تاریخ انتشار: ۱۶:۴۰ - ۲۹ مرداد ۱۴۰۰
دولت سیزدهم خصوصی‌سازی لکوموتیو را در دستور کار قرار دهد

آمار کاهشی ترانزیت ریلی در اواخر دولت روحانی

   حمل و نقل ریلی را می‌توان یکی از بنیان‌های پیشرفت کشور‌های توسعه یافته دانست، حمل و نقل در هر کشوری نظیر سیستم خون‌رسانی بدنه اقتصادی آن عمل می‌کند که در این بین راه‌آهن در نقش شاهرگ‌های این سیستم است؛ در این بخش مدیریت صحیح، پویا و رو به جلوی حمل و نقل هر کشور رابطه مستقیمی با شکوفایی اقتصادی آن خواهد داشت.

اقتصاد ۲۴ - در ابتدای دولت یازدهم، رئیس جمهور منتخب سال ۹۲ تأکید ویژه‌ای در موضوع حمل و نقل ریلی داشت و آن را یکی از مهم‌ترین برنامه‌های دولت خود معرفی کرد.

در دولت یازدهم ابتدا محسن پورسیدآقایی، از سوی عباس آخوندی به مدیریت راه‌آهن منصوب شد، در دوران فعالیت محسن پورسیدآقایی در کنار بهبود برخی شاخص‌های آماری راه‌آهن، حادثه تلخ تصادف قطار‌های مسافربری در هفتخوان و جان باختن ۴۸ نفر از هموطن رخ داد که پس از این حادثه، پورسیدآقایی از سمت خود استعفا داد در حالی که این انتظار وجود داشت عباس آخوندی نیز از استعفا دهد.

آخوندی روز پنجم آذرماه ۹۵ و پس از وقوع این سانحه، در یکی از مصاحبه‌های خود اعلام کرد: همه خانواده‌ها چه آن‌هایی که کشته شده‌اند و چه آن‌هایی که مجروح هستند، زیرپوشش بیمه قرار دارند و از این جهت نگرانی خاصی وجود ندارد.

پس از استعفای پورسیدآقایی که درواقع برای تطهیر آخوندی انجام شد، عباس آخوندی سعید محمدزاده را به مدیریت راه آهن منصوب کرد، وی نیز حدود ۲ سال مدیریت شرکت راه‌آهن را بر عهده داشت و در سال ۹۷ ترانزیت ریلی به رکورد تقریبی ۱.۶ میلیون تن در سال رسید.

پس از مدتی اختلاف عباس آخوندی و رئیس‌جمهور وقت (روحانی) شدت گرفت که این اختلافات بیشتر در حوزه مسکن بود، عباس آخوندی - طبق گفته خودش - مسکن مهر را مزخرف می‌دانست و روحانی در یکی از سخنرانی‌هایش درباره آخوندی به اختلافاتش با وی در موضوع مسکن اشاره کرد.

به تدریج زمزمه‌های برکناری عباس آخوندی از وزارت راه و شهرسازی مطرح شد که وی در اقدامی پیشگیرانه، خود استعفا کرد تا موضوع به «برکناری» نینجامد.

پس از رفتن عباس آخوندی از وزارت راه و شهرسازی، محمد اسلامی مدیریت این وزارتخانه را بر عهده گرفت؛ ۱۴ اسفند ۹۷ بود که با حکم محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، سعید رسولی به عنوان سرپرست شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران منصوب شد.

آمار کاهشی ترانزیت ریلی

یک کارشناس حمل و نقل ریلی در این‌باره  می‌گوید: یکی از آمار‌هایی که در چند سال اخیر در حوزه ریلی نزولی بود، ترانزیت ریلی است، در سال ۹۸ ترانزیت ریلی که از جمله امید‌های ارزآوری کشور در دوران تحریم است به ۰.۶ میلیون تن کاهش یافت و درواقع طی یک سال، به یک‌سومِ سال قبل خود کاهش یافت.


بیشتربخوانید:موافقت رهبری با برداشت از صندوق توسعه برای تکمیل راه آهن چابهار-زاهدان


وی گفت: در سال ۱۴۰۰ مدیریت ارشد راه‌آهن خبر از رشد ۳۰ درصدی ترانزیت ریلی سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ داد، در حالی این آمار نشان‌دهنده آن است که ترانزیت ریلی سال ۹۹، یک‌دوم سال ۹۷ بوده است و باید در دولت سیزدهم با رشد آمار ترانزیت ریلی توجه بیشتری انجام شود.

این کارشناس حمل و نقل ریلی ادامه داد: پیش از آن نیز خبر رشد ۲۲۰ درصدی سهم ترانزیت ریلی از ترانزیت زمینی کشور اعلام شده بود، که این عدد به خاطر کاهش شدید ترانزیت جاده‌ای و کم شدن مخرج کسر در ترانزیت زمینی بود.

وی بیان کرد: در دوران شیوع کرونا به دلیل بسته شدن اغلب گذرگاه‌های جاده‌ای میان کشورها، ترانزیت ریلی رشد قابل توجهی پیدا کرد، به طور مثال روسیه، ترانزیت چین به اروپا از خاک خود را ۹۰ درصد افزایش داد، اما این موقعیت در ایران استفاده نشد.

این کارشناس حمل و نقل ریلی تصریح کرد: تناژ بار ریلی حمل شده در کشور که در سال ۱۳۹۷ رقم ۵۰.۳ میلیون تن بود، اما در سال ۱۳۹۸ به ۴۶ میلیون تن کاهش یافت که رشد تناژ بار ریلی باید در دولت سیزدهم به صورت جدی دنبال شود.

وی بیان کرد: پرداخت مطالبات پیمانکاران تعمیر و نگهداری لکوموتیو با مشکل مواجه است و این موضوع موجب شده است حدود ۱۰ درصد از ناوگان کِشنده‌های ریلی ایران زمینگیر شوند.

وی اضافه کرد: راه‌آهن باید خصوصی‌کردن لکوموتیو‌ها و اجازه به دیگر شرکت‌ها برای خرید و مدیریت لکوموتیو درون شبکه را در دستور کار قرار دهد.

منبع: فارس
ارسال نظر