تاریخ انتشار: ۰۸:۲۴ - ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

احتمال افزایش قیمت‌ها به صورت هفتگی بعد از ماه رمضان/ شرط مهار تورم چیست؟

در شرایطی که برخی معتقدند نرخ تورم در سال 98 نیز با افزایش روبرو خواهد شد، یک اقتصاددان شروطی را برای مهار نرخ تورم در سال جاری پیشنهاد می‌کند.

اقتصاد24 – تب و تاب قیمتی در سالی که گذشت حتی قبل از آغاز تحریم‌های نفتی هم حس می‌شد. همه از این صحبت می‌کردند که قیمت دلار احتمالا تا 30 هزار تومان هم می‌رسد و قیمت‌ها هم به دنبال آن سر به فلک می‌گذارد. از این گزارش، تنها بخش دومش محقق شد اما آنقدر فشار زیاد بود که تفاوتی نمی‌کرد به دلیل ارز 30 هزار تومانی بوده یا چیز دیگر.

افزایش قیمت‌ها و به دنبال آن نرخ تورم در سالی که گذشت یک روند غیرقابل پیش‌بینی را پشت سر گذاشت. همین هم سبب شد تا نرخ تورمی که دولت به قول خودش با خون دل پایین آورده بود، دوباره به سمت نرخ‌های دو رقمی برود و حتی صحبت از توزیع کالابرگ الکترونیکی یا همان کوپن شود.

در این میان، برخی معتقدند که نرخ تورم در سال آینده نیز روند افزایشی را دنبال خواهد کرد. برخی اقتصاددان‌ها مانند بغزیان هم می‌گویند که بیان عدد برای نرخ تورم سال آینده منطقی نیست. آلبرت بغوزیان در این میان شرایطی را می‌گوید که در صورت محقق نشدن، نرخ تورم باز هم بالاتر خواهد رفت.

وی به اقتصاد24 می‌گوید: «اینکه بخواهم عددی به عنوان پیش‌بینی بگویم چندان منطقی نیست اما باید این را گفت که آیا نشانه‌هایی از تورم را می‌بینیم؟ وضعیت به صورتی است که اگر دولت برنامه‌ای برای این حوزه نداشته باشد شرایط به گونه‌ای پیش می‌رود که قیمت‌‌ها به صورت هفتگی تغییر کند، یعنی نرخ ارز به بهانه‌ای برای عاملین اقتصادی بدل می‌شود که قیمت‌ها را به صورت هفتگی تغییر دهند.»

این اقتصاددان تاکید می‌کند: «این مساله به صورت خاص در بخش توزیع دیده می‌شود. وضعیت در صورتی که دولت برنامه‌ای برای مهار و یا کاهش قیمت‌ها نداشته باشد بدتر هم می‌شود، یعنی نباید تنها برای مدیریت و مهار آن برنامه چید بلکه برای کاهش قیمت‌ها هم باید کاری کرد.»

بغزیان معتقد است که بودجه کمی گمراه کننده است. همیشه وضعیت همین بوده و دولت هم با کسری بودجه مواجه بوده اما وضعیت امسال قدری جدی‌تر و بحرانی‌تر بود.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران تاکید می‌کند: «دولت تنها یکی از عوامل افزایش قیمت‌هاست، اما وقتی اشاره به بودجه می‌کنیم، این مساله پیش می‌آید که بودجه دولت تورم‌زاست. با این حال، دولت باید به دنبال ثبات، مهار و کاهش تورم باشد چرا که در غیر این صورت قیمت‌ها بعد از ماه رمضان به صورت هفتگی تغییر خواهد کرد.»

وی در عین حال می‌گوید: «در حال حاضر هم شاهد هستیم که حتی برای آجیل که کالای استراتژیک نیست، باز هم قیمت‌های فروش اختلاف فاحشی دارند».

به گفته بغزیان، در این وضعیت، رغبتی از سوی دولت برای اصلاح این روند احساس نمی‌شود.
ارسال نظر