سازمان حمایت سال گذشته برای شیر بطری یکلیتری کمچرب ۱.۵درصد قیمت ۷هزار و ۱۰۰ تومان، شیر بطری یکلیتری نیمچرب ۲درصد قیمت ۷هزار و ۵۰۰تومان و برای شیر بطری یکلیتری پرچرب ۳درصد قیمت ۸هزار و ۵۰۰تومان را تعیین کرد. شیرهای کیسهای ۹۰۰گرمی کمچرب هم ۵هزار و ۴۰۰تومان قیمت گرفتند، اما به اعتقاد شرکتهای لبنی، این قیمتها نمیتوانند هزینههای روبهفزونی آنها را پوشش دهند.
نتیجه این سیاست سرکوب قیمت در بخش عظیمی از تولیدات پرمصرف کارخانههای لبنی، افزایش قیمت در دیگر اقلام بوده است. نگاهی به قیمت انواع شیر در سوپرمارکتها نشان میدهد در حال حاضر هیچیک از شیرهای غیرحمایتی زیر ۱۰هزار تومان قیمت ندارند و میانگین قیمت برای شیرهای تتراپک یکلیتری ۱۴هزار تومان است.
بیشتربخوانید:افزایش زیان انباشته دامداران در تولید شیر
بخش زیادی از رشد هزینه تولید لبنیات به قیمت شیر برمیگردد و این در حالی است که قیمت کنونی شیر خام مورد اعتراض تولیدکنندگان و دامداران است و آنها معتقدند قیمت منطقی فروش شیر خام ۶هزار و ۶۰۰تومان باید تعیین شود. این به معنای افزایش ۵۰درصدی قیمت شیر خام است که قطعا افزایش دستکم ۵۰درصدی قیمت لبنیات را هم به دنبال خواهد داشت.
حال که تعیین قیمت جدید شیر خام به استقرار دولت جدید موکول شده ۲ سناریو را میتوان برای زمان گرانشدن شیر در سوپرمارکتها متصور بود؛ یکی اینکه طبق آنچه گفته شده، شرکتها منتظر تغییر قیمت رسمی شیر خام بمانند و سناریوی دیگر اینکه تنها زمزمه تغییر قیمت بسیار پیشتر از زمان موعود، به تکان شدید و تغییر اساسی قیمت در خردهفروشیها منجر شود.
تجربههای اخیر در بازار خردهفروشی و آنچه بهتازگی برای شکر و محصولات شوینده اتفاق افتاد نشان میدهد سناریوی دوم محتملتر است. شاید شیر برای افزایش قیمت منتظر رئیسجمهور بعدی نماند و تنها تا بعد از انتخابات فنر آن فشرده بماند.