اقتصاد ۲۴- «رستم قاسمی» گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی؛ و همین بخش در لیست معرفی کابینه سیزدهم به ریاست ابراهیم رئیسی برای بسیاری غافلگیر کننده بود. در حالی که تنها تا ساعتی پیش از انتشار لیست بسیاری منتظر بودند نام رستم قاسمی را به عنوان گزینه وزارت نفت ببینند ناگهان او را در گزینه وزارتخانهای دیدند که مهمترین وعده دولت رئیسی در طول انتخابات به همین وزارتخانه مربوط میشود، وعده ساخت سالی یک میلیون مسکن!
رستم قاسمی و گرای توانمندی در وزارت شهرسازی
شاید اگر به گفت و گوی رستم قاسمی با ایسنا توجه بیشتری میشد، بسیاری شاید متوجه میشدند که او خود را گزینهای چند وجهی به دولت معرفی میکند، قاسمی در این مصاحبه گفته بود که به دلیل مسئولیتی که سابقا در قرارگاه خاتم داشتم با حوزه مسکن و حمل و نقل آشنایی دارم. او گفته زمانی که در قرارگاه خاتمالانبیاء (ص) مسولیت داشتم بسیاری از راههای کشور، راه آهن، بنادر و برخی فرودگاهها را احداث کردیم. تمام بنادر کشور را ما ساختیم و در حوزه مسکن نیز اقدامات زیادی انجام دادیم.
رستم قاسمی، اما پیش از آن که یک چهره سیاسی باشد به عنوان چهرهای نظامی شناخته میشود. مدیری ۵۷ ساله که با سالها سابقه در قرارگاه خاتم شناخته میشود. او فعالیت در قرارگاه خاتم را بعد از اتمام جنگ ایران و عراق آغاز کرد و مدتی معاون مهندسی قرارگاه دریایی خاتمالانبیاء بود و بعد بهعنوان معاون مهندسی نیروی دریایی سپاه پاسداران منصوب شد.
قاسمی در سال ۸۶ بهعنوان فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا معرفی شد. کمی بعد وارد حوزه نفت شد و مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی نیروی نفت شد. رئیس هیئت مدیره شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) و رئیس هیئت مدیره شرکت کشتیسازی خلیج فارس (ایزوایکو) از دیگر سوابق کاری اوست.
رستم قاسمی و بلوای دکل گمشده
رستم قاسمی بالاخره در دولت دوم محمود احمدینژاد و در فاصله سالهای ۹۰ تا ۹۲ برای مدت دو سال وزیر نفت شد.
در دوران وزارت وی بود که ماجرای گم شدن دکل نفتی که در سال ۱۳۹۱ رخ داد به صدر اخبار رسید و حاشیههای بسیاری نیز به وجود آورد.
بعدها بارها در مورد ماجرای دکل توضیحاتی داده شد، اما مووع دکل گمشده حالا به یک رب المثل و کنایه سیاسی در میان ایرانیان تبدیل شده است.
رستم قاسمی در همان ماههای ابتدایی دولت اول حسن روحانی در ابتدا از سوی حسین دهقان، وزیر وقت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، به عنوان مشاور وزیر انتخاب شد و اندکی بعد نیز سمت مشاور معاون اول رئیس جمهور یعنی اسحاق جهانگیری را دریافت کرد.
رستم قاسمی و تحریمهای بینالمللی
نام رستم قاسمی اما به عنوان فرمانده قرارگاه خاتمالانبیاء در فهرست تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل، دولت فدرال ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و استرالیا در سال های پیش از وزرات در دولت احمدی نژاد قرار داشت که بعد از وزیر شدن، از فهرست تحریمهای بینالمللی خارج شد.
هم چنین وزارت خزانهداری آمریکا در چهارم سپتامبر ۲۰۱۹ رستم قاسمی و پسرش را در رابطه با یک شبکه انتقال نفت تحت کنترل سپاه پاسداران تحریم کرد. این شبکه به «شبکه نفت در خدمت تروریسم» معروف شدهاست. وزارت خارجه ایران در همان زمان اما تمام این اتهامات را رد کرده بود.
رستم قاسمی در ماجرای ترور
از دیگر حواشی بسیار پررنگ قاسمی ماجرایی بود که تلویحا به عنوان ترور خود تعریف کرد. او در فروردین سال جاری در یک برنامه تلویزیونی با ارایه توضیحاتی درباره ماجرای ترور خود توسط اسرائیل در جریان سفر به عراق گفت که: «قبل از سفر من به مأموریتی که داشتم، خوشبختانه دوستان امنیتی آمدند و عملاً مانع سفر من شدند و گفتند این سفر نباید انجام شود. اما چون اهمیت سفر بسیار زیاد بود و باید انجام میشد من گفتم هرطور تصمیم گرفته شود، من آن را انجام میدهم، منتها دوستان دیگری بودند که اصرار داشتند این سفر انجام شود، به هر حال تصمیم گرفته شد این سفر انجام شود، ولی خوشبختانه، چون اطلاعات از قبل معلوم شده و مسیرها مشخص بود، توانستیم از این حادثه جان سالم به در ببریم».
او توضیحات بیشتری درباره این سفرو مساله ترور خود ارائه نداد و البته روایت نصفه و نیمه وی حاشیههایی نیز در پی داشت.
وزیری با چالش وعده یک میلیون مسکن رئیسی
اما رستم قاسمی اگر مجلس رای اعتماد بگیرد باید نه تنها بحران جدی مسکن را سامان بدهد بلکه او مجری یکی از مهمترین وعدههای انتخاباتی رئیسی در دوران مبارزات انتخاباتی نیز شده است.
وزارت راه و شهرسازی را باید یکی از مهمترین ستونهای دولت رییسی برای اجرای یکی از مهمترین وعدههای او دانست. فارغ از بحرانها و مشکلات زیربنایی که اکنون در زیرساختهای راههای کشور چه ریلی و چه هوایی و زمینی وجود دارد و بحران بزرگی به نام تحریمها که مانع بازسازی و ترمیم وضعیت زیرساختها میشود، سید ابراهیم رییسی وعدهای داده است که از ابعاد مختلف اجرای آن بار سنگینی بر دوش این وزارتخانه است.
وعده ساختن یک میلیون مسکن در سال، یعنی باری بزرگ بر دوش کشور و این سخنان در شرایطی گفته شده است که هم اکنون نیز صدها واحد مسکن مهر به صورت نیمه کاره یا رها شده اند و در بهترین شرایط نیز هم، چون مسکن مهر هشتگرد گفته میشود با ۵۰ درصد تخفیف، فروخته میشوند و هم چنان نیز خریداری برای آنان نیست. حال و پس از بارمالی سنگین مسکن مهر و جانمایی اشتباه آنان، دو بحران جدی تکمیل مسکنهای مهر باقی و تعیین تکلیف مسکنهای مهری که خالی مانده و فرسوده میشوند و اجرای وعده بزرگ ساخت سالانه یک میلیون مسکن از بحرانهای جدی این وزارتخانه است.