به گزارش جامعه ۲۴- با توجه به اینکه شهرهای جهان با بحرانهای رو به رشد ناشی از تغییرات آب و هوایی روبرو هستند، گروه رهبری C۴۰ cities و مکنزی اخیرا گزارشی را منتشر کردهاند که به مدیران شهرها کمک میکند تا برنامههایی را برای کاهش ریسک و افزایش تاب آوری شهرها در برابر تغییرات آب و هوایی طراحی کنند. در این راهکارها اقداماتی که از خود طبیعت نشات گرفته تا اقدامتی اقتصادی از جمله در نظر گرفتن بیمه و همچنین سیستمهای هشدار سریع به منظور کاهش ریسک شهرها در برابر تغییرات آب و هوایی درنظر گرفته شده است.
از آنجایی که بحرانهای اقلیمی بر اساس ویژگیهای توپوگرافی و مشخصات شهرها متفاوت است، این گزارش بر سازگاری شهرها با این بحران تمرکز کرده است و ۱۵ اقدام برای سازگاری شهرها با پتانسیل بالایی از سازگاری را ارائه کرده است تا مورد استناد در بسیاری از شهرها قرار گیرد.
در این ۱۵ اقدام، مسائلی همچون پتانسیل کاهش ریسک، هزینه، امکانسنجی و پیچیدگیهای موجود برای ذینفعان در نظر گرفته شده است.
این اقدامات با توجه به این نکته لحاظ شدهاند که امروزه گزینهها و استراتژیهای زیادی وجود دارد که شهرها میتوانند برای انطباق با تأثیرات آب و هوایی فعلی و آینده آنها را دنبال کنند، اما انبوه گزینههای متعدد میتواند تعیین اولویتها و تعیین اقدامات لازم را برای شهرها دشوار کند.
۵ خطر عمده ناشی از بحرانهای تغییرات اقلیمی
در گزارش ارائه شده ۵ خطر عمده ناشی از بحرانهای تغییرات اقلیمی از جمله گرمای شدید، خشکسالی، آتشسوزی، سیلابها و اقداماتی که به طور مستقیم این خطرات اقلیمی را تشدید کند و همچنین آنهایی که میتوانند به ایجاد تابآوری سیستمیاتیک شهرها کمک کنند را مشخص میکند.
این اقدامات شامل موارد زیر است:
از آنجایی که راه حلهای مبتنی بر طبیعت برای سازگاری با تغییرات آب و هوایی بسیار مهم و ضروری هستند، راه حلهای مبتنی بر طبیعت از جمله مدیریت آبریز رودخانه، راه حلهای آبی و شهر سبز، طراحی خیابانهای درختی، ایجاد موانع ساحلی مبتنی بر طبیعت از جمله استفاده از درختان مانگرو در خط ساحلی و پیادهسازی سطوح سرد، از جمله سقفها و دیوارهای سفید، تشویق برنامههای حفاظت از آب میتواند مورد توجه قرار گیرد که علاوه بر حفاظت از جان مردم، بازده رفاهی و اقتصادی نیز دارد.
بیشتر بخوانید: مترو را محسن هاشمی ساخت نه قالیباف/ شرط رسیدگی به پروندههای قالیباف
علاوه بر این شهرها باید برای سازگاری با خطرات خاص و فوریت تغییرات اقلیمی، در اقداماتی سرمایهگذاری کنند که به طور سیستماتیک تابآوری شهر را افزایش میدهند. این انعطافپذیری سیستماتیک شامل مواردی از جمله افزایش آگاهی از خطرات فیزیکی تغییرات آب و هوایی، گنجاندن مخاطرات ریسک در فرایندهای تقویت برنامههای مالی و بیمهای و ایجاد پروتکلهای اضطراری و سیستمهای هشدار سریع مانند برنامههای تخلیه و هشدارها سریع طوفان از جمله در مناطق گرمسیری است.
محققان این پژوهش میگویند که برای همه شهرها یک نوع سازگاری مشخص وجود ندارد و شناسایی گامهای مناسب برای هر شهر نیازمند یک چشمانداز بوده و ممکن است حتی دلهرهآور باشد چرا که زمان و منابع محدودی برای سازگاری شهرها وجود دارد اما رهبران شهرهای سراسر جهان باید این گزارش را نقطه شروع مفیدی برای تدوین برنامههای مناسب با شهرهای خود بدانند.
شهرها به ویژه در برابر خطرات مربوط به تغییرات آب و هوایی آسیبپذیر هستند. در حال حاضر، بیش از ۹۰ درصد از کل مناطق شهری، ساحلی هستند و تخمین زده میشود که تا سال ۲۰۵۰ بیش از ۸۰۰ میلیون نفر از ساکنان شهرها تحت تأثیر افزایش سطح دریا و سیلابهای ساحلی قرار خواهند گرفت. علاوه بر این، ۱.۶ میلیارد نفر نیز در برابر گرمای شدید مزمن که ۲۰۰ میلیون نفر از تخمین امروز بیشتر خواهد بود، آسیبپذیری جدی خواهند داشت و ۶۵۰ میلیون نفر نیز با کمبود آب مواجه خواهند شد.
از آنجا که در حال حاضر برخی تغییرات آب و هوایی با توجه به انتشار گازهای گلخانهای و انتشار دیگر گازها غیرقابل اجتناب است، در نتیجه سازگاری برای حفاظت از زندگی و معیشت ساکنان شهرها امری بسیار مهم است. علاوه بر این، با افزایش خطرات ناشی از تغییرات آب و هوایی، به سرمایهگذاریهای پرهزینهتری برای سازگاری با شرایط جدید نیاز است، به ویژه اینکه جهان در حال حاضر در مسیر دستیابی به اهداف مورد توافق جهانی برای کاهش گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی نیست.
سازگاری با تغییرات اقلیمی برای محافظت از جمعیتهای آسیبپذیر از جمله گروههای کمدرآمد، افراد فاقد توانایی، کودکان، گروههای اقلیت و افراد مسن بسیار مهم است چرا که افراد در این گروهها در معرض خطر بالاتری در زمینه تغییرات اقلیمی و مخاطرات زیست محیطی نسبت به دیگر افراد قرار دارند. تخمین زده شده است که تا سال ۲۰۳۰ تغییرات اقلیمی بیش از ۱۰۰ میلیون نفر را در کشورهای در حال توسعه به زیر خط فقر برساند.
مارک واتس، مدیر اجرایی C۴۰ cities میگوید: تأثیرات بحران آب و هوا در حال حاضر در شهرهای جهان احساس میشود و شهرداران باید اقدامات فوری مورد نیاز برای آماده شدن برای گرم شدن سریع جهان را انجام دهند. تحقیقات انجام شده به شهرداران و رهبران شهرها کمک میکند تا تصمیمات بهتری در مورد تمرکز سرمایهگذاریها و اولویتبندی پروژهها بگیرند که در نهایت منجر به آن میشود که ساکنان شهر ایمنتر، سالمتر و آمادهتر برای آینده باشند.