تاریخ انتشار: ۱۹:۲۱ - ۱۵ شهريور ۱۴۰۰

آیا خطر گروه تروریستی داعش به افغانستان بازگشته است؟

امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در جریان سفر خود به عراق در پایان ماه اوت، از داعش به عنوان یک تهدید یاد کرد. رئیس جمهور آمریکا نیز پس از آن که نیرو‌های آمریکایی تنها سه جنگجوی داعش را کشتند، خطاب به این گروه گفت: «ما کار شما را تمام نکرده‌ایم.»

اقتصاد ۲۴-طالبان تسخیر کابل پایتخت افغانستان را تکمیل کرده بودند که شاخه محلی گروه تروریستی داعش با حمله‌ای خونین به فرودگاه این شهر تلفات و خسارت به بار آورد.
حمله به فرودگاه بین‌المللی کابل یک اقدام نمادین برای سازمان جهادی بود که تداوم حیاتش را برجسته کرد و نگرانی‌هایی را در غرب برانگیخت.
بیش از ۱۰۰ غیرنظامی افغان و ۱۳ نظامی آمریکایی در حمله ۲۶ آگوست به فرودگاه کابل کشته شدند. این حمله مرگبارترین خشونت‌ها علیه نیرو‌های آمریکایی در افغانستان از سال ۲۰۱۱ بود که روحیه‌ها را در هم شکست و تلاش‌ها برای انتقال شهروندان غیر افغان و همچنین شهروندان افغان که خواستار پناهندگی بودند را پیچیده‌تر کرد.
این حمله همچنین خونین‌ترین حمله گروه داعش خراسان در لحظه بسیار حساس عقب نشینی نیرو‌های آمریکایی و دیگر اعضای ناتو بود.

از سوی دیگر این حمله با شروع محاکمه متهمان حملات ۱۳ نوامبر ۲۰۱۵ در پاریس، پایتخت فرانسه که منجر به کشته شدن ۱۳۰ نفر شد و داعش مسئولیت آن را پذیرفت، هم‌زمان بود. کشتار خونین در پایتخت فرانسه در اوج قدرت این گروه در فاصله سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ در عراق و سوریه صورت گرفت.

کشور‌های جهان همچنین با پایان هفته جاری بیستمین سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ را شاهد خواهند بود که از آن به عنوان بزرگ‌ترین حملات تروریستی علیه غرب در سال‌های اخیر یاد می‌شود. این حمله توسط القاعده رقیب گروه داعش انجام شده بود؛ بنابراین به نظر می‌رسد که احیای داعش در افغانستان الهام بخش جهادی‌های افراطی از هر جهت باشد.
برخی تحلیلگران سیاسی بر این نظرند که از زمان فروپاشی خلافت اسلامی که با حملات نظامی چند ملیتی‌ها رخ داد، میزان تهدید‌ها از سوی گروه‌های جهادی به طرز چشمگیری کاهش یافته است، زیرا داعش دیگر مانند سال ۲۰۱۵ از توانایی حمله به قلب اروپا برخوردار نیست.

داعش در رسانه‌های اجتماعی

البته این گروه از طریق وابستگانشان در یمن، نیجریه و مالی اقدام‌هایی را انجام می‌دهند و در رسانه‌های اجتماعی بسیار فعال باقی مانده‌اند.
انجام حمله‌هایی که توسط افراد وابسته به گروه‌های جهادی که بعضی از آن‌ها فقط از طریق آموزش‌های مجازی رادیکال شده‌اند، ثابت می‌کند که آژانس‌های اطلاعاتی غربی در ریشه‌کن ساختن این تهدید که عموما با سلاح‌های ساده مانند چاقو یا خودرو صورت می‌گیرد، ناتوان بوده‌اند.


بیشتر بخوانید: جزئیاتی از داعش خراسان


روز جمعه، یک مهاجم سریلانکایی که از سال ۲۰۱۶ توسط پلیس شناسایی شده بود و در خانه‌اش برای داعش تبلیغ می‌کرد، هفت نفر را در اوکلند نیوزلند مجروح کرد.
با وجود این حمله داعش به فرودگاه کابل تکان دهنده‌تر بود، زیرا پیش از آن جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا نسبت به احتمال حمله داعش به فرودگاه بین‌المللی پایتخت افغانستان هشدار داده بود.
ژان پییر فیلیو، استاد موسسه مطالعات سیاسی پاریس بر این نظر است که ناتوانی واشنگتن در جلوگیری از حمله‌ای که به صورت عمومی اعلام شده بود، به داعش خراسان اجازه می‌دهد تا حملات خونین خود را تقویت کند.

تهدیدات تروریستی ممکن است افزایش یابد

برخی صاحب نظران سیاسی بر این نظرند که رویارویی نیرو‌های نظامی آمریکا و شبه نظامیان طالبان باعث شد تا جنگجویان هوادار داعش از این موقعیت استفاده کنند.
از همین رو برخی حامیان داعش هم آمریکایی‌ها و هم «طالبان مرتد» را محکوم می‌کنند. یک عضو بنیادی که از داعش حمایت می‌کند به خبرگزاری فرانسه گفت که حمله به فرودگاه کابل، داعش خراسان را در کانون توجهات سیاسی و رسانه‌ها قرار داد.


بیشتر بخوانید: تروریست‌های داعش خراسان چند نفرند؟


جیمز جفری، دیپلمات سابق آمریکا هم گفت که داعش بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ آموزش اسلامگرایان را برای حملات مشابه در خارج از عراق و سوریه و احتمالاً فراتر از خاورمیانه شروع کرده است.
او همچنین از احتمال سازماندهی افرادی که از آموزه‌های داعش الهام گرفته‌اند برای انجام حملات در اروپا خبر داد.

هشدار دولت‌های غربی نسبت به خوش بینی بیش از حد

دولت‌های غربی در حال حاضر نسبت به خوشبینی و اعتماد به نفس بیش از حد هشدار می‌دهند. امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در جریان سفر خود به عراق در پایان ماه اوت، از داعش به عنوان یک تهدید یاد کرد.
رئیس جمهور آمریکا نیز پس از حمله داعش به نیرو‌های آمریکایی در کابل و پس از آنکه نیرو‌های آمریکایی تنها سه جنگجوی داعش را کشتند، خطاب به این گروه گفت: «ما کار شما را تمام نکرده‌ایم.»
زیمرمن، تحلیلگر سیاسی گفت: «تصور چگونگی گسترش تهدید‌های تروریستی در افغانستان و سرایت آن‌ها به منطقه و حتی غرب سخت نیست.»

یورونیوز

ارسال نظر