اقتصاد ۲۴ - رستمی کارشناس صنعت قیر بیان کرد: متاسفانه در سیاستگذاری قیمت وکیوم باتوم که ماده اولیه اصلی تولید قیر است، سیاستهای درستی اجرا نمیشود و قیمتها خیلی همسو با قیمتهای جهانی و منطقهای نیست.
او افزود: پارهای از اوقات به دلیل سیاستهای قیمتی که در ایران اتفاق میافتد، ناچاراً از قیمتهای منطقهای به دور میافتیم و به همین دلیل نیازمند این هستیم که دست اندرکاران وزارت نفت و پالایش و پخش، در زمینه قیمتهایی که میدهند به نحوی سیاستگذاری کنند که از تولید حمایت شود. این کار خیلی در حمایت از تولید به چشم نمیآید و در حد جملهای است که ادا میشود.
رستمی گفت: از مشکلات بعدی ما، قوانین گمرکی است. مالیات بر ارزش افزوده که حجم زیادی از سرمایههای تولیدکنندگان را در بر میگیرد، حداقل بیش از یک سال زمان میبرد تا به تولیدکنندگان برگردد. پیشنهادهای مختلفی نیز برای این که بتوانیم سریعتر مالیات بر ارزش افزوده را به چرخه تولید برگردانیم، دادهایم. قیر در کنار محصولات پتروشیمی، از پر حجمترین کالاهای صادراتی است که اگر ارزش افزوده سریعتر به تولید برگردد، میتوان حجم آن را افزایش داد.
او همچنین اضافه کرد: مشکل بعدی ما، قیر عراقی است که به واسطه کیفیتش، قیمتهای بسیار پایین تری در بازارهای بین المللی دارد در حالی که کیفیت قیر ایرانی به مراتب بالاتر است.
این کارشناس صنعت قیر اظهار کرد: به دلیل ورود قیر عراقی به نام قیر ایرانی در برخی از گمرکهای کشورهای هدف صادرات، قوانین آنها تغییر کرده و سختگیریهای متعددی دارند. این مسئله سبب شده که کالای ما مدتی در آنجا معطل بماند تا کیفیتش تایید شود. همچنین، این موضوع سبب شده که تراکنشهای مالی صادرکنندگان نسبت به قبل با تاخیر بیشتری مواجه شود.
او توضیح داد: وقتی قیر عراقی از مرزهای زمینی وارد ایران میشود، عملاً در تشریفات گمرکی تا زمانی که بخواهد از گمرک دیگری صادر شود، به عنوان یک کالای ترانزیتی محسوب میشود، اما زمانی که این قیر میخواهد از بندرعباس به هر مقصدی صادر شود، در قالب کالای ایرانی به فروش میرسد، زیرا صاحبان کالا میخواهند که کیفیت محصول خود را در حد کیفیت ایرانی نشان دهند.
بیشتربخوانید:رانت بزرگ طرح مجلس برای توزیع قیر رایگان
رستمی اظهار کرد: قیر عراقی در اسنادی که به دست گمرکات مقصد نهایی میرسد، به نام کالای ایرانی وارد میشود و نشان داده نمیشود که مبداء اصلی این قیر کدام کشور بوده است. مسئولان باید با این مشکل مقابله کنند تا کیفیت ایرانی در بازار جهانی زیر سوال نرود.
او در پایان گفت: در کنار تمام این مسائل، بحث تحریمها را داریم و توقع میرود که این مشکلات حل شود تا نخواهیم در کنار تحریمها درد دیگری را هم داشته باشیم. انتظار داریم که در هر دولتی با هر وزیر و مسئولی که کار میکنیم، شرایط آسانتر شود، اما مشکلات ما نسبت به سالهای گذشته همواره سختتر شده است.