اقتصاد ۲۴ - میناسادات حسینی: هرچند امسال هم مانند سالهای گذشته در روزهای گرم تابستان تقاضای کولرهای آبی و گازی به بالاترین میزان خود رسید؛ اما این در حالی است که رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران صنایع برودتی، تهویه مطبوع و لباسشویی معتقد است تقاضای کولر نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش یافته است.
سازندگان ساختمان خریدار کولر هستند نه مردم
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران صنایع برودتی، تهویه مطبوع و لباسشویی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه عمده تقاضای کولر برای ساختمانهای نوساز است، گفت:، چون در سال جاری ساخت و ساز کمتر شده تقاضا هم به تبع کم شده است.
علی جمالی ادامه داد: در حال حاضر قیمت کولرهای آبی و گازی بسیار گران شده و مردم قدرت خرید ندارند؛ بنابراین بازار تعمیرات به جای فروش داغ شده است.
گرانی ۶۰ درصدی کولرهای گازی
در این میان گشتی در بازار نمایانگر قیمت بالای کولرهای گازی و حتی گرانی ۶۰ درصدی برخی مدل ها در بازار لوازم خانگی است. در این رابطه رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران صنایع برودتی معتقد است: نسبت به سال گذشته تقاضای کولر به دلیل گرانی و عدم قدرت خرید مردم، ۳۰ درصد کاهش یافته است.
جمالی ادامه داد: مردم ترجیح میدهند تا جایی که شده کولرهای منزل خود را تعمیر کنند. کولر آبی طرفداران زیادی ندارد و تمایل مردم به خرید کولر گازی است. البته قیمت کولر آبی نیز چندین برابر شده است. این در حالی است که اکثر قطعات کولر آبی داخلی است و این لوازم خانگی در ایران ساخته میشود؛ اما اکثر قطعات کولر گازی خارجی است و موتور، گاز و پنل آن از خارج وارد میشود.
۸۰ درصد کارتهای گارانتی کولرها تقلبی است
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران صنایع برودتی، تهویه مطبوع و لباسشویی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بزرگترین مشکل تولیدکنندگان را ثبات نداشتن قیمت ارز و سایر قطعات مورد نیاز در بازار عنوان کرد و گفت: علاوه بر مشکل بی ثباتی نرخ ارز، قاچاق کولر نیز بر مشکلات بازار افزوده است.
بیشتر بخوانید: جولان کارتهای گارانتی تقلبی در بازار کولر گازی/ توان تولید کامل کولر گازی در داخل کشور را نداریم
جمالی گفت: کولرهای گازی قاچاق از بانه و سایر مرزها به راحتی وارد میشود و قاچاقچیان مشکلات زیادی هم برای فروشنده و هم برای مصرف کننده ایجاد کرده اند، زیرا این نوع کولرها خدمات پس از فروش ندارند. در حال حاضر ۸۰ درصد کارتهای گارانتی کولرها بدون اعتبارند و معلوم نیست که این کارتها را چه کسی صادر میکند و واردکننده کیست.
تولیدکنندگان زیرزمینی در بازار کولر گازی فعال اند
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران صنایع برودتی، تهویه مطبوع و لباسشویی گفت: بسیاری از واردکنندگان مواد اولیه کولر مانند گازهای کولر گازی معلوم نیست چه کسانی هستند. این افراد نه مغازه دارند و نه آدرس و شناسنامهای و اکثرا در واحدهای مسکونی مستقرند.
جمالی با بیان اینکه هیچ نظارتی بر واحدهای تولیدکننده یا واردکنندگان قطعات کولر نیست، گفت: به طور مثال هیچ موتور یخچالی شناسنامه ندارد در حالی که مهمترین قطعه یخچال است. این در حالی است که مشخصات موتور یخچال را میتوان به سادگی با مراجعه به سایت متوجه شد ازجمله اینکه قدرت آن چه میزان است یا تولید چه کشوری است.
نظارتی بر واردکنندگان و تولیدکنندگان کولر نیست
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران صنایع برودتی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: مشکل کارتهای تقلبی در بازار کولر مشکل بزرگی است، اما مرجعی هم که به این مشکلات رسیدگی کند وجود ندارد و اتحادیه هم قدرت اجرایی و قدرت برخورد ندارد. در صورتی که اتحادیه بهترین بازوی کمکی برای دولت هم از لحاظ فنی و هم از نظر شناخت است.
جمالی با بیان اینکه نظارتی هم بر قیمتها در بازار کولرهای گازی نیست، گفت: در حال حاضر در صنف ما موتور یخچالی که ۱۰ سال پیش ۳۰ هزار تومان بود به دو میلیون تومان رسیده است. موتور یک کولر گازی ۱۰ میلیون تومان قیمت خورده است در حالی که تا چند سال پیش خود کولر گازی ۲ میلیون تومان بود.