تاریخ انتشار: ۱۱:۳۰ - ۱۸ مرداد ۱۴۰۰
همزمان با جنجالی‌شدن خبر قاچاق نهاده‌های دامی؛

قاچاق مرغ از شهرستان‌ها به تهران رسید

بعد از جنجالی‌شدن خبر قاچاق نهاده‌های دامی که با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی وارد می‌شود، این بار نوبت به قاچاق مرغ از شهرستان‌ها به مقصد پایتخت رسیده است.

اقتصاد۲۴- در تهران مرغ افزایش قیمت داشته است، بنابراین از شهر‌های دیگر که قیمت مرغ افزایش نداشته و توزیع مناسب است مرغ را داخل یونولیت قرار داده و به تهران قاچاق می‌کنند.
 
 بعد از جنجالی‌شدن خبر قاچاق نهاده‌های دامی که با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی وارد می‌شود، این بار نوبت به قاچاق مرغ از شهرستان‌ها به مقصد پایتخت رسیده است. در تهران مرغ افزایش قیمت داشته است، بنابراین از شهر‌های دیگر که قیمت مرغ افزایش نداشته و توزیع مناسب است مرغ را داخل یونولیت قرار داده و به تهران قاچاق می‌کنند.

هر روزی که می‌گذرد نابسامانی بازار مرغ افزایش می‌یابد. این آشفتگی‌ها که از سه هفته گذشته آغاز شده، حتی با ترخیص سریع نهاده‌های دامی به استان‌ها نیز ساماندهی نشده است. مرغداران از بازرسی سفت و سخت تعزیرات بر میزان جوجه‌ریزی، تلفات و تعداد مرغ‌های منتقل شده به کشتارگاه‌ها خبر می‌دهند و هرگونه تخلف را در مرغداری‌ها تکذیب می‌کنند، اما رؤسای اتحادیه‌ها از توزیع نکردن نهاده‌های طیور دولتی در دو ماه گذشته خبر می‌دهند و می‌گویند اختلالات موجود در سامانه بازارگاه اجازه ثبت درخواست‌ها را نمی‌دهد.

این در حالی است که وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی این سامانه که در سکوت به سر می‌برد و مشغول تکذیب حرف‌های بی‌پایه و اساس و شایعات مربوط به ارتباط وزیر و رئیس‌جمهور سابق است! اما از بخش توزیع نیز خبر می‌رسد که دلالان با مداخله در بازار جلوی توزیع مرغ دولتی را در میدان بهمن و برخی میادین شهرداری گرفته‌اند و سهمیه مرغ ارزان بسیار کاهش یافته است، به طوری که مردم ساعت‌ها در صف‌های طولانی خرید مرغ منتظر می‌مانند، اما به دلیل کاهش عرضه دست خالی به خانه برمی‌گردند. این وضعیت در تهران، اراک و اصفهان و سایر شهر‌های کشور شدت یافته است.

به گفته فعالان بازار، مرغ‌ها وارد زنجیره توزیع در بازار آزاد شده و البته بیشتر به صورت قطعه‌بندی با قیمت‌های ۶۰هزارتومانی در مرغ‌فروشی‌ها موجود می‌باشد.

در فروشگاه‌های زنجیره‌ای که مرغ‌های قطعه‌بندی عرضه می‌کنند نیز قیمت بسیار گران و کیفیت بسیار پایین می‌باشد، به طوری که یک بسته مرغ هزار و ۸۰۰ گرمی با قیمت ۹۰ هزار تومان فروخته می‌شود. همچنین با فرارسیدن ماه محرم و افزایش تقاضا هیئت‌های مذهبی برای خرید مرغ، از روزگذشته مرغ دولتی در یایتخت و برخی از استان‌ها نایاب شده و حتی به نرخ آزاد نیز توزیع کاهش یافته است.

قاچاق نهاده‌ها به مرغ رسید

روزگذشته خبری مبنی بر قاچاق نهاده‌های دامی از کشور و بی‌توجهی وزارت جهاد و گمرکات و سایر نهاد‌های نظارتی بر توزیع مناسب نهاده منتشر شد. همچنین عضو هیئت‌رئیسه اتحادیه مرغداران در گفتگو با میزان درباره وضعیت بازار مرغ و گرانی‌های اخیر می‌گوید: قبلاً به ارمنستان، روسیه و عراق عرضه مرغ را داشتیم و حتی اگر در شهری از کشورمان کمبود مرغ به وجود می‌آمد، در آن شهر مرغ عرضه می‌کردیم، ولی در حال حاضر با ظرفیت ۵۰درصد کار می‌کنیم، زیرا مرغداری ما صادرات محور بود و به علت پرداخت ارز ۴ هزارو ۲۰۰ تومانی دیگر صادرات صورت نمی‌گیرد.

قدرت حاجی‌نوری می‌افزاید: در عرضه مرغ کمبود وجود دارد، ولی تا آبان‌ماه این کمبود برطرف می‌شود. سال پیش کشش بازار کاهش پیدا کرد و معاون وزیر در امور دام مقدار جوجه‌ریزی مادر را که پایه تولید گوشتی است به ۷۵۰هزار در ماه رساند.


بیشتربخوانید:تامین ارز واردات نهاده‌های دام و طیور متوقف شده است


حاجی‌نوری تأکید می‌کند: زمانی که کشش بازار زیاد شد، مرغداران صنعتی تصمیم به افزایش تولید گرفتند که البته هفت ماه طول کشید و از اوایل فروردین جوجه‌ریزی مادر را به یک میلیون قطعه در ماه رساندند که در حال حاضر این کمبود در آبان‌ماه برطرف می‌شود.

وی می‌گوید: در اردبیل مرغ به اندازه کافی تولید می‌شود و قیمت‌ها نیز تغییری پیدا نکرده، ولی در تهران مرغ افزایش قیمت داشته است، بنابراین از شهر‌های دیگر که قیمت مرغ افزایش نداشته و توزیع مناسب است مرغ را داخل یونولیت قرار داده و به تهران قاچاق می‌کنند. مرغ قاچاق شده را به نرخ ۳۵الی ۴۰هزار تومان در تهران می‌فروشند، زیرا ۲۰هزار تومان سود دارد.

راهکار بخش خصوصی برای ساماندهی بازار

حاجی نوری درخصوص راهکاری برای به تعادل رسیدن بازار مرغ می‌گوید: جهاد کشاورزی از فروردین ۱۴۰۰ جوجه‌ریزی را افزایش داده است، ولی هفت ماه طول می‌کشد تا جوجه تولید شود و ۵۰ روز دیگر زمان لازم است جوجه به بازار وارد شود، بنابراین در ۱۵ آذر بازار دچار افزایش مرغ می‌شود.

عضو هیئت رئیسه اتحادیه مرغداران می‌افزاید: مسئله دیگر ارز ۴هزار و ۲۰۰ تومانی است که تصمیم بر این بود با این ارز کالا را به دست مصرف‌کننده برسانند، ولی ۲۰ درصد آن به دست مصرف‌کننده می‌رسد و بخشی از این ارز در مسیر واردات برداشت شده و بخشی دیگر نیز به فروش دانه‌های آزاد به مرغداران
تعلق می‌گیرد.

وی می‌افزاید: ۲۰ درصد از ارز ۴هزارو ۲۰۰تومانی به مصرف‌کننده تعلق دارد و در مقابل بیشترین سهم این ارز به دلالان و رانت‌خواران می‌رسد.

حاجی نوری تأکید می‌کند: بیشتر تولیدکنندگان، مرغ را از تمام نقاط کشور به تهران می‌آورند، زیرا تهران حدود ۱۲میلیون نفر جمعیت دارد، ولی تولید مرغ به اندازه یک میلیون نفر هم نیست و اغلب کار‌ها در تهران صنعتی است، کمتر کار کشاورزی انجام می‌دهند، بنابراین از تمام نقاط کشور خصوصاً مازندران، گلستان و گیلان مرغ به تهران عرضه می‌شود.

منبع: روزنامه جوان
ارسال نظر