اقتصاد۲۴، محمد آیتی: به باور اکثر کارشناسان، بودجه ۱۴۰۰ از همان روزی که توسط دولت به مجلس ارائه شد، کسریاش عیان بود. همین موضوع باعث شده تا گفته شود، دولت سیزدهم از همان ابتدای راه با چالش کسری بودجه روبروست.
از اینرو به سراغ سیدمحمدرضا میرتاجالدینی نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس رفتیم تا نظر او را در این باره جویا شویم.
وی به اقتصاد۲۴ گفت: در بودجه ۱۴۰۰، ما یک کسری داریم که از همین الان هم واضح است؛ به این کسری، تراز عملیاتی میگویند. یعنی ما بودجه پایدار نداریم و مجبوریم از روشهای دیگر مثل هزینه سرمایهها و یا ارائه اوراق قرضی ملی و اسناد مالی استفاده کنیم.
این نماینده تبریز افزود: درآمدهی واقعی کشور از همان اول مشخص بود که بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار میلیارد تومان است. وقتی بودجه ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومانی برای سال ۱۴۰۰ بسته شد، ۴۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه تراز عملیاتی خود را نشان داد. حال اگر در ادامه مسیر، درآمدهای پیشبینی شده حاصل نشود، کسری بودجه فراتر هم خواهد شد.
میرتاجالدینی تصریح کرد: یکی از راههای مقابله با کسری بودجه، صرفهجویی در هزینهها است. البته این روند، پروژههای عمرانی را با چالش روبرو میکند.
بیشتر بخوانید: روحانی: فرصت دستیابی به توافق را از دولت دوازدهم گرفتند
وی در پاسخ به این پرسش که چرا با علم به این موضوعات، بودجه ۱۴۰۰ را تصویب کردند؟ گفت: در همه بودجهها کسری تراز عملیاتی وجود دارد. برای همین باید وابستگی بودجه به نفت کم شود. هرچه وابستگی بودجه به نفت بیشتر باشد، کسری تراز عملیاتی بیشتر دیده میشود. بخشی از درآمدهای نفتی ما، برای کارهای عمرانی هزینه میشود و بخش دیگر آن، صرف هزینههای جاری میشود. آن هزینهای که برای کارهای عمرانی صرف میشود جزو کسری تراز عملیاتی نیست، اما مبلغی که برای هزینههای جاری خرج میشود را باید جزو کسری تراز عملیاتی آورد. پس، با شرایط حاکم بر کشور نمیشد طور خاصتری بودجه ۱۴۰۰ را بست.
نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس یادآور شد: مملکت را نباید با درآمدهای نفتی و هزینه سرمایهها اداره کرد و این روند، هیچ هنری ندارد. هنر مسئولان باید این باشد که درآمدهای پایدار را افزایش دهند وگرنه غیر از این باشد، افراد دیگر هم میتوانند چنین مسیری را دنبال کنند.
میرتاجالدینی اظهار داشت: همچنان بودجه کشور بسیار به نفت وابسته است، هرچند در بودجه ۱۴۰۰ به خاطر تحریمها، کمی این وابستگی کمتر شد. قطعاً دولت آقای رییسی هم در شروع کارش با این چالش بزرگ روبروست، ولی نباید مردم را با این حرفها ترساند، چون با برنامهریزی میتوان درآمدهای پایدار را افزایش داد تا کمتر درگیر کسری بودجه شویم، هرچند این کار زمانبر است و احتمال زیاد در سال جاری محقق نمیشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دولت دوازدهم برای جبران کسری بودجه، روی فروش اسناد مالی برنامهریزی کرده است. ما روزگاری ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان اسناد مالی میفروختیم، اما در دولت دوازدهم این رقم به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.