منطقه به طور چشمگیری کاهش یافته است.
ارسال نظر