اقتصاد ۲۴ - افزایش قیمت محصولات لبنی در یک سال اخیر علاوه بر اینکه منجر به کاهش مصرف شیر در کشور شده، باعث شده که تقاضای بیشتری به سمت محصولات ماست بندیها برود و از آنجایی که این واحدها از شیر آزمایش نشده استفاده میکنند احتمال بروز بیماریها را بیشتر کرده اند.
عضو هیات مدیره انجمن علوم و صنایع غذایی با بیان اینکه در حال حاضر کیفیت شیر خام برخی از دامداریهای صنعتی کاملا مطابق با استانداردهای بین المللی و اتحادیه اروپا است گفت: هم اکنون نظارت خوبی بر محصولات تولیدی صنعتی وجود دارد و باید این نظارت بر تولیدات سنتی نیز انجام شود.
شهریار دبیریان اضافه کرد: در کارخانههای لبنی بیش از ۱۱ ازمایش مختلف در بدو ورود شیر خام به کارخانههای لبنی انجام میشود که این آزمونها تعیین کننده کیفیت شیر خام ورودی است و در صورتی که نتایج آزمونها مغایر با استانداردهای ملی باشد این شیرها مرجوع میشوند، ولی در واحدهای سنتی این نظارتها خیلی کم است.
رئیس کارگروه غذای انجمن مدیریت کیفیت ایران با بیان اینکه کارخانههای لبنی این آمادگی را دارند که یا شیر خام دریافتی خود را (آزمایش شده) یا حتی شیرهای پاستوریزه را در اختیار واحدهای سنتی قرار دهند، گفت: این واحدهای سنتی نیز میتوانند با رعایت مسائل بهداشتی، محصولاتی با کیفیت بهداشتی بالا و مطمئن در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند.
این کارشناس کیفیت در خصوص کنترل برخی باقیماندهها نظیر آنتی بیوتیکها و آفلاتوکسین در شیر خام اظهار کرد: خوشبختانه با توجه تاکید استانداردهای ملی در خصوص آزمونها برای شناسایی آنتی بیوتیکها و آفلاتوکسین؛ هم اکنون به طور جد این دو آلاینده در کارخانههای لبنی مورد آزمون قرار گرفته و در صورت بالا بودن میزان آنها طبق استاندارد ملی؛ این شیرها برگشت داده میشوند.
رئیس کارگروه غذای انجمن مدیریت کیفیت ایران افزود: خوشبختانه با توجه به نمونه برداریهای انجام شده سازمانهای نظارتی درصد بالایی (حدود ۹۷ درصد) میزان افلاتوکسین در شیرها مطابق با استاندارد ملی ایران و تمام شیرها مطابق با استاندارد بین المللی کدکس است، حال باید توجه داشت که کنترل و پایش سم افلاتوکسین ضروری است و مخاطراتی را که ایجاد میکند باید جدی گرفت (عوارض آن مسمومیت، ناقص الخلقه زایی، سرطان) بنابراین برای کنترل و پایش این سم کار باید از مزرعه شروع شود.
او افزود: قرار گرفتن علوفهها در دمای بالا و رطوبت مناسب سبب افزایش رشد کپکها شده و برخی از این کپکها میتوانند این سم را در علوفه آزاد کنند و دام با مصرف علوفه میتواند این سم را وارد شیر نماید. البته سمیت آفلاتوکسین در بدن دام تا یک ششم کاهش مییابد. (سایر جیره غذایی دام مانند کنسانتره هم باید در این خصوص تحت کنترل باشند)
بیشتر بخوانید: علت گرانی افسارگسیخته محصولات لبنی
دبیریان در خصوص تغییر رنگ کره در فصل تابستان و زمستان گفت:در تابستان به علت مصرف علوفه سبز توسط دام؛ میزان بتا کاروتن شیر بالا میرود و در نتیجه شیر به رنگ سفید مایل به زرد دیده میشود و کره تولیدی نیز زرد رنگتر میشود. اما در زمستان دام از علوفه خشک استفاده کرده و درنتیجه کره تولیدی نیز سفید رنگتر میباشد.
دبیریان در خصوص تازه خوری و مصرف فراوردههای لبنی اظهار کرد: مصرف تازه خوری در هر فراورده غذایی بویژه شیر و فراوردهها مفید خواهد بود و با توجه به اینکه شرایط نگهداری محصولات در سطح عرضه ممکن است دستخوش تغییرات شود (نگهداری محصولات پاستوریزه در بیرون یخچال و..) این موضوع میتواند بر ترکیبات محصولات نظیر ویتامینها تاثیر گذار باشد.
او افزود: البته تازه خوری بدین معنی نیست که بلافاصله بعد از تولید محصول سریعا به بازار عرضه شود. شیر و فراوردهها حتما باید دوره قرنطینه گذاری را سپری کند و کارخانهها از سلامت محصول اطمینان حاصل کنند؛ و سپس به بازار عرضه شوند.
مشکلات ماست بندیها
سخنگوی انجمن صنایع شیر کشور با اشاره به اینکه در حال حاضر نظارتی روی ماست بندیها بیشتر مربوط به بهداشت محیط محل فعالیت آنهاست گفت: این نظارت بهداشتی ربطی به محصولات آنها ندارد از این رو انتشار نتایج حاصل از پایش محصولات ماست بندیها و واحدهای صنفی فروش محصولات لبنی اهمیت یژهای دارد تا بیش از این سلامت خانوارها در معرض خطر قرار نگیرد.
سید محمدرضا بنی طبا با بیان اینکه افزایش تب مالت در شهرستانها با عرضه محصولات غیر پاستوریزه لبنی ارتباط مستقیم دارد، افزود: یکی از دلایل افزایش تعداد واحدهای ماست بندی در کشور به ویژه در سالهای اخیرناشی از کاهش قدرت خرید مردم است، چون مردم توان خرید کالای استاندارد با کمی قیمت بالاتر ندارند به همین دلیل مردم از محصولات ماست بندیهای استفاده میکنند و با این فرض که بعد از جوشاندن شیر ماست بندیها استفاده از آن مشکلی ندارد همچنان تقاضا برای شیرهای محلی زیاد است، اما نمیدانند تمام خاصیت شیر با جوشاندن از بین میرود.
منبع: موج