اقتصاد ۲۴-آخرین فرد یهودی ساکن در افغانستان که سالها در کنیسهای قدیمی و فرسوده زندگی میکرد سرانجام برغم اعلام قبلی مبنی بر تصمیم برای ماندن، خاک این کشور را ترک کرد.
زبولون سیمنتوف که مقید به رعایت دستورات دینی است برغم شرایط امنیتی ناپایدار و جنگ بیست ساله در افغانستان و بر خلاف دیگر اعضای جامعه یهودیان که به سرعت تعدادشان فروکش کرد تصمیم به ماندن گرفته بود، اما به نظر میرسد تسلط دوباره طالبان بر کابل در نهایت به مقاومت او پایان داد.
موتی کاهانا، تاجر آمریکایی-اسرائیلی که هدایت یک گروه امنیتی خصوصی را بر عهده دارد روز چهارشنبه به آسوشیتدپرس گفته بود که زبولون سیمنتوف ۶۲ ساله و بیست و نه تن از همسایگانش، اغلب زنان و کودکان به یک کشور همسایه منتقل شده اند.
به گفته این تاجر آمریکایی-اسرائیلی آقای سیمنتوف پیشتر نیز زندگی در دوران حکومت قبلی طالبان را تجربه کرده ودغدغه چندانی از آمدن دوباره آنها نداشت؛ اما بیشتر نگران ربوده و کشته شدن به دست گروه بسیار رادیکالتری به نام خلافت اسلامی، موسوم به داعش بود.
گفته میشود که همسایگانِ تنها یهودی باقی مانده در افغانستان نیز وی را تشویق به رفتن میکردند تا بلکه فرزندانشان بتوانند به همراه او و با اتوبوس حامل او این کشور را ترک کنند.
کان، یک شبکه رسانهای اسرائیلی با پرداختن به این موضوع تصاویری ویدیویی از تخلیه افراد یاد شده را پخش کرده که اتوبوسی مملو از مسافر را هنگام عبور از مکانی منطبق با ویژگیهای افغانستان میآید نشان میدهد.
در این ویدیو چهره همه مسافران به جز زبولون سیمنتوف با ترفندهای ویدیویی تار و نامشخص به تصویر کشیده شده است.
بیشتر بخوانید: دستور بایدن برای انتشار برخی از اسناد طبقهبندی شده حملات ۱۱ سپتامبر
این افراد در ادامه مهاجرت دهها هزار افغان پس از تسلط طالبان بر خاک افغانستان این کشور را با امید به زندگی در سایه امنیت، رفاه و آزادیهای اجتماعی بیشتر ترک میکنند.
ایالات متحده آمریکا که بیست سال پیش برای خلع طالبان از قدرت به خاک افغانستان یورش برد یک روز پیش از تسلط این گروه اسلامگرای افراطی بر کابل کلیه نیروهای خود را از خاک این کشور بیرون کرد تا شبهنطامیان با خیالی آسودهتر در پی تحکیم استیلای خود باشند.
جدا از نظامیان آمریکایی و سربازان عضو هیئت مامور ناتو که پیشتر از افغانستان تخلیه شدند حدود دویست تبعه خارجی از جمله چندین شهروند آمریکایی نیز روز پنجشنبه مجوز خروج از این کشور را از طالبان دریافت کردند.
طالبان در ابتدای تسلط کامل بر خاک افغانستان از زبان سخنگوی خود سهیل شاهین تضمین داده بود که جان و امنیت همه شهروندان از همه اقوام، ملیتها و مذاهب را در امارت اسلامی تامین میکند.
نسخههای خطی عبری موجود در غارهای شمال افغانستان نشان میدهد که یک جامعه پررونق از یهودیان دست کم یک هزار سال پیش در این منطقه زندگی میکرد.
افغانستان در اواخر قرن نوزدهم، محل زندگی حدود ۴۰ هزار یهودی بوده است؛ بسیاری از این یهودیان فارسی زبان بوده و از تغییر اجباری دین در ایرانِ همسایه گریخته بودند.
افول جامعه یهودیان افغانستان سپس از سال ۱۹۴۸ و با مهاجرت به سوی اسرائیل آغاز شد.
سیمنتوف در مصاحبهای با آسوشیتدپرس در سال ۲۰۰۹ گفته بود که آخرین خانوادههای یهودی پس از حمله شوروی به افغانستان در سال ۱۹۷۹ این کشور را ترک کردند.
یورونیوز