اقتصاد۲۴ - محمد آیتی: یکی از مهمترین رسالت دولتها در تمام دنیا، اشتغالزایی است. دولتها باید تلاش کنند تا با ایجاد رونق اقتصادی، شغل ایجاد و به تبع آن، رفاه عمومی را در جامعه برقرار کنند.
به تبع همین موضوع، تمام دولتهایی که در ایران روی کار آمدند همیشه شعار اشتغالزایی را سر دادند، اما ضعف در ساختار اقتصادی کشور هیچگاه آنطور که باید و شاید به این شعار رنگ و بوی واقعیت نداده است.
اما در این سالها وضع به مراتب متفاوتتر از همیشه است؛ تحریمهای بیسابقه اقتصادی از یک سو و شیوع ویروس کرونا از سوی دیگر، بستن بودجه سالیانه کشور را با چالشهای جدی روبرو کرده است و حال سوال اینجاست که آیا با این وضعیت سخت میتوان اشتغالزایی کرد و مخصوصاً جوانان تحصیلکرده را بر سر شغلهای متناسب گمارد یا خیر؟
احمد علیرضابیگی نماینده مردم تبریز در مجلس یازدهم در این خصوص به اقتصاد۲۴ گفت: آنچه که دولت باید برای تحقق اشتغالزایی به آن توجه کند این است که شرایط را به سمت واقعی شدن اقتصاد پیش ببرد. متاسفانه دولت جرات و برنامه لازم برای انجام این کار را ندارد.
وی افزود: باید شرایطی مهیا شود که دولت دیگر بازیگر اصلی صحنه اقتصاد نباشد. دولت حتماً و باید از حوزه اقتصاد خارج شود و فقط به تنظیم روابط بپردازد، چون بخش خصوصی توان رقابت با دولت را در عرصه اقتصاد ندارند. اگر دولت این رویکرد را در پیش بگیرد، انرژی مضاعف برای فعالیتهای اقتصادی شکل میگیرد.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور تصریح کرد: بهطور مثال، دولت در حوزه خودروسازی فعال است و کسی نمیتواند با او رقابت کند. حیات خلوت بعضی فعالیتهای دولت، خودروسازیها است و دولتها حاضر نیستند خود را از این امتیاز محروم کنند. همین مثال خود خلاصهای از بحران اداره اقتصادی کشور است.
بیشتر بخوانید: چه کسانی مشمول دریافت وام ۱۰۰ میلیونی ازدواج میشوند؟
این نماینده تبریز اظهار داشت: بهجای اینکه دولت از بیرون بهعنوان داور ایفای نقش کند، خودش بازیکن شده و با بقیه تولیدکنندگان در حال رقابت است و همه میدانند که هیچکس نمیتواند با دولت به رقابت بپردازد؛ بنابراین ما از انرژی و توان و قابلیت مردم در حوزه اقتصاد نمیتوانیم استفاده لازم را ببریم و میبینیم که تمام سرقتها و چپاولهایی که اتفاق افتاده در جاهایی بوده که دولت بازیگر اصلی صحنه اقتصاد بوده است.
وی یادآور شد: حال با چنین شرایطی چطور میتوان به اشتغالزایی که باید یکی از مهمترین اهداف دولتها باشد، دست پیدا کنیم؟ دولت باید از اقتصاد خارج شود و قیمتها واقعی شوند و حتی باید مشابه هدفمندی یارانهها مابهالتفاوت آن را به مردم بپردازد.
علیرضابیگی گفت: ۱۱۱ میلیارد دلار که معادل ۱۷۵ هزار میلیارد تومان است، برای تامین اقلام اساسی در اختیار دولت قرار گرفت، ولی مردم به هیچ عنوان این اقلام را سر سفرههای خودشان نمیبینند. مردم در صفهای طولانی مرغ، روغن و برنج باید انتظار بکشند و باز میگویم با چنین ضعف ساختاری که در اقتصاد موج میزند اشتغالزایی شدنی نیست.
این چهره اصولگرای مجلس در ادامه بیان کرد: در گام اول میتوان در راستای واقعی شدن قیمتها امکانی را فراهم کرد که بازرگانان و تولیدکنندگان با هم رقابت کنند و هر کسی جنس ارزانتر با قیمت مناسبتر ارائه داد مردم خودشان انتخاب کرده و خریداری کنند. همین رویکرد اگر به درستی و نظارت دولت انجام شود، هم اقتصاد ساختار بهتری پیدا میکند و هم، بخش خصوصی راحتتر روی به جذب نیرو میآورد و در آن صورت اشتغالزایی هم به معنای واقعی به منصه ظهور میرسد.
وی افزود: هر چقدر بتوانیم طبقات ضعیف را توانمندتر کنیم، چرخههای کوچک اقتصادی، چرخههای بزرگ اقتصاد را میچرخانند، ولی، چون مدل توزیع ثروت ما مدل اشتباهی است این ثروت در اختیار توانمندها قرار میگیرد و آنها هم این پولها را به خارج از کشور میبرند و به این صورت فساد و سوءاستفاده و رانت توسعه پیدا میکند.
علیرضابیگی خاطرنشان کرد: دولت میتواند در قالب سهام عدالت تمام واحدهای بزرگ و عمده را که به این و آن میدهد به مردم واگذار کند. اگر قرار است افزایش سهام و سرمایه اتفاق بیفتد خود مردم پول میآورند و کمک میکنند که یک بنگاه اقتصادی بارور شود، چون به نفع خودشان هم هست. در این شرایط، کار دست بخش خصوصی میافتد و اقتصاد مردمی و اشتغالزایی در بالاترین سطح عملیاتی میشود.
وی در پایان و در پاسخ به اینکه بودجه ۱۴۰۰ میتواند به اشتغالزایی بیشتر کمک کند؟ گفت: به بودجه ۱۴۰۰ امیدی نیست و این بودجه با تراز عملیاتی فاصله زیادی دارد، یعنی بودجه تراز عملیاتی ۳۰۰ هزار میلیارد تومان کسری دارد و دولت برای تامین کسری خودش ناچار است از سفره مردم بردارد. این بودجه برای حفظ وضع موجود است و نه بیشتر.