تاریخ انتشار: ۱۴:۳۰ - ۰۷ مرداد ۱۴۰۰

ده دلیل اینکه پریودتان سبک‌تر از همیشه است

بیشتر خانم‌ها وقتی از پریودهایشان شاکی‌اند، صحبت از خونریزی‌های زیاد و نفخ و اسپاسم‌ها و کمردرد می‌کنند؛ بنابراین اگر خونریزی پریود سبک باشد، به نظرشان می‌رسد چیز خوبی است؛ در حالی که خونریزی کمتر ممکن است راحت‌تر باشد، اما می‌تواند علامتی از وجود یک مشکل نیز باشد.

اقتصاد ۲۴- بیشتر پریود‌ها چیزی بین ۳۰ تا ۵۰ میلی‌لیتر خون تولید می‌کنند، اما کسی که هیپومنوره دارد، در هر سیکل کمتر از ۳۰ میلی‌لیتر خونریزی خواهد داشت. واقعاً سخت است که خونریزی‌های پریودتان را اندازه‌گیری کنید، اما این یک معیار است.
پریودی که اساساً سبُک است می‌تواند ناشی از مشکلات هورمونی یا یک مشکل ساختاری باشد (یعنی چیزی در ارگانی در داخل بدن رخ داده است). در این مطلب به علت‌های اصلی خونریزی سبک در قاعدگی اشاره می‌کنیم.

می‌تواند علامت بارداری باشد

هر چند یکی از واضح‌ترین علائم بارداری، پریود نشدن است، اما بعضی از خانم‌ها وقتی که باردار هستند، نوع سبکی از پریود را تجربه می‌کنند.

معمولاً پریود سبک یا لکه بینی می‌تواند نشان‌دهنده‌ی بارداری خارج از رحم باشد (وقتی تخمک جایی خارج از رحم لانه گزینی می‌کند) که بسیار خطرناک است. اگر شک دارید، تست بارداری انجام دهید.


بیشتر بخوانید: ابتلا به کرونا در دوران بارداری چه عوارضی به همراه دارد؟


وزن زیادی کم یا اضافه کرده‌اید

نوسانات وزن می‌تواند سیکل قاعدگی را به هم بزند و باعث شود پریودهایتان خیلی سنگین‌تر یا سبک‌تر شوند. علتش هم این است که وقتی وزن اضافه می‌کنید، چربی بیشتری در بدن ذخیره می‌کنید که می‌تواند بر سطح هورمون‌ها اثر گذاشته و آن‌ها را از تعادل خارج کند. همین‌طور وقتی با محدود کردن کالری دریافتی وزن کم می‌کنید این حالت می‌تواند بدنتان را در فاز استرس قرار داده و تعادل هورمون‌ها را به هم بزند. بدن شما به تعادل سالمی بین پروتئین و کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها و ویتامین‌ها نیاز دارد تا عملکرد نرمال داشته باشد.

استرس، بر بدنتان هم اثر گذاشته است

حتماً می‌دانید که استرس می‌تواند از خیلی از راه‌ها بدنتان را تحت تأثیر قرار دهد. هر چند استرس‌های معمولی روزمره آن‌قدر نیستند که تعادل هورمون‌هایتان را به هم بزنند، اما استرس‌های بزرگ زندگی مثلاً افسردگی یا از دست دادن یک عزیز می‌تواند هورمون‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. ضمناً ورزش زیاده از حد هم می‌تواند اثرات مخربی بر پریودهایتان بگذارد، زیرا استرس زیادی به بدنتان وارد می‌کند.

یکی از شایع‌ترین دلایل سبک شدن خونریزی‌های پریود، استفاده از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری است. حتی برخی از پزشکان برای خانم‌هایی که خونریزی‌های بسیار سنگین در پریود دارند، این دارو‌ها را تجویز می‌کنند.

پرکاری تیروئید دارید

یک تیروئید پرکار هم می‌تواند عوارض جدی برای قلب و فشارخون و عضلات و ... داشته باشد. پرکاری تیروئید عارضه‌ای است که در آن غده تیروئید به میزان بسیار زیاد هورمون‌های تیروئید تولید می‌کند.

پریود‌های سبک یا پریود نشدن می‌تواند از علائم پرکاری تیروئید باشد. اگر علائم دیگر پرکاری تیروئید را هم دارید به پزشک مراجعه نمایید.

از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنید

کی از شایع‌ترین دلایل سبک شدن خونریزی‌های پریود، استفاده از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری است. حتی برخی از پزشکان برای خانم‌هایی که خونریزی‌های بسیار سنگین در پریود دارند، این دارو‌ها را تجویز می‌کنند؛ بنابراین اگر اخیراً مصرف قرص‌های پیشگیری از بارداری را شروع کرده‌اید، یا از چسب یا حلقه پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنید یا IUD هورمونی گذاشته‌اید و پریودهایتان سبک شده‌اند، طبیعی است. حتی ممکن است پریود نشوید یا خونریزی بسیار کم به رنگ تیره داشته باشید.

شاید سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید

سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS عارضه‌ای است که در آن تخمدان‌ها به میزان زیاد و غیرعادی اندروژن تولید می‌کنند که هورمون جنسی مردانه است. بعضی از خانم‌هایی که سندرم تخمدان پلی کیستیک دارند، کیست‌های کوچک پر از مایعی در تخمدان‌هایشان شکل می‌گیرد. این تغییرات هورمونی می‌تواند جلوی تخمک‌گذاری نرمال را بگیرد و در نتیجه منجر به طیفی از علائم ناخوشایند شود، از جمله آکنه یا چربی پوست، افزایش وزن و زیاد شدن مو‌های زائد بدن. دیگر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک شامل بی‌نظمی پریود و پریود نشدن می‌شود. کسی که این عارضه را دارد ممکن است پریودهایش سنگین‌تر یا سبک‌تر از حد نرمال باشد. اگر چنین علائمی دارید باید به پزشک مراجعه کنید.

با علائم اولیه‌ی یائسگی روبرو شده‌اید

وقتی یک بیمار به دلیل خونریزی‌های سبک قاعدگی‌اش مراجعه می‌کند اولین چیزی که پزشک بررسی می‌کند سن بیمار است. یائسگی می‌تواند یکی از علت‌های خونریزی‌های سبک قاعدگی باشد، اما نه همیشه. گاهی با افزایش سن، سیکل قاعدگی تغییر می‌کند و این لزوماً علامت ناباروری نیست. شما در دهه سی عمرتان ممکن است به اندازه‌ی دهه بیست زندگی‌تان، طی پریود از پد و تامپون استفاده نکنید.

تنگی دهانه رحم دارید

تنگی دهانه رحم یا استنوسیس رحمی مشکلی نادر، اما ناراحت‌کننده است و زمانی رخ می‌دهد که دهانه رحم تنگ و باریک شده یا کاملاً مسدود می‌شود. این اتفاق ممکن است بعد از یک عمل جراحی روی رحم یا دهانه رحم روی بدهد، مثلاً بعد از ابلاسیون یا تخریب آندومتر. تنگی دهانه رحم ممکن است به دلیل پایین بودن سطح استروژن طی دوران پیش از یائسگی نیز ایجاد شود. در نتیجه باقیمانده‌های خون در رحم می‌مانند و فقط کمی می‌توانند به بیرون راه پیدا کنند. اگر علی‌رغم خونریزی سبک، دچار گرفتگی‌های شدید هستید به پزشک مراجعه نمایید.

بافت اسکار در رحمتان مشکل ایجاد کرده است

بیشتر خانم‌هایی که دیلاتاسیون و کورتاژ (D&C) انجام می‌دهند بدون هیچ عارضه جانبی دوره ریکاوری را طی می‌کنند، اما گاهی اسکار‌های جدی می‌توانند باعث شوند دیواره‌ی رحم ضخیم شده و به هم بچسبند و چیزی به نام سندرم آشرمن (چسبندگی رحم) ایجاد کنند. اگر به نظرتان می‌رسد بعد از دیلاتاسیون و کورتاژی که انجام داده‌اید، پریودتان خیلی سبک‌تر شده، ممکن است علتش همین باشد. شاید لازم باشد برای برداشتن بافت اسکار، تحت عمل جراحی قرار بگیرید.

حین یا بعد از زایمان خون بسیار زیادی از دست داده‌اید

این عارضه‌ی بسیار نادری است؛ از دست دادن خون بسیار زیاد، بدن را دچار کمبود اکسیژن می‌کند که نتیجه‌ی آن می‌تواند آسیب غده هیپوفیز و ایجاد چیزی به نام سندرم شیهان باشد. این اتفاق باعث می‌شود غده هیپوفیز به میزان بسیار قابل توجهی، تولید انواع هورمون‌ها را کاهش دهد؛ از جمله هورمون‌های کنترل‌کننده‌ی سیکل قاعدگی‌تان را. این کاهش تولید هورمون نه تنها بر سیکل قاعدگی بلکه بر دیگر قسمت‌های بدن مانند تیروئید هم اثر می‌گذارد؛ بنابراین اگر پزشک شما به این مورد شک کند، شما را برای تشخیص قطعی و درمان به متخصص غدد درون‌ریز ارجاع خواهد داد.

کلام آخر اینکه هر چند داشتن خونریزی سبک‌تر از حد معمول لزوماً نگران‌کننده نیست، اما این تغییر را نادیده نگیرید. دو ماه، ویژگی‌های سیکل قاعدگی‌تان را بررسی کنید و اگر دیدید به حالت نرمال برنگشت حتماً به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید.

ارسال نظر