اقتصاد24 - ابتدا با عنوان «دلار جهانگیری» شناخته میشد؛ درست کمی بعد از آن که نرخ آن توسط اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور اعلام شده بود. برخی معتقد بودند که تمام بالا و پایین کردنهای دولت در نرخ دلار، برای افزایش قیمت بوده چرا که پیش از آن نرخ دلار کمتر از 4 هزار تومان بود. فراز و فرودهای سیاست ارز 4200 از همینجا آغاز شد.
با این حال، بعد از اعلام نرخ 4200 تومان، بازهم دلار چند نرخی باقی ماند تا از هم گسیختگی در این بازار ادامهدار شود. این بار دلار سه نرخ داشت؛ نرخ نیمایی، نرخ جهانگیری (نرخ رسمی دولت) و نرخ بازار.
در این میان ماجرای دیگری هم پیش آمد که بوی شکست از نرخ رسمی دلار را به مشام میرساند. مساله بازگشت ارز حاصل از صادرات و داستانی که دولت با واردکنندگان و صادرکنندگان داشت، آنقدر ادامه یافت تا در نهایت هفته گذشته دو مقام مسئول خبر از احتمال حذف نرخ 4200 به دلیل شکست سیاستهای آن دادند. یکیشان عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی بود که در صفحه اینستاگرام خود به بیان برخی مشکلات ارز 4200 پرداخت و یکی دیگر وزیر اقتصاد بود که در اجلاس خبرگان صحبت رئیس کل بانک مرکزی را تایید و اعلام کرد که احتمالا در سیاستهای ارز دولتی تجدیدنظر میشود.
این، دومین بار طی یک هفته بود که مقامات دولت نسبت به سیاست ارز 4200 تومانی عقبنشینی کرده بودند. با این حال، کارشناسان مدتهاست که بر این مساله تاکید کرده و این سیاست دولت را شکست خورده میدانند.
اما برخی هم معتقدند که سیاستهای این چنینی تابع زمان است و میتواند تغییر کند. رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران نیز از تغییر این سیاستها دفاع میکند. یحیی آل اسحاق در همین رابطه به اقتصاد24 میگوید: «اصولا سیاست تابع زمان است و تناسب اقتضائات زمانی و مکانی سیاست عوض میشود. الان شرایط با زمانی که سیاست ارز 4200 با آن آغاز شد، متفاوت است. آن روز در شرایط بحران ارز بودیم که هر روز پیشبینی ارز 20 و 25 هزار تومان را داشتند. در عین حال نگرانی مردم از این افزایش نرخ بود که دولت با آن سیاست جلوی التهاب فضا را گرفت.»
به گفته آل اسحاق، این سیاست باید به تدریج به سمت شرایط و اقتضائات تازه برود. الان شرایط روز ایجاب میکند که دولت با در نظر گرفتن بقیه جوانب، سیاست جدیدی اعمال کند. وی تاکید میکند: «اینکه بگوییم سیاست ارز 4200 اشتباه بوده، شاید درست نباشد چرا که تابع شرایط آن زمان بوده است. هر موضوع را باید در زمان خودش بررسی کرد.»
آل اسحاق در پاسخ به این سوال که آیا سیاست ارز 4200 تومانی شکست خورده است یا نه، میگوید: «نه به نظرم سیاست شکست خوردهای نیست. بحث شکست و موفقیت هم مطرح نیست. بحث این است که اگر سیاستی در زمان انتخاب شود، درست است و با توجه به تغییر زمان، سیاست هم عوض میشود.» وی در عین حال نرخ واقعی دلار را چیزی در حدود 7 تا 8 هزار تومان میداند.