تاریخ انتشار: ۱۵:۳۰ - ۱۳ اسفند ۱۳۹۷

تولیدکنندگان خواهان آزادسازی صادرات تخم مرغ هستند

با وجود واردات بیش از 4 هزارتن تخم مرغ به کشور برای تنظیم بازار این محصول و ممنوعیت صادرات آن، اکنون که نرخ ها اندکی در بازار متعادل شده، تولیدکنندگان خواستار آزادسازی صادرات آن محصول هستند.

اقتصاد24- بازار تخم مرغ در ماه های اخیر با نوسان قیمتی بالایی روبرو شد تا جایی که قیمت هر شانه 30 تایی بین 21 تا 24 هزار تومان رسید، بنابراین دولت برای تنظیم بازار این محصول با تخصیص ارز 4200 تومانی واردات آن را سرعت بخشید، بدین ترتیب بهای هر شانه 30 تایی تخم مرغ وارداتی در میادین میوه و تره بار و فروشگاه های زنجیره ای 13 هزار و 800 تومان به دست مصرف کنندگان رسید.

همین این امر سبب شد تا قیمت تخم مرغ تولید داخل متعادل شود به طوری که اکنون در بازار قیمت به نزدیک 18 هزارتومان برای هر شانه 30 تایی رسیده است.
سالیانه 930 هزار تن تخم مرغ در کشور تولید می شود و کشور در تولید این محصولات خودکفاست اما پارسال به دلیل بروز بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، واردات تخم مرغ کلید خورد.

در ابتدای دی ماه امسال تولیدکنندگان تخم مرغ کشور در نامه ای به وزارت جهادکشاورزی و شرکت پشتیبانی امور دام خواستار ممنوعیت واردات تخم مرغ شدند، تا تولید به سبب کاهش قیمت، آسیب نبیند.

در پی ورود شرکت پشتیبانی امور دام کشور به موضوع عرضه تخم مرغ وارداتی با قیمت های مصوب تنظیم بازاری، قیمت این محصول در مرغداری های کشور به کمتر از هفت هزار تومان در هر کیلوگرم رسید؛ برخی کارشناسان این بخش معتقدند ادامه عرضه تخم مرغ وارداتی و کاهش قیمت، می تواند تولیدکنندگان این محصول را در حاشیه زیان قرار دهد و با حذف گله های مرغ تخمگذار آسیب جدی به این صنعت وارد شود.

در این پیوند «رضا ترکاشوند» مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار افزود: سال گذشته به دلیل بیماری آنفلوانزای پرندگان و معدوم سازی تعداد زیادی گله های مرغ تخم گذار با کمبود محصول مواجه شده بودیم که امسال با وجود ارتقای امنیت زیستی، جوجه ریزی به میزان مطلوب انجام شد به طوری که تولید به شرایط عادی بازگشت.

وی تصریح کرد: با وجود اوج تقاضای مصرف در فصل زمستان از دی ماه امسال ما با مازاد 10 درصدی تولید مواجه شدیم که کاهش قیمت این محصول را در پی داشت، درحالی که تصمیم گیری برای واردات نیز از نیمه دوم سال در دستور کار دولت قرار گرفت که بخشی از آن انجام شد.

وی اظهارداشت: در توافقی قرار شد، نیاز بازار از تولید داخلی تامین شود اما تعدادی از وارد کنندگانی که از قبل ثبت سفارش کرده بودند بخشی از واردات خود را انجام دادند، با وجود این که حجم واردات به اندازه تولید یک روز کشور بود اما توانست اثر روانی در بازار ایجاد کند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار گفت: اکنون قیمت تمام شده هر شانه دو کیلویی تخم مرغ در محل مرغداری ها بین 15 تا 16 هزار تومان است که با نرخ 18هزار تومان می تواند به دست مصرف کنندگان برسد؛ قیمتی منطقی برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به شمار می رود.

وی اظهار داشت: اما اکنون با نرخ هایی کمتر از این یعنی حدود 6200 تومان از مرغداران در محل مرغداری ها خریداری می شود که ضرر بین 1200 تا 1500 تومان تولید کنندگان را نشان می دهد.

ترکاشوند اضافه کرد: اگر حجم مازاد تخم مرغ کشور هدایت نشود به طور حتم با خروج گروهی دیگر از تولید کنندگان از چرخه این صنعت و حذف گله های خود، تولید سال آینده محصول تخم مرغ کشور با مشکل جدی مواجه خواهد شد.

وی با بیان این که در فصل بهار مصرف تخم مرغ به شکل فصلی کاهش می یابد افزود: برای رفع این مشکل به نظر می رسد تنها راهکار ایجاد ممنوعیت واردات و آزادسازی صادرات است تا از افت قیمت ها جلوگیری شود.

وی پیشنهاد داد: برای جلوگیری از ضرر تولید کنندگان آمادگی داریم هر شانه 30 تایی تخم مرغ را به طور مستقیم با قیمت 15 هزار و 500 تومان نیز عرضه کنیم.

 ناهماهنگی در سیستم توزیع بازار نهاده های طیور را مشکل ساز کرد

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران تخم گذار درباره وضعیت توزیع نهاده های طیور گفت: براساس آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران در تامین و واردات نهاده های طیور که کمتر از سال گذشته نیست، اکنون ما با مشکل ناهماهنگی در سیستم توزیع نهاده های طیور از جمله کنجاله سویا مواجه ایم.

وی اظهارداشت: تعداد زیادی از مرغداران کنجاله سویا را بیش از قیمت های مصوب و از بازار آزاد تهیه می کنند، ما برای این منظور پیشنهاد مشخصی دادیم تا برای کوتاه شدن دست واسطه گران و دلالان نهاده ها از طریق تشکل ها در اختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد.

ترکاشوند براین باور است که تشکل ها نماینده تولیدکنندگان هستند و نمی توانند خارج از سیستم نهاده ها را هدایت کنند.

وی درباره تفاوت قیمت تخم مرغ وارداتی و داخلی اضافه کرد: اگر هر کیلوگرم تخم مرغ حتی با یک دلار ارز نیمایی 8500 تومان و ارز آزاد 14 هزارتومانی وارد کشور شود نرخی بیش از نرخ تولید داخل خواهد داشت اما اکنون دولت با ارز رسمی 4200 تومانی واردات انجام می دهد که برای مردم ارزان تمام می شود.

وی ادامه حیات صنعت تولید تخم مرغ را گردش نقدینگی و کاهش افت قیمت ها دانست و افزود: برای تولید تخم مرغ سال آینده باید سیستم توزیع نهاده ها نیز ساماندهی شود.

منبع: ایرنا
ارسال نظر