تاریخ انتشار: ۱۴:۵۰ - ۲۲ خرداد ۱۴۰۰
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

بورس در کُما/ نامزد‌های انتخابات ۱۴۰۰ برنامه‌ای برای بهبود بورس ندارند

یک کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: هیچ متغیری به عنوان محرک اصلی به اندازه اصلاح ساختار اقتصادی کشور در بهبود شرایط بورس تأثیر گذار نیست. انتخابات و برجام نیز برای حل مشکلات اقتصادی کشور ناتوان هستند.

اقتصاد۲۴- شاید برخی از کارشناسان بخت بازار سرمایه را به انتخابات ریاست جمهوری گره زده‌اند. اما عده دیگری از صاحبنظران معتقدند که بازار سرمایه ایران یک بازار دستوری و کاملاً غیر منعطف است و این نوع وعده‌ها برای بهبود بورس کارساز نیست.

در همین رابطه علی حیدری؛ کارشناس اقتصادی درگفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: انتخابات ۱۴۰۰ و برجام تأثیری بر بازار سرمایه نخواهدداشت. چرا که ساختار اقتصادی ایران یک ساختار تدارکاتی است. زمانی که ۷۵ درصد بودجه سالانه کشور از قبل نوشته می‌شود چطور می‌توان به ساختار اقتصادی که قرار است بر پایه‌های همین بودجه قرار بگیرد و موارد مصرف آن تعیین شده و تکلیفی است، اطمینان کرد!

وی تصریح داشت: دولت نقش تقسیم منابع از پیش تعیین شده مانند حقوق کارمندان، بودجه صداو سیما و موارد دیگر را برعهده دارد. چطور این نوع ساختار (تغییر رئیس جمهور و روش مدیریت آن) می‌تواند در بازار سرمایه تأثیر گذار باشد.

این کارشناس اقتصادی تأکیدداشت: البته در کوتاه مدت و تا پایان نتیجه نهایی شخص منتخب شده به عنوان رئیس جمهور بازار در کُما به سر می‌برد و بعد از آن به حالت قبل خود بازمی گردد. ادامه هماهنگ شدن با تورم موجود در جامعه است و خود را با تورم هماهنگ می‌کند. این همان مسیری است که پس از اعلام نتایج انتخابات، بازار بورس مجدد در آن قرار می‌گیرد.

حیدری می‌گوید: بازار خنثی بورس درد سری ناتمام برای فعالان این عرصه می‌باشد. چرا که عدم تحرک‌ها و نبود متغیر‌های لازم جذابیت را از بورس گرفته و همین موضوع باعث ریزش نقدینگی از این بازار شده است.

وی تصریح داشت: بازار سرمایه بازهم در شوک بی برنامگی و یا برنامه‌های از پیش نوشته شده پس از انتخاب رئیس جمهور ۱۴۰۰ قرار می‌گیرد. بیماری اقتصاد سیاسی ایران و فرد محوری در اداره اقتصاد کشور تا زمانی که اصلاحات برروی آن انجام نگیرد، درهر دوره از دولت‌ها وجود خواهدداشت و وضعیت بازار سرمایه را علی رغم شعار‌ها و وعده‌ها وخیم‌تر می‌کند.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه؛ تا کنون نامزد‌های سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به غیر از وعده بازگشت رونق به بورس و اهمیت این بازار چه راهی را برای تثبیت شعار‌های خود عنوان کرده‌اند؟! متأسفانه هیچ یک حتی به خود اجازه نداده اند حداقل راهی که کشور‌های دیگر برای تقویت بورس خود رفته اند را به عنوان شاکله اصلی وعده‌های بورسی مطرح کنند.

حیدری ادامه داد: این هرج و مرج‌ها به دلیل دیمی بودن اقتصاد ایران به جای علمی بودن است. چون اصولا ً مسئولین یک خود شیفتگی سیاسی خاص دارند به خاطر همین ساختار اقتصادی را مشروط به حضور خود می‌دانند. به همین دلیل بدون هیچ قاعده و قانون تنها بدنبال اثبات حرف‌های انتخاباتی خود هستند.

وی یادآور شد: اقتصاد ایران بر مبنای اثباتی و فرمولی پیش نمی‌رود پس لازم نیست یک کاندید برای اثبات حرف‌های خود فرمولی را ارائه دهد. این یعنی فاتحه اقتصاد و بازار‌های مولد کشور پیش از انتصاب دولت سیزدهم خوانده شده است.


بیشتربخوانید:بورس باید در اولویت برنامه کاری نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری باشد


این کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه برای تغییردر این نوع دیدگاه اقتصاد دیمی قطعاً راهکار‌هایی هم وجود دارد گفت: نمایندگان پورستانت بگیر یک بار برای همیشه به استقلال بانک مرکزی رسمیت بدهند و طوق تحت پوشش و حمایت قراردادن این مرجع را رها کنند.

وی تصریح داشت: مدیریت پول و اقتصاد برابر است با مدیریت تورم. بانک مرکزی باید مدیریت پول داشته باشد نه اینکه تنها فرمان پذیری را به عنوان یک اصل بپذیرد و در نتیجه شرایط بازار‌ها از جمله بازار سرمایه را چنین متشنج کند.

این کارشناس بازار سرمایه درباره راهکار دوم چنین توضیح داد:دولت بعدی باید سیاست‌های مالی–بازرگانی خود را همسو با سیاست‌های پولی بانک مرکزی کند. همه جای دنیا برای بهبود وضعیت اقتصاد کشور‌ها از این روش استفاده می‌کنند. حتی پوتین که به عنوان یک فرد گرا مشهور می‌باشد از این سیاست جهت تقویت اقتصاد خود استفاده کرده است.

حیدری ادامه داد: به کارگیری راهکار سوم جهت اصلاح ساختار اقتصادی کشور نیز مانند راه‌های دیگر موثر و قابل اجراست. حاکمیت یک تعریف جامع و دقیق از اقتصاد کلان با توجه به شرایط داخلی و خارجی کشور ارائه دهد. الزام همه این‌ها مستلزم مطبوعات آزاد و پیگیر است.

وی تصریح داشت: هر مسئول و دولتمردی موظف است برای پیشنهاد‌ها و طرح‌های خود ابتدا به اقتصاد آزاد بیندیشد و به آن اهمیت دهد. تا زمانی که اقتصاد کشور درگیر بریز و بپاش‌های درون سازمانی خود می‌باشد هیچ یک از بازار‌ها توان ایستادن در برابر تورم و کمبود ها‌ی اقتصادی را ندارد.

ارسال نظر