اقتصاد۲۴- یکی از کارگران سیمبان شرکت توزیع برق کشور که نخواست نامش فاش شود، گفت: حدود دو هزار کارگر در شرکت توزیع برق کشور به عنوان «سیمبان» خطوط گرم و سرد زیر نظر پیمانکاران مختلف مشغول کار هستند که از این تعداد بیش از نیمی از آنها در خط گرم فعالیت دارند که در تمامی این سالها در معرض انواعی از میدانهای الکترو معناطیسی و بیماریهای نابودکننده سیستم عصبی قرار گرفتهاند.
او افزود: بهداشت و ایمنی کار در هیچیک از مراحل کار سیمبانان رعایت نمیشود و کارگران شاغل در خطوط گرم با حداقل امکانات ایمنی و وسایل و ابزار استاندارد در معرض انواع میدانهای الکترو مغناطیسی قرار دارند و نگران سلامت خود هستند.
معاوضه سلامت با شغل
این کارگر که به نمایندگی از کارگران سیمبان شرکت توزیع برق کشور سخن میگفت، با بیان اینکه دو هزار کارگر سیمبان روزانه با انواع میادین الکترو مغناطیسی سر و کار دارند که بر سلولهای عصبی تاثیر میگذارند، اضافه کرد: امواج الکترومغناطیسی که از دکلهای برق فشار قوی با ولتاژ ۱۰۰۰ ولت یا بالاتر صادر میشود، میتواند بر سلامت سیمبانان و حتی افرادی که تا شعاع ۲۰ یا ۵۰ متر زندگی میکنند، تاثیرگذار باشد و برای آنان مشکلات مغزی و حتی معلولیتهای جسمی به وجود آورد.
بیضتر بخوانید: اعتراض کارگران سیمان صوفیان به رفتارهای جانبدارانه اداره کل کار
به گفته وی، مسئله نداشتن امنیت جانی سالهاست کارگران سیمبان را آزار میدهد و آنها از ترس از دست دادن شغل خود مجبورند ناامنیها را به جان بخرند و دم نزنند چراکه آسیب دیدگی و خطرات جانی را در نتیجه فشار نیروی برق و احتمال بیماری در آینده را به بیکاری و بیپولی ترجیح میدهند.
این کارگر در ادامه افزود: انرژی حاصل از برقهای فشار قوی قابل مشاهده و لمس نیست، اما در عین حال بسته به شدت میدانهای الکترومغناطیسی که ایجاد میشود همچنین بنابر مدت زمان پرتوگیری و فاصله انسان از این منابع انرژی، تاثیر بر سلامت انسان دارد و بسیار مخرب است.
او از کمبود امکانات ونبود وسایل و ابزار استاندارد انتقاد کرد و گفت: کارگران سیمبان فاقد لباس مناسب کار حین صعود روزانه از پایههای دکل و دستکش و کفش استاندارد هستند که هر چندین ماه یکبار باید تعویض شوند.
او در ادامه تشریح کرد: کارگران سیمبان شاغل در شرکت توزیع نیروی برق، بهدلیل ماهیت کاری که انجام میدهند در معرض عوامل خطر متعدد ارگونومیکی مانند تکرار فعالیت، اعمال نیرو و وضعیت نامناسب بدن قرار دارند. این اختلالات در طول سالیان متمادی به علت مواجهه با فشارهای بالای ناشی از وظایف شغلی موردنیاز سیمبانان، به وجود میآیند. همچنین، این فعالیتهای شغلی علاوه بر افزایش شیوع ابتلاء به اختلالات عصبی، اسکلتیو عضلانی، سبب افزایش هزینههای درمانی و ادعای غرامت کارگران میشود.
او اضافه کرد: میدان الکترو مغناطیسی از خطرناکترین آلایندههای زیست محیطی بوده که اثرات مخرب شناخته شدهای برای انسان ایجاد میکند که مهمترین آن ابتلا به بیماری سرطان و بروز انواع بیماریهای عصبی، ام اس، فراموشی، کوری چشم، لرزش دست…و حتی کاهش وزن بدن در بین کارگران است که هم اکنون تعداد زیادی از این کارگران دانسته و ندانسته به این بیماریها مبتلا شدهاند.
او به ذکر مثالی از بیماریهای عصبی کارگران بر اثر تماس با میدان الکترو مغناطیسی پرداخت و گفت: کارگران که بالای دکل قرق فشار قوی در معرض میدان الکترومعناطیسی قرار میگیرند تمرکز حواس خودرا از دست میدهند و در برخی موارد لرزش دست دارند و حتی گوشهایشان برای شنیدن صدای همکارشان که در پایین دکل ایستاده شنوایی ندارد. به همین دلیل در صورت نداشتن تجهیزات مناسب به دلیل نداشتن تعادل درصد امکان برق گرفتگی و سقوط آنها بسیار است. سیمبانان زیادی امروزه جان خود را از دست داده و یا دچار قطع و نقص عضو شدهاند. در عین حال برخی دیگر در معرض انواع بیماریهای عصبی، الزایمر زودرس و کوری چشم… قرار گرفتهاند، اما به دلیل آنکه قانون کار از آنها هیچ حمایت نمیکند، نه سختی کار دارند و نه بیمه مناسبی که بتواند مخارج درمان و حتی پیشیگری آنها را تامین کند.
این کارگر در ادامه با انتقاد از بیتوجهی مسئولان وزارت نیرو و وزارت کار به مشکلات آشکار کارگران سیمبان، گفت: در صورتی که این دو وزارتخانه با استفاده از تمام ابزارهای در اختیار، به وظایف قانونی خود عمل میکردند، امروز کارگران سیمبان کار را با سلامتیشان معاوضه نمیکردند.
او در این رابطه اضافه کرد: «سیمبانی» یکی از پرخطرترین و سختترین مشاغل است. سیمبان همیشه و در شرایط بد آب و هوایی و تمام بحرانها باید حضور داشته باشد و هر گونه خطایی در کارش غیرقابل جبران است.
این کارگر سیمبان با بیان اینکه متاسفانه سیمبانان حتی در چارت سازمانی اداره برق قرار ندارند و با حقوق حداقلی که معیشتشان را تامین نمیکند، کار میکنند، گفت: بر اساس آییننامه مشاغل سخت و زیانآور، ماهیت «سیمبانی» جزو این گروه شغلی محسوب میشود، اما سیمبانان تاکنون نتوانستهاند از این مزایای قانونی برای بازنشستگی زود هنگام استفاده کنند.
این کارگر در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه وزارت کار «سختی کار» سیمبانان را مورد تایید قرار دهد، گفت: همگان به سختی و مشقتبار بودن شغل سیمبانی اذعان دارند. شماری از سیمبانان در سالهای و ماههای گذشته جان خود را از دست دادهاند و شماری دیگر مصدوم و قطع عضو شدهاند لذا از مسئولان استدعا داریم اقدامات لازم جهت تصویب قانون سختی کار و زیانآور بودن این شغل را صورت دهند.
خطرات میدان الکترو مغناطیسی بر سلامتی
میدانهای الکترومغناطیسی (EMF) ابتدا موجب سرگیجه، وزوز گوش، ضعف و خستگی و تار شدن دید چشم و خواب آلودگی هنگام کار و همچنین پیدایش امراض ناشناخته، تغییر ترکیبات خون، اختلال در سیستمهای عصبی عضلانی، (نوروماسکولار)، دگرگونی ژنتیکی، بروز سرطانهایی، چون لنفوم، لوسمی، تومورهای مغزی، سرطان غدد بزاقی و اختلال در باروری در زنان و مردان میشود.
میدان الکترومغناطیسی به وسیله خطوط نیرو، سیمهای برق و تجهیزات الکتریکی تولید میشود. تاکید این مجموعه در مورد ارتباط میدان مغناطیسی با تولید و انتقال کاربرد نیروی الکتریکی است. میدانهای مغناطیسی خطوط نامرئی نیرو هستند که در اطراف هر وسیله الکتریکی وجود دارند. میدان الکتریکی با ولتاژ تولید میشود و قدرت آن با افزایش ولتاژ افزایش مییابد. واحد قدرت الکتریکی بر حسب متر بر ولت میباشد.
میدان مغناطیسی نتیجه شدت جریان در سیمها یا وسایل الکتریکی میباشد و قدرت آن با افزایش ولتاژ افزایش مییابد. میدان مغناطیسی بر حسب گوس یا تسلا اندازهگیری میشود. از طرف دیگر میدان الکتریکی حتی وقتی که تجهیزات الکتریکی خاموش میشود، برقرار است و مدت زیادی با منبع جریان برق ارتباط خود را حفظ میکند. میدان الکتریکی با عبور کردن از موادی که هادی الکتریسیته هستند، کاهش مییابد.