اقتصاد ۲۴ - یک عضو هیات علمی دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه بیش از ۱۰ درصد جمعیت کشور را افراد مبتلا به دیابت تشکیل میدهند، شیوه زندگی مردم را علت اصلی افزایش آمار ابتلا به دیابت دانست و تاکید کرد:"ذائقه کودکان ما از سنین کم به مصرف مواد شیرین آشنا میشود لذا در بزرگسالی تمایل زیادی به مصرف شیرینی جات پیدا میکنند. "
دکتر سید مرتضی صفوی با بیان اینکه بیش از ۱۰ درصد جمعیت کشور را افراد مبتلا به دیابت تشکیل میدهند، گفت: "در سالهای ۸۴ تا ۸۶ که در دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت فعالیت داشتم تصور نمیکردیم آمار ابتلا به دیابت چنین رشدی داشته باشد. متاسفانه شیوه زندگی مردم علت اصلی افزایش آمار ابتلا به دیابت است و مردم توجهی به میزان مصرف مواد قندی خود ندارند.» وی ادامه داد: «درحال حاضر مصرف قند و شکر و مواد قندی مثل مربا، شربت، نوشابه، نبات، آبنبات، شکلات و شیرینی در کشور ما بالاست و همین زیاده روی در مصرف باعث شده ذائقه کودکان ما از سنین کم به مصرف مواد شیرین آشنا شده و در بزرگسالی تمایل زیادی به مصرف شیرینی جات داشته باشند. "
عضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در توضیح بیماری دیابت گفت: "دیابت دو نوع دارد که نوع یک مادرزادی بوده و وابسته به انسولین است، ولی نوع دو این بیماری بیشتر از سنین ۳۰ سالگی شروع میشود و سن ۴۰ سالگی اوج این بیماری است.
در افرادی که به دیابت مبتلا میشوند بنا به دلایلی انسولین مترشحه از لوزالمعده آنها کاهش پیدا کرده یا کاملا قطع میشود در این صورت قند نمیتواند در بدن تجزیه شود و مستقیما وارد خون شده و قند خون فرد افزایش پیدا کرده و دیابت بروز میکند.» وی ادامه داد: "معمولا اگر قند خون ناشتای فرد دیابتی در حد ۱۱۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد میتوانیم با رژیم غذایی آن را کنترل کنیم، ولی وقتی قندخون فرد بالاتر از این مقدار باشد لازم است پزشک برای کنترل قند خون فرد دیابتی دارو تجویز کند و زمانی که مقدار قند خون فرد خیلی بالا باشد و کنترل آن با دارو ممکن نباشد برای فرد انسولین تجویز میکنیم. "
بیشتر بخوانید: غذاهایی که نفخ را کاهش میدهند
دکتر صفوی درباره غذاهایی که اثرات سوء بر قند خون دارد؛ گفت: "مواد قندی ساده مثل قند و شکر، مربا، شربت و عسل که خیلی زود قندخون را بالا میبرد باید از برنامه غذایی فرد دیابتی حذف شود و مصرف قندهای مرکب مثل خرما، کشمش، انجیر و توت خشک جایگزین این مواد شود. در کنار حذف مواد قندی ساده لازم است مصرف مصرف فیبر غذایی افزایش پیدا کند که بیشتر در پوست میوه جات مثل پوست خیار و پوست سیب وجود دارد همچنین از میان نان ها، نان سنگک برای دیابتیها مناسبتر است. "
وی درباره میوههایی که دیابتیها باید از مصرف آن پرهیز کنند، گفت: "میوههایی که قند بالایی دارند مثل خربزه، موز، طالبی، انگورعسگری قند بالایی دارند و باید از مصرف آنها پرهیز کنند، ولی میوههایی که شیرین نیستند مثل سیب گلاب و سیب درختی و یا خیار برای دیابتیها بسیار مناسب است و میتوانند مانند افراد عادی بین دو تا چهار سهم از این میوهها را استفاه کنند. هر سهم به اندازه یک پرتقال یا سیب درشت است. "
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره میزان مصرف شیر و لبنیات در دیابتیها گفت: «مصرف شیرکم چرب برای دیابتیها مشکلی ندارد، ولی شیرهای پرچرب برای دیابتیها مناسب نیست. اساسا دیابتیها را از مصرف غذاهایی که کلسترول بالایی دارند منع میکنیم، چون اثر منفی بر قند خون آنها دارد.» وی ادامه داد: «افراد مبتلا به دیابت باید روزانه دو تا سه سهم از گروه شیر مصرف کنند البته دیابتیهایی که در دوره بلوغ و سن رشد هستند لازم است دو تا چهار سهم از گروه شیر و لبنیات مصرف کنند. یک لیوان شیر، یک لیوان ماست، دو لیوان دوغ، ۴۵ گرم پنیر به اندازه یک قوطی کبریت و سه چهارم لیوان کشک پاستوریزه که برابر با یک سهم میباشند.»
دکتر صفوی در پایان تاکید کرد: "آموزش و فرهنگ سازی نقش موثری در پیشگیری از دیابت که نرخ آن در جامعه ما رو به افزایش است، دارد. "
منبع: سلامت نیوز