اقتصاد ۲۴- در یک سال اخیر بازارها نوسانات بسیاری را متحمل شدند و شدیدترین تغییرات در این بازه زمانی در بازار سرمایه رخ داد. شاخص کل این بازار در تابستان پارسال از سطح دو میلیون واحد نیز فراتر رفت هر چند که پس از آن با ریزشهای زیادی همراه شد، اما بازار سرمایه در چند ماه ابتدایی سال جزو پربازدهترین بازارها بود، در این مدت قیمت دلار نیز بازار پرافت و خیزی داشت و حتی کانال ۳۰ هزار تومان را هم رد کرد و بازارهای خودرو و مسکن هم به واسطه رشد نرخ دلار صعودی شدند. اما سوالی که همواره از سوی برخی سرمایهگذاران مطرح میشود این است که با وجود تورم موجود راهکاری که برای حفظ ارزش داراییشان وجود دارد چیست و اینکه کدام بازار برای سرمایهگذاری مناسبتر است؟
سرنوشت همه بازارها وابسته به تصمیمات دولت جدید است
احسان سلطانی، اقتصاددان درخصوص وضعیت کنونی بازارها و اینکه کدام بازار در شرایط فعلی برای سرمایهگذاری میتواند مناسبتر باشد، اظهار داشت: آنگونه که محاسبات اقتصادی نشان میدهد در حال حاضر همه بازارها از مسکن گرفته تا دلار و خودرو دچار حباب قیمتی هستند و باید گفت وضعیت کنونی در حال گذار است و تا زمانی که دولت جدید مستقر نشود این وضعیت نامشخص خواهد بود. او با بیان اینکه سرنوشت همه بازارها وابسته به تصمیمات دولت جدید است، گفت: در صورتی که دولت جدید نیز بخواهد برخلاف شعارهایی که تاکنون داده اقدامات و کارکردهای دولت گذشته را دنبال کند اوضاع اقتصادی بهبود نخواهد یافت و متاسفانه باید گفت افزایش نرخ دلار در روزهای گذشته نیز این هراس را تقویت کرده است. این اقتصاددان با اشاره به بازار بورس نیز گفت: بین ۷۰ تا ۸۰درصد از گردانندگان بورسی خصولتیها هستند و منافع آنها در این بازار حائز اهمیت است و باید گفت در حال حاضر گروههای پتروشیمی و فولادیها سوددهتر از گروههای دیگر هستند و در چهار سال گذشته هم بیش از ۲۰ برابر رشد داشتهاند ضمن آنکه افزایش قیمتهای جهانی نیز روی این گروهها تاثیرگذار بوده این درحالی است که سایر گروههای بورسی رشدشان بسیار کمتر بود. او افزود: همچنین بنگاههای بورسی که متکی به رانتهای پتروشیمیها، سنگآهنیها، فولادیها و ... هستند نیز در چهار ماه گذشته صورتهای مالی سالانه شان را بالاتر دیدهاند.
بیشتر بخوانید: بازگشت ناگهانی شاخص کل
سود خالص تعدادی از بنگاهها از کسری بودجه دولت بیشتر شد
سلطانی تصریح کرد: درآمد عملیاتی تنها ۲۰ بنگاه بزرگ بورسی در سال ۱۳۹۹ تا ۴۰درصد از بودجه دولت بیشتر بود و سود خالص این مجموعهها که از رانت ریشه نشأت میگیرند با کسری بودجه دولت برابر بود که باید گفت متاسفانه شاهد یک فساد گسترده در این بخش هستیم. سلطانی با اشاره به نرخ بهره بین بانکی در سال گذشته گفت: در سال گذشته نرخ بهره بین بانکی به پایینترین میزان در چند سال گذشته رسید و بانک مرکزی منابع را به سمت بازار سهام هدایت کرد و شاهد آن بودیم که شاخصها در بازار سهام تا ۲ میلیون واحد رشد داشتند و پس از آن با اتفاقاتی که رخ داد بازار سرمایه نیز با ریزش همراه شد. این اقتصاددان گفت: بازار سرمایه در تامین مالی ساختار مالی کشور تاثیرگذار است پس از بررسی این شاخص دریافتیم که اولین کشور در دنیا هستیم که سهم بازار سرمایه در ساختار مالی اقتصادش نزدیک به ۸۰درصد است؛ این در حالی است که این میزان برای کشور چین حدود ۳۰درصد، در ترکیه ۳۰درصد، در آلمان ۴۰درصد و برای امریکا این میزان ۴۵درصد است، این اعداد یعنی اینکه میزان ارزش بازار سهام به GDP در این کشورها کوچکتر از ایران است.
بازار سرمایه ایران دارای ایرادات اساسی است
او ادامه داد: بازار سرمایه ایران دارای چند ایراد اساسی است؛ اول اینکه اغلب بازار سرمایه از خصولتیها هستند با همان مدیران منتصب از سوی دولت و ساختار قدرت و سهم بخش خصوصی در این بازار بسیار اندک است، دوم اینکه این بنگاهها کامودیتیمحور هستند و مانند بازار سهام دیگر کشورها فناوری محور نیستند، مورد بعدی اینکه بازار سرمایه ایران رانتمحور است و اگر بخشی از رانتهای انرژی و مواد معدنی را از آنها بگیرند این بازار به شدت سقوط میکند و مساله دیگر اینکه به شدت دولت و مجلس از بازار سرمایه دفاع میکنند که با این ساختار غلط و مخرب باید گفت ما دارای بزرگترین بازار سرمایه در دنیا با وجود این حبابهای قیمتی هستیم. سلطانی تصریح کرد: در حال حاضر بخش خصوصی واقعی و بنگاههای کوچک و متوسط نقششان در اقتصاد به شدت کمرنگ شده و خواهد شد و این به معنی تضعیف بخش خصوصی است و از یک سال و نیم گذشته با این حباب قیمتی در بازار سرمایه مقابله کردیم که علت آن هم این بود که بخش خصوصی به شدت ضعیف شده است.
او با بیان اینکه ساختار کنونی اقتصاد ساختار غلطی است، ادامه داد: آنگونه که شاهدیم سهام بورس و ارزش بنگاههای خصولتی به قیمت دلار گران متصل است و ما با یک منظومهای مواجه هستیم که پیش از این هم آن را تجربه کردیم که با افزایش بهای دلار سهام بورس رشد کند و بنگاهها سودآور شوند و مردم برای سرمایهگذاری در بورس ترغیب شوند که نتیجه آن بازی باخت باخت برای مردم بود. این اقتصاددان با انتقاد از مداخله دولت در اقتصاد گفت: بانک مرکزی رسما در حوزه نرخگذاری دلار دخالت میکند تا قیمتها افت نکند و اگر راهی که در دو، سه سال گذشته طی شد ادامه پیدا کند اوضاع وخیمتر میشود. او با بیان اینکه تنها از لحاظ درآمد قابل مصرف در سال گذشته حدود هزار هزار میلیارد تومان از جیب مردم کم شده است، گفت: در ۱۰ سال گذشته تنها قیمت ورق فولاد ۴۵ برابر شده است و به جای آنکه رییسجمهور اعلام کند که قیمتها را واقعی میکند تا مردم قادر به خرید مسکن باشند، میگوید ما پول چاپ میکنیم تا منابع را به دولت بدهند و مسکن بسازند و از این طریق مردم صاحب خانه شوند چرا؟ برای اینکه بنگاههای بورسی همچنان قیمت میلگرد و آهن و... را بالا نگه دارند.