اقتصاد۲۴ - نخستین نمایشگاه اختصاصی اوراسیا در نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد. مازیار حائری، کارشناس اقتصادی حوزه روسیه و منطقه اوراسیا در خصوص اهداف برگزاری این نمایشگاه گفت: شرایط منطقهای کشور ایران از نظر اقتصادی یک شرایط بسیار خوبی است، زیرا ایران همسایگان بسیاری دارد و امکان مراوده اقتصادی با همسایگان وجود دارد. کشورهای منطقه اوراسیا در بخش خصوصی، از یکدیگر شناخت نسبی در زمینه حوزههای فعالیتهای تولیدی و بازرگانی دارند. در نتیجه برای شناخت بیشتر از هم نیاز به رفت و آمد و تعامل بیشتر میان صنعتگران و سرمایهگذاران وجود دارد. این قبیل نمایشگاهها این فرصت را به صنعتگران، سرمایهگذاران و بازرگانان میدهد که یکدیگر را بشناسند و در مورد حوزههای همکاری، شناخت بیشتری پیدا کنند.
حائری درباره چشم انداز همکاریها میان ایران و کشورهای منطقه اوراسیا گفت: ما درباره کشورهایی صحبت میکنیم که هر کدام به لحاظ شرایط جغرافیایی، وضعیت آب و هوا و تولیدات، شرایط خاص خودشان را دارند. به نظر من در صورت برنامهریزی مناسب و مستمر دولتهای منطقه اوراسیا و همچنین سرمایهگذاران، یک چشم انداز بسیار خوبی پیش روی ماست زیر بازار مصرف بسیار گستردهای وجود دارد. استمرار در اجرای برنامهها برای استفاده کشورهای منطقه اوراسیا بسیار مهم است. متاسفانه شاهد هستیم که با تغییر دولتها، سیاستها عوض میشود. مثلا بعد از امضای برجام نگاه ما از منطقه شرق آسیا و منطقه اوراسیا بیشتر به اورپا مایل شد. این دوگانگی در سیاستهای مخرب است و از اصلاح شود چشم انداز خوبی از همکاری میان کشورهای منطقه اوراسیا شکل خواهد گرفت.
وی در خصوص همکاری اقتصادی با روسیه گفت: به جز در موضوع نفت و گاز که هر دو صادر کننده نفت هستیم در سایر موارد و حوزههای اقتصادی، من مطمئن هستم که روسیه در ۹۰ درصد موارد بازار هدف بسیار مناسبی برای ایران خواهد بود و برعکس. مثلا روسیه در صنایع چوب و کاغذ بسیار قوی است و ما به دلیل کمبود جنگل در کشور میتوانیم نیازهای خود را در این بخش مرتفع کنیم. برعکس، ایران در زمینه بسیاری از صنایع غذایی و محصولات کشاورزی میتواند نیازهای روسیه را برطرف کند. امروز روسیه با جمعیت زیاد و طبقه متوسط قابل توجه یک بازار هدف مناسب برای کشاورزی و صنایع غذایی ایران است.
بیشتر بخوانید: بازدید مشاور رییس جمهور از منطقه آزاد انزلی موجب رفع موانع تولید
حائری در خصوص توازن اقتصادی در روابط ایران با شرق و غرب گفت: قطعا توازن اقتصادی در روابط با شرق و غرب بسیار مهم است. ما در کنار همکاری اقتصادی با کشورهای اروپایی و غربی باید توجه داشته باشیم که کشورهای منطقه اوراسیا، روسیه، چین و شرق آسیا میتوانند بازار هدف بسیار خوبی برای کالاها و خدمات ایرانی باشند. زیرا ما پتانسیلهای لازم برای تولید و صادرات را داریم و از سوی دیگر نیازهایی داریم که با واردات از این کشورها قابل رفع است. در نتیجه به نظر من فعالان اقتصادی ایرانی باید برنامه و سیاستهای بلندمدت برای همکاری دو جانبه و چند جانبه با کشورهای منطقه اوراسیا را در دستور کار قرار دهند. البته این موضوع به سیاستهای کلان کشور هم مربوط است و نباید به دلایل سیاسی دچار وقفه شود.
این کارشناس مسائل روسیه و اوراسیا با تاکید بر این که فعالان اقتصادی پیش از آغاز فعالیت اقتصادی در این کشورها لازم است از قوانین اقتصادی، تجاری، بانکی و حقوقی این کشورها و همچنین بازار هدف و نوع کالاها و خدمات مورد نیازشان آگاه نیستند، افزود: در حوزه اقتصاد، به لحاظ فنی، ما کشورهای اوراسیا را نه اروپا میبینیم و نه آسیا. این کشورها فرهنگ چند هزار ساله مخصوص خودشان را دارند. فرهنگ مصرف خودشان را دارند. از نظر فرهنگی نه در قالب اروپا میگنجند و نه در آسیا. در نتیجه شناخت از کشورهای ارواسیا بسیار مهم است و ما در ایران این شناخت را نداریم. حضور بخش صادرات و بخش واردات ما در این این کشورها به قدری کم بوده که این شناخت حاصل نشده است. تجار ما چه در بخش صادرات و چه در بخش واردات بیشتر با چین، بخشی از اروپا و کشورهای خاورمیانه کار کردهاند. در حالی که در منطقه اوراسیا با یک فرهنگ کاملا متفاوت از شرق و غرب مواجه هستیم و باید نسبت به این فرهنگ شناخت پیدا کنیم.
حائری تاکید کرد: الان یکی از اشکالات ما این است تفاهنامههای همکاری با کشورهای اوراسیا را داریم، اما ما و آنها شناختی نسبت به یکدیگر نداریم. این بُعد را را دولتها و اتاقهای بازرگانی باید ورود و برطرف کنند. همین نمایشگاه اختصاصی در منطقه اوراسیا گام خوبی در این راستا بود و باید تقویت شود. متاسفانه در حال حاضر مشاورهها در این حوزه به افراد خاص داده میشود در حالی که باید به افراد و فعالان اقتصادی عادی و تازه کار نیز کمک و اطلاعرسانی مناسب انجام شود. حتی میتوان برای بازرگانان و تولیدکنندگان، کارگاههای آموزشی برگزار کرد. من فکر میکنم اگر آموزش و مشاوره درست به فعالان اقتصادی چه در ایران و چه در منطقه اوراسیا و روسیه داده شود، بازارهای هدف برای طرفین به قدری جذاب هست که بازار بزرگی شکل بگیرد. مثلا منطقه آزاد انزلی، موقعیت بسیار مهم و استراتژیکی برای همکاری مشترک با ارواسیا دارد و تقریبا بهترین موقعیت جغرافیایی در ایران را داراست و به نوعی دروازه ورود به اوراسیا است.