تاریخ انتشار: ۰۸:۴۱ - ۰۷ تير ۱۴۰۰
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد:

توسعه پروژه‌های صنعتی و ارزآور منطقه آزاد قشم/ تمرکز بر برندینگ محصولات صادراتی جزیره

منطقه آزاد قشم در راستای توسعه صنایع و تولیدات برنامه‌هایی از ابتدای دولت یازدهم و دوازدهم آغاز کرده است و اکنون که دولت به پایان راه رسیده است، کارنامه سازمان منطقه آزاد قشم در توسعه صنایع نفتی و غیرنفتی بسیار روشن‌تر  بهتر از گذشته است.  

اقتصاد۲۴-صنایع منطقه آزاد قشم در شاخه‌های مختلفی از جمله شیلات، نفت و انرژی، عطر و ادکلن و توریسم از پیشرفت زیادی در سال‌های اخیر برخوردار بوده است. در دو ماه اخیر شرکت‌های جدیدی برای توسعه فعالیت در این رشته‌ها پدید آمدند و قشم با دسترسی به آب‌های آزاد جنوب کشور یکی از بهترین امکان‌ها را برای تقویت تولید در کشور دارد. به ویژه اینکه سرمایه‌گذاران در این منطقه امتیازات مالیاتی و گمرکی خوبی دارند.  

منطقه آزاد قشم علیرغم وجود تحریم‌ها و شیوع کرونا توانست رشد واحد‌های تولیدی‌اش را در سال گذشته به ثبت برساند. همین بود که مدیر صنعت، معدن و تسهیل تولید سازمان منطقه آزاد قشم از فعالیت ۲۰۹ واحد تولیدی در این منطقه آزاد طی سال گذشته خبر داد. این امر نشان می‌دهد که رشد صنایع و تولیدات جزو اولویت‌های سازمان منطقه آزاد قشم بوده است. در واقع در طول سال گذشته ۲۰ پروانه بهرداری جدید صادر، ۴ پروانه، اصلاح و همچنین یک مورد از پروانه‌ها تمدید شده و همچنین در این مدت ۱۷ مورد جواز تاسیس و ۳۷ فقره گواهی تولید برای واحد‌های صنعتی فعال در این منطقه آزاد صادر شده است. در سال جدید نیز پروژه‌های تولیدی قشم افزوده شدند. به این معنا که ۱۳ طرح مربوط به حوزه‌های مختلف تولیدی و صنعتی افتتاح شد. بسیاری از واحد‌های تولیدی جدید صنایع مهم و بزرگی بودند که حضورشان در قشم بسیار اثر گذار بوده است.

ارزآوری شیلات جزیره قشم

چند سالی است که ایران تلاش می‌کند تا در راستای نزدیک شدن به اقتصاد بدون نفت، برخی از صنایع دارای پتانسیل اقلیمی در کشور را تقویت کند که صنایع شیلاتی شامل میگو، ماهی و ... از مهم‌ترین آن‌ها است. در این بین از آنجا که مناطق آزاد کشور عموماً نزدیک به آب‌های آزاد کشور هستند، از اهمیت زیادی در این برنامه‌ریزی کلان کشور دارند. منطقه آزاد قشم تاکنون به نسبت دیگرمناطق از سهم بیشتری در حرکت در مسیر توسعه تولیدات شیلاتی برخوردار بوده است. شیلات قشم در ماه‌های اخیر نیز در افتتاحیه‌های این منطقه سهمی ویژه داشته است.


بیشتر بخوانید: برگزاری دوره مهارت‌های حرفه‌ای و اداری ویژه کارکنان سازمان منطقه آزاد قشم


در اواخر اردیبهشت ماه ۶ شرکت آبزی‌پروری محک شیلات، شرکت هیراد کاوه ساحل قشم، شرکت آبزیان دشت مروارید قشم فعال درزمینه پرورش ماهی، شرکت هامور طلایی قشم، تعاونی میگو دشت کُنار سیاه و تعاونی دریانوردان در حوزه پرورش میگو  افتتاح شد. در واقع در اردیبهشت ۱۰ پروژه بااعتبار ارزی ۲۱ میلیون دلار و ریالی چهار هزار و ۱۰ میلیاردی در چهارمین دور افتتاحیه‌های ریاست جمهوری در منطقه آزاد قشم به بهره‌برداری رسید. اجرای این پروژه‌ها درمجموع با سرمایه‌ای بالغ بر ۲۱ میلیون دلار و یک هزار و ۳۸۰ میلیارد ریال در تأمین امنیت غذایی کشور نقش ارزنده‌ای خواهد داشت و برای ۳۵۱ نیروی بومی اشتغال‌زایی شده است.  

در واقع شیلات یکی از صنایع صادراتی کشور است و قشم در راستای برندینگ محصولات خود در دیگر کشور‌ها دست به اقدامات مهمی زده است. در راستای این برندینگ  افتتاح نمایشگاه و فروشگاه «دی یوتی فری» شرکت انسا مروارید قشم در دستور کار قرار گرفت که با هدف انتقال دانش و تکنولوژی برند‌های جهانی با ۱۰۰ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به بهره برداری رسیده بود.

اهمیت انرژی و نفت جزیره قشم

نمی‌توان انکار کرد که منطقه آزاد قشم نیز در کنار مناطق ویژه اقتصادی که اصولا در جنوب کشور به عنوان هاب انرژی و گاز به شمار می‌روند، توانسته جایگاه ویژه‌ای را کسب کند. سالانه پروژه‌های تولید انرژی در جنوب کشور افزوده می‌شود و قشم نیز حتی از ابتدای سال جدید ۷ طرح مربوط به حوزه نفت و انرژی به دیگر پروژه‌های فعالش افزوده است که سه پروژه از آن‌ها بسیار بزرگ و قابل توجه بودند.

پروژه بانکرینگ یا سوخت‌رسانی به کشتی‌ها با مساحت ۱۰ هکتار و با ظرفیت جابجایی ۱۰۰ هزار تن سوخت در سال با اشتغال‌زایی ۲۵ نفر به‌صورت مستقیم و ۱۵۰ نفر به‌صورت غیرمستقیم که با سرمایه‌گذاری ۳۶ میلیون دلاری شرکت مکین انرژی قشم اجرا شد، یکی از این پروژه‌های دارای اهمیت بود که در حوزه صادرات نفتی تحول ایجاد خواهد کرد.  

در عینحال پروژه مجتمع پتروشیمی تولید فرمالدئید، اسیدسولفوریک  و الیاف پلی‌استر (پایین‌دست پتروشیمی) با تولید ۱۲۵ هزار تن محصولات پتروشیمی با اشتغال‌زایی ۲۱۰ نفر به‌صورت مستقیم و یک هزار و ۱۴۰ نفر به‌صورت غیرمستقیم و با سرمایه‌گذاری ۵۶ میلیون دلاری شرکت جندی‌شاپور قشم نیز پروژه دیگری است که در افتتاح آن در حوزه صنایع پایین دستی بسیار دارای اهمیت است.  

پروژه دیگر ایجاد پالایشگاه قیر پلیمری و پایین‌دستی (نفت گاز سولفور زیر نیم درصد) توسط شرکت نیروی شمس قشم (زیرمجموعه شرکت هیربدان مجری نیروگاه ۳۲۰ مگاواتی هلدینگ پاسارگاد) است که با ظرفیت تولید هشت هزار بشکه در روز و با سرمایه‌گذاری ۸۰ میلیون دلاری و اشتغال‌زایی ۸۵ نفر به‌صورت مستقیم و ۳۱۰ نفر به‌صورت غیرمستقیم وارد فاز اجرایی شده است.
هرچه هست منطقه آزاد قشم در راستای توسعه صنایع و تولیدات برنامه‌هایی از ابتدای دولت یازدهم و دوازدهم آغاز کرده است و اکنون که دولت به پایان راه رسیده است، کارنامه سازمان منطقه آزاد قشم در توسعه صنایع نفتی و غیرنفتی بسیار روشن‌تر  بهتر از گذشته است.  

ارسال نظر