اقتصاد ۲۴ - سرمایهگذاری خارجی یکی از مسائلی است که طی سالهای اخیر کمتر به آن توجه شد و همین امر از عوامل عدم رشد و پیشرفت اقتصادی بود؛ در این بین، یکسری عوامل داخلی خارجی مثل تحریمهای بیسابقه و بیضابطه علیه کشورمان، باعث عدمسرمایهگذاری خارجی مناسب در کشورمان شد که به هر جهت یکی از عوامل عقبماندگی اقتصاد کشورمان به حساب میآید. به تازگی برخی از نمایندگان مجلس، طرحی با عنوان حمایت از سرمایهگذاری خارجی را مطرح کردهاند.
مهدی طغیانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص سرمایهگذاری خارجی به اقتصاد۲۴ گفت: مسئله اصلی ما در بحث سرمایهگذاری، فقط مشکل عدم مشوق در این بخش نیست و به غیر از بحث تحریم که ریسک سرمایهگذاری در ایران را افزایش داده، بیشترین مسئلهای که چه در بحث سرمایهگذاری خارجی و چه سرمایهگذاری داخلی مطرح است، مشکل در فضای کسب و کار داخلی است. فضای کسب و کار کشور خوب نیست و به غیر از سرمایهگذاران خارجی، سرمایهگذاران داخلی نیز احساس آرامش در این فضا ندارند و بلاتکلیف هستند.
بیشتر بخوانید: خبر جدید رئیس سازمان بورس برای سهامداران
وی با اشاره به مشکلات سر راه سرمایهگذاری داخلی و به دنبال آن سرمایهگذاری خارجی، افزود: بیثباتی در تدوین قوانین و مقررات، بیثباتی در متغیرهای کلان مثل نرخ تورم و نرخ ارز و بحث مجوزها، از جمله مسائلی هستند که متاسفانه فضای کسب و کار را نامناسب کردهاند؛ بنابراین اگر بخواهیم سرمایهگذار خارجی در کشور جذب کنیم و حتی خروج سرمایه داخلی نداشته باشیم، باید این مشکلات را رفع کنیم و به سمت بهبود فضای کسب و کار حرکت کنیم. در بحث سرمایهگذاری خارجی نباید نگاه ما فقط به شرکتهای بزرگ اروپایی، آمریکایی و در کل کشورهای بزرگ باشد.
نماینده اصفهان تصریح کرد: بسیاری از شهروندان کشورهای همسایه و اطراف ما مثل عراق و افغانستان، به سرمایهگذاری در ایران علاقهمند هستند و شاید مسائلی که برای غربیها مهم است، برای اینها مهم نباشد و بیشتر فضای اینها، بعضاً دلبستگی و حتی ارتباطات خانوادگی است که متاسفانه موانع کسب و کار مانع از این میشود که در کشور ما سرمایهگذاری کنند. باید موانع موجود بر سر راه کسب و کار برداشته شود و این کار شاید خیلی هم به قانون نیاز نداشته باشد و اجرای قوانین موجود میتواند بسیار کمککننده واقع شود.
طغیانی در خصوص همکاری با کشورهای سرمایهگذار خارجی گفت: اگر کشورهایی که امکان سرمایهگذاریهای بزرگ را دارند مثل چین، ژاپن و روسیه که کمتر تحت تاثیر آمریکا هستند را در نظر بگیریم میتوانند سرمایهگذاریهای خیلی زیادی در کشور ما انجام دهند. در بحث سرمایهگذاری، کشوری مثل چین، که همان توافق بلندمدت همکاری ۲۵ ساله بود، به نوعی نوسانات سیاستگذاری و تعاملات بینالمللی ما باعث شد که آنها دیگر حاضر به همکاریهای کوتاهمدت نباشند، چراکه چینیها با ما خیلی همکاری داشتند، اما بعد از برجام متاسفانه دولت به آنها اصلاً توجهی نکرد.
وی در ادامه اظهار کرد: به همین روی این بار نگاه آنها، توافق بلندمدت بود. اگر امکان عضویت ایران در مجموعه پیمان شانگهای که مجموعهای از کشورها هستند فراهم شود، ظرفیتهای بسیار خوبی برای کمک به اقتصاد کشور ما است. قطعاً کشورهایی که در دوره تحریم با ما همکاری داشتند، باید در اولویت همکاری در بحث سرمایهگذاری قرار بگیرند و در همه جای دنیا همین مصداق حکم میکند. در مورد چین که همکاری خوبی در تحریمها با ما داشت، متاسفانه دولت او را در اولویت قرار نداد یا برای آنها امتیازی قائل نشد که این موارد، هم به روابط اقتصادی ضربه میزند و هم بر خلاف روح همکاری بلندمدت است.