تاریخ انتشار: ۰۹:۳۵ - ۲۹ مرداد ۱۴۰۰
رشد غیر متعارف نماد‌های کوچک

علت صف‌های فروش در بازار مثبت بورس چیست؟

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: در نماد‌های کوچک و نماد‌هایی که رشد غیر متعارف داشتند، هنوز شاهد فشار فروش هستیم.

اقتصاد ۲۴ - فرهنگ حسینی کارشناس بازار سرمایه  در پاسخ به این پرسش که با وجود شاخص مثبت چرا هنوز سهام‌هایی با صف فروش مواجه هستند؟ بیان کرد: در اوایل سال ۹۹ شاخص رشد نامتوازنی داشت، به این صورت که بعضی از سهام‌ها رشد بسیار زیادی و بعضی دیگر رشد کمتری را تجربه کردند؛ که این امر باعث اختلاف بین حوزه‌ها شد.

وی افزود: بنا بر گفته بالا که رشد شرکت‌ها و گروه‌ها یکسان نبوده، می‌توانیم بگوییم که در اصلاح نیز به همین صورت بوده است؛ که تعدادی از نماد‌ها با سرعت اصلاح قیمت داشته اند، اما در دیگر نماد‌ها اصلاح صورت نگرفته است.

نماد‌های کوچک و غیرمتعارف زیر بار فشار فروش

این کارشناس بازار سرمایه در رابطه با اصلاح قیمتی گفت: اغلب سهام‌ها اصلاح قیمت داشتند که این اصلاح تحت تاثیر عواملی مثل بازارگردان، حمایت سهامداران حقوقی و ... رخ داده است، اما در نماد‌های کوچک و نماد‌هایی که رشد غیر متعارف داشتند، هنوز شاهد فشار فروش هستیم.

حسینی به نقش دامنه نوسان در صف‌های فروش اشاره کرد و گفت: بورس، فرابورس و بازار پایه دارای دامنه نوسان است، همین امر باعث می‌شود تعدادی از سهم‌ها در صف فروش باقی بمانند.

این کارشناس بازار سرمایه به این پرسش که نماد‌های چه گروه‌هایی بیشتر در صف فروش هستند؟ پاسخ داد: معمولا درنماد‌های کوچک‌تر با وضعیت بنیادین ضعیف‌تر و سوددهی پایین‌تر صف فروش ایجاد می‌شود. در گروه‌های کوچک از قبیل کاشی و حمل و نقل صف‌های فروش دیده می‌شود.

دامنه نوسان و حجم مبنا دو عامل در ایجاد صف فروش

وی راه حل‌هایی برای صف فروش ارائه داد و گفت: برای مشکل صف فروش چندین راه حل وجود دارد که می‌توان به دو مورد مهم از این راه حل‌ها اشاره کرد، که اولین مورد اصلاح حجم مبناست که خود باعث ایجاد صف فروش می‌شود و مورد دوم نیز همانطور که گفته شد دامنه نوسان است.

این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: حجم مبنا و دامنه نوسان دو عامل مهمی در ایجاد صف فروش هستند در کنار این عامل‌ها نباید نقش بازارگردان‌ها را نادیده گرفت، چون اگر بازارگردان‌ها نقش خود را به خوبی انجام بدهند از ایجاد صف فروش جلوگیری می‌شود.

حسینی با اشاره به رشد بازار سرمایه گفت: معمولا با رشد بازار از صف‌های فروش کاسته می‌شود. در میانه‌های بهار امسال بازار یک روند رشدی را شروع کرد، که به همین علت از تعداد صف‌های فروش کاسته شد، اما هنوز در همین روز‌های معاملاتی ۹۰ نماد در صف فروش است.

وی افزود: البته وضعیت صف‌های فروش حاکم در بازار سرمایه نسبت به ماه‌های میانه سال ۹۹ که چندین برابر معاملات بوده کاهش شدیدی پیدا کرده است به طوری که تا حدود ۱۰ درصد کل نماد‌های بازار سرمایه رسیده است.


بیشتربخوانید:پیش‌بینی بورس بعد از تعطیلات


حسینی در پاسخ به این پرسش که چرا به برخی از سهام گیر کرده در صف فروش سهام بی صاحب گفته می‌شود، گفت: به سهام‌هایی که بازارگردان ندارند و سهامداران عمده اش نیز زمانی که می‌بینند، سهام از قیمت ذاتی اش فاصله گرفته است، تمایلی به حمایت و خرید از خودشان نشان نمی‌دهند بی‌صاحب گفته می‌شود. در کل سهام بی صاحب به سهام‌های کوچک که بازیگر محور هستند گفته می‌شود.

وی در پایان راه‌های جلوگیری از صف فروش را جمع بندی کرد و گفت: بازارگردان گذاشتن برای نمادها، ترغیب کردن حقوقی‌های سهم و سهامدار عمده برای حمایت و حجم خوردن نماد، می‌تواند راه حلی خوبی برای کم کردن صف‌های فروش باشد، اگر بازار مثبت شود احتمال اینکه سهامداران با هیجان سراغ این سهامی که اصلاح نکرده و صف فروش دارند برود خیلی زیاد است و این صفوف به احتمال زیاد کاهش می‌یابد، ولی ممکن است جمع شدن این صف‌ها با یک روز بازار منفی دوباره پابرجا شود، چون به نسبت بازار، این سهم‌ها اصلاح نکرده اند.

منبع: باشگاه خبرنگاران
ارسال نظر