اقتصاد ۲۴- با عبور قیمت هر کیلوگرم مرغ تازه آماده طبخ از مرز ۴۰ هزار تومان، سرانجام هشدارهای چندی پیش تولیدکنندگان، مبنی بر تأثیر کمبود و گرانی نهادههای تولید و کاهش وزنگیری جوجهها بر افت عرضه و افزایش قیمت خردهفروشی مرغ محقق شد.
دستاندرکاران صنعت دام و طیور طی چندماه گذشته نسبت به تأثیر قیمتگذاری دستوری بر افت کیفیت نهادهها و اثر آن بر کاهش تولید و گرانی قیمت مرغ هشدار داده بودند، اما دستاندرکاران تنظیم بازار با اصرار بر نرخ دستوری ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومانی این ماده پروتئینی هشدارها را نادیده گرفتند تا سرانجام قیمت خردهفروشی هر کیلوگرم مرغ در خردهفروشیهای سطح شهر تهران با افزایش ۴ هزار تومانی به سقف ۴۱ هزار تومان نزدیک شود.
تا ۳ هفته نرخ هر کیلوگرم در محدوده ۳۳ تا ۳۷ هزار تومان، بنابر کیفیت و محل عرضه، در نوسان بود، اما این روزها علاوه بر گرانی مرغ فاصله قیمت در مغازهها نیز بهشدت افزایش یافته بهنحوی که اختلاف قیمت فروش هر کیلوگرم مرغ تازه آماده طبخ در مغازههای نقاط مختلف شهر تهران به ۳ تا ۵ هزار تومان نیز رسیده است.
رونمایی از مرغ ۳۶ تا ۴۱ هزار تومانی
گزارش میدانی از قیمت خردهفروشی مرغ در برخی مناطق شهر تهران از نوسان قیمت و عرضه چندنرخی این محصول حکایت دارد. درحالیکه برخی فروشندگان مدعی افت ۲ هزار تومانی قیمت هر کیلوگرم مرغ در روز سهشنبه نسبت به نخستین روز هفته هستند، در مقابل برخی دیگر با استناد به مشکلات تامین و کاهش عرضه مرغ از افزایش ۵۰۰ تومانی قیمت هر کیلوگرم از این محصول نسبت به ابتدای هفته جاری خبر میدهند.
با این روند دیروز قیمت هر کیلوگرم مرغ آماده طبخ در مرغفروشیهای اطراف میدان میوهوترهبار منطقه تهرانسر از ۳۴ هزارو ۹۰۰ تا ۳۷ هزار، ران و پشت مرغ از ۳۰ هزارو ۵۰۰ تا ۳۲ هزار، سینه مرغ از ۶۴ تا ۶۷ هزار و بوقلمون کامل از ۵۴ تا ۵۷ هزار تومان در نوسان بود و مرغ با نرخ مصوب دولتی نیز در این میدان میوهوترهبار عرضه نمیشد.
با وجود این برخی فروشندگان با تأکید بر قطع سهمیه مرغ دولتی خود از افت قیمت مرغ آزاد بهدلیل رشد نسبی کشتار و عرضه بخشخصوصی خبر میدادند و اعلام میکردند قیمت هر کیلوگرم مرغ تازه در روزهای یکشنبه هفته جاری بین ۳۶ هزارو ۵۰۰ و ۳۵ هزارو ۵۰۰ تومان در نوسان بوده است.
اما در مناطق شهرک آپادانا و میدان صادقیه قیمت خردهفروشی مرغ با افزایش ۵۰۰ تا هزار تومانی همراه بود و مغازههای مرغفروشی در این مناطق هر کیلوگرم مرغ تازه را به قیمت ۳۹ هزارو ۵۰۰ تا ۴۱ هزار، ران مرغ ۳۹ تا ۳۹ هزارو ۵۰۰، سینه ۷۶ تا ۷۸ هزار و گوشت بوقلمون کامل را به قیمت ۶۹ تا ۷۰ هزارتومان به مشتریان عرضه میکردند
افزایش عرضه خارج از شبکه مرغ
محمدعلی کمالیسروستانی، مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان اینکه قیمت مرغ گرم برای مصرفکننده نباید بیشتر از ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان باشد، اما قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ تازه آماده طبخ به مرز ۴۰ تا ۴۱ هزار تومان رسیده، افزود: تولیدکنندگان باید به میزان نهادهای که دریافت میکنند و مقداری جوجهای که میریزند مرغ زنده با قیمت مصوب ۱۷هزارو۱۰۰ تومان تحویل دهند.
اینکه بعد از کشتار چگونه بخشی از مرغها از شبکه خارج میشوند یا در مسیر عمدهفروشی تا خردهفروشی چه بر سر آنها میآید برای ما نیز جای سؤال دارد، زیرا بخشی از مرغهایی که با قیمتهای بعضا ۴۰ هزار تومان فروخته میشود، برچسب تنظیم بازار دارد.
کمالیسروستانی با بیان اینکه بهنظر میرسد از عمدهفروشی تا خردهفروشی مرغ نشتی وجود دارد، گفت: گرمای هوا باعث شده ۱۱۳میلیون جوجه به درستی وزن نگیرند و تولید کمتر شود و علاوه بر آن افزایش قیمت سویا، ذرت، جوجه یکروزه و افزایش کرایههای حملونقل هزینه تولید را بالا برده و اکنون قیمت تمامشده مرغ زنده برای تولیدکنندگان کیلویی ۱۹هزارو۶۰۰ تا ۱۹هزارو۹۰۰ تومان است، اما با این حساب نیز قیمت مرغ گرم برای مصرفکننده نباید بیشتر از ۲۵ تا ۲۶هزار تومان باشد.
او در پاسخ به این پرسش که سود ناشی از اختلاف قیمت ۱۴هزار تومانی بازار مرغ به جیب چهکسی میرود؟ گفت: بهنظر میرسد واسطهها مرغها را به هر طریقی خارج از شبکه کشتار و با قیمتهای بالا به فروش میرسانند.
دستور قضایی برای ترخیص فوری هزار تن مرغ
ظاهرا وضع بازار مرغ در سایر استانها هم چندان مطلوب نیست، چنان که مشکلات تامین، عرضه و گرانی مرغ موجب شده تا علی صالحی، رئیسکل دادگستری استان هرمزگان، از صدور دستور قضایی برای ترخیص فوری هزار تن مرغ وارداتی از بندر شهید رجایی بندرعباس خبر دهد.
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز، مرغ و تخممرغ اهواز هم اعلام کرده با توجه به شرایط بهوجود آمده در بازار مرغ، به آینده این بازار خوشبین نیست. سیداصغر حسینیبهارانچی افزود: هر کیلوگرم مرغ بین ۳۶ تا ۳۷ هزار تومان بهدست فروشندگان میرسد که این افزایش قیمت بهدلیل کمبود جوجه یکروزه و کاهش میزان تولید مرغ در بازار است و با توجه به وضع موجود در بازار مرغ، بعید است که قیمتها در آینده کاهش یابد.
رشد حدود ۱۰.۵ درصدی عرضه مرغ
فروشندگان در حالی از نقش کمبود و کاهش عرضه مرغ در نوسان و گرانی آن خبر میدهند که براساس تازهترین دادههای مرکز آمار ایران، میزان کشتار طیور در کشتارگاههای سراسر کشور، در بهار ١٤٠٠، نسبت به زمستان پارسال رشدی ۵/۱۰ درصدی داشته است.
براساس این گزارش، عرضه ماکیان (مرغ و خروس) با ۵۱۱/۶ هزار تن، ٩٨ درصد از کل وزن گوشت طیور عرضه شده در این مدت را بهخود اختصاص داده و وزن گوشت انواع طیور کشتار شده در کشتارگاههای رسمی در بهار١٤٠٠ جمعاً ۵۲۲/۴ هزار تن بوده است.
بیشتربخوانید:کاهش تولید گوشت مرغ ناشی از گرمای هوا
نتایج این آمارگیری نشان میدهد گوشت سایر انواع طیور که عمدتاً شامل بوقلمون، بلدرچین، شترمرغ و کبک است با ۸/۱۰ هزار تن، سهمی ٢درصدی از کل وزن گوشت طیور عرضهشده داشته است. همچنین مقدار تولید گوشت انواع طیور در کشتارگاههای کشور در فصل بهار امسال بر اساس وزن لاشههای قابلمصرف کشتار شده نیز ۴/۵۵۲ هزار تن و تعداد لاشههای قابلمصرف ماکیان (مرغ و خروس) کشتار شده در فصل بهار امسال ۲۶۴ میلیون قطعه به وزن ۶/۵۱۱ هزار تن بوده است.
طبق این آمار استان گلستان با ۵/۲۶ میلیون قطعه به وزن ۷/۵۵ هزار تن بیشترین تعداد و وزن تولید ماکیان را در بهار امسال بهخود اختصاص داده است. بررسی روند تغییرات عرضه گوشت انواع طیور در کشتارگاهها در بهار امسال بیانگر آن است که در بخش ماکیان (مرغ و خروس) طی فروردینماه امسال ۱۷۷ هزارو ۹۹۰ تن گوشت مرغ و خروس عرضه شده که این آمار در اردیبهشتماه به ۱۵۵ هزارو ۷۲۵ تن کاهش یافته است، اما میزان عرضه این اقلام در خردادماه امسال مجددا سیر صعودی بهخود گرفته و به ۱۷۷ هزارو ۸۶۸ تن رسیده است.
علاوه بر آن بررسی تغییرات ماهانه عرضه گوشت طیور در کشتارگاههای کشور در ۶ماه گذشته (دی ۱۳۹۹ تا پایان خرداد ۱۴۰۰) نیز نشان میدهد میزان عرضه این محصولات در زمستان سال گذشته (دی، بهمن و اسفند) بهترتیب ۱۴۶، ۱۵۰ و ۱۷۷ هزار تن بوده که این میزان در بهار ۱۴۰۰ (فروردین، اردیبهشت و خرداد) بهترتیب به ۱۶۰، ۱۸۱ و ۱۸۲ هزار تن رسیده است.