اقتصاد ۲۴- زمانی که بسیاری منتظر رستمی برای وزارت نفت ایران بودند، ناگهان سیدابراهیم رئیسی به عنوان رئیس دولت سیزدهم، جای مهرههای بازی را تغییر داد و با معرفی «جواد اوجی» به عنوان گزینه وزارت نفت نشان داد که گویا بیشتر به دنبال مسیری برای دور زدن تحریمهای ایران است.
جواد اوجی از آغاز تا اوج
اگر جواد اوجی را بخواهیم در یک جمله معرفی کنیم او را باید معاون وزیر نفت احمدینژاد از مدیران بنیاد مستضعفان عنوان کرد و البته که وی از چهره مورد اعتماد دولت نهم و دهم برای دور زدن تحریمها بوده است.
اوجی متولد دوم مردادماه ۱۳۴۵ در شیراز است. رتبه سوم رشته مهندسی نفت دانشکده نفت آبادان در سال ۱۳۶۶ بود و از سال ۱۳۶۹ در صنعت نفت استخدام و مشغول به کار شد.
جواد اوجی، رئیس سابق شرکت ملی گاز است که بعد به یکی از شرکتهای حوزه انرژی زیر مجموعه بنیاد مستضعفان رفت.
مامور انتقال شمشهای طلا برای دور زدن تحریمها
جواد اوجی به طور کامل مورد اعتماد جناحهای نزدیک به اصولگرایان و بیشتر از همه پایداری است. رسانه تخصصی «نفت نوین» درباره او ادعا کرد که اوجی در دوران وزارت رستم قاسمی، به عنوان وزیر نفت دولت محمود احمدینژاد مامور انتقال شمشهای طلا به کشورهای همسایه برای تهاتر کالا به کالا و دور زدن تحریم بود.
او هم چنین عضو هیات امنای دانشگاه صنعت نفت نیز هست و بنا به اظهاراتش بیشترین دغدغهای که دارد توسعه میادین گازی و تقویت ارزآوری از این حوزه بوده است.
جواد اوجی در نقش مدیرعامل هلدینگهای بنیاد و ستاد اجرایی
اما این تنها سوابق وی نیست. هر چند اوجی سالها از سیاستمداران اصولگرای چسبیده به وزارت نفت بوده است، اما او رابطه کاری و نزدیکی نیز با بنیاد مستضعفان دارد.
اوجی سال هاست که مدیرعامل هلدینگ انرژی گستر سینا (زیرمجموعه بنیاد مستضعفان) است. این هلدینگ دارای ۱۱ شرکت بوده و در حوزههای بالادستی و پایین دستی صنعت نفت فعال است. زیر مجموعههای این هلدینگ از شرکت نفت بهران تا شرکت حفاری شمال را در برمی گیرد.
او هم چنین ازسال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ مدیرعامل گروه اقتصاد مفید (زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)) نیز بوده است که این گروه دارای ۴ هلدینگ بوده و در حوزههای صنعت نفت، نیروگاهی، صنعت معدن و سرمایه گذاری فعالیت میکرده است.
اوجی از فاصله سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ نیز مدیرعاملی و نایبرئیسی هیأت مدیره هلدینگ نفت و گازی توسعه پترو مفید (زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)) را بر عهده داشته است.
وزارت نفت در چاه بحران و تحریم
جواد اوجی در شرایطی برای تصدی وزارت نفت پیشنهاد شده است که ایران یکی از بدترین شرایط فروش نفت خود را در چهار دهه اخیر را پشت سر میگذارد. صادرات نفت ایران بنا به اعلام سازمان برنامه و بودجه به ارقام ناچیز و نزدیک به صفر رسیده است و امریکا تهدید کرده چنانکه ایران به احیای برجام با شرایط این کشور تن ندهد چین را ناچار به اعمال تحریمهای شدید علیه واردات نفت از ایران خواهد کرد و در واقع همان آب باریکه صادرات نفت ایران را خواهد گرفت.
وزارتخانهای که برای حدود ۷۰ سال اخیر صندوق طلای ایران بوده حالا در بحرانیترین دورانش به سر میبرد. این وزارتخانه بزرگترین ضربات تحریم را در ۴ سال گذشته بر پیکره اش تحمل کرده است.
تقریبا در مرحلهای دولت ترامپ حتی فروش نفت ایران را تا زیر ۵۰۰ هزار بشکه نفت در روزکاهش داد و شیراصلی بودجه ایران با بحرانیترین وضعیت خود رو به رو شد. گرچه وزیر نفت آینده باید موضوعات بسیاری را مورد توجه قرار دهد، اما «تغییر نگرش نسبت به وزارت نفت» یکی از این اولویتهای اصلی است چراکه اکنون وزارت نفت را یک وزارتخانه پولدار و پرخرج میپنداریم، اما این نگاه نیازمند اصلاح است.