اقتصاد ۲۴-کرونا که رسید و نفس جهان را بند آورد، زندگی روال طبیعی خود را از دست داد و مراسمها و دورهمیها نیز تعطیل شد. در این میان از سینما تا تئاتر و موسیقی دستخوش تغییرات گسترده شد و در این میان یکی از اولین مراکز تجمع که به تعطیلی کشیده شد، کنسرتها و مجمعهای موسیقی بود.
کرونا و لغو کنسرتهای در ایران و بیرون ایران
مساله قرنطینه گسترده و تعطیلی کنسرتها و حتی لغو پروازها، اما در اسفند ۹۸ فقط حاشیهای نبود که در داخل کشور گریبان گیر شود. در همین بازه زمانی حداقل تقریبا تمام پروازها به ترکیه، امارات متحده عربی و ارمنستان به طور کامل تعطیل شد و کنسرتهای خوانندگان موسوم به لس آنجلسی نیز به محاق رفت. مسالهای که حتی حاشیههایی بیش از مساله تنها کنسل شدن پروازها و کنسرتها برانگیخت. در یک مورد کنسرت خواننده مشهور ایرانی، ابراهیم حامدی مشهور به ابی که سال هاست ساکن غرب است، در ارمنستان لغو شد و در همان زمان تنها اعلام شد که در فرصتی دیگر کنسرت برگزار خواهد شد و هیچ خبری مبنی بر نحوه بازگرداندن هزینه بلیتها نشد و البته در کنار این مساله دهها مورد شکایت از شرکتهای هواپیمایی و آژانسهای مسافرتی مطرح شد که هیچ توضیحی در رابطه با بازگشت پول بلیتها به مسافران ارائه نمیدادند.
چین اولین کشوری که جشن و اجتماع عمومی داشت
اولین جشن بزرگ پس از دوران کرونا در سال نو میلادی چینیها و همزمان با کریسمس سال ۲۰۲۱ و در کشور چین بود که برگزار شد. جهان که آن روزها همچنان برای ماهها بود که درگیر کرونا بود با شگفتی به اجتماعات بزرگ در چین که مرکز انتشار ویروس بود، تماشا میکرد.
اعلام خبر کشف واکسن کرونا در دی ماه سال ۱۳۹۹ و سرعت گرفتن تولید واکسن و تزریق واکسن در بسیاری از کشورهای جهان امکان آزادی اجتماعات را در ماههای اخیر افزایش داد و به تبع آن امکان برگزاریها کنسرتها نیز فراهم شد.
تابستان ۱۴۰۰ و کنسرتهای ارمنستان و ترکیه
برای ایرانیان، اما تابستان ۱۴۰۰ و با روندی که دو کشور ترکیه و ارمنستان در سرعت بالای تزریق واکسن داشته اند به اولین مقاصد برای برگزاری کنسرتها تبدیل شدند.
در این میان کنسرت «ابی» به عنوان یکی از محبوبترین خوانندگان در غربت، اما منجر به حاشیهها و جنجالهای بسیار شد.غیر از مساله هزینهای که ایرانیها برای هتل و بلیت هواپیما برای رفتن به کنسرتها انجام میدهند، گفته میشود که بلیت کنسرتها نیز از دو میلیون تومان تا ۱۱ میلیون تومان به فروش میرسد.
تور کنسرت آخری که قبل کرونا شروع شد و هنوز ادامه دارد
ابراهیم حامدی مقلب به ابی، حالا حدود ۴ سال است در تور آخر و خداحافظی به سر میبرد و بارها ادامه کنسرت هایش یا حتی تکرار در یک کشور به محل حاشیههای جدی تبدیل شده است.
اما این بار جنجالهای بزرگ تری نیز در راه بود و یکی نیز این که ایران هنوز درگیر پیک پنجم کرونا است و این که جمعی حتی به شرط تزریق واکسن ضدکرونا در این تعداد دور هم جمع شوند، ممکن است باعث انتشار و جهش ویروس شود. این جدل به صف آرایی موافقان و مخالفان در شبکههای اجتماعی نیز بدل شده است.
بشتر بخوانید: ایرانیان چقدر پول کنسرت دادند؟
از سوی دیگر و فارغ از همه مسائل و موارد مطرح شده در ماجرای انتشار ویروس، بحث دیگری نیز بر سر قیمت بالای بلیتها نیز مطرح شده است.
بر اساس گزارشی که «بهمن بابازاده» خبرنگار حوزه موسیقی ارائه داده است، تنها برای شهریور سال جاری بیش از ۳۰ هزار بلیت فروخته شده است و در مقابل اگر میانگین قیمت هر بلیت را متوسط ۱۵۰ دلار در نظر بگیریم، رقمی حدود چهار و نیم میلیون دلار فقط در کنسرتهای ترکیه هزینه شده است و با احتساب رقم دلار ۲۷ هزار تومانی، حدود ۱۲۰ میلیارد تومان هزینه برای این کنسرتها شده است.
درآمدی که معلوم است هر خوانندهای را از خداحافظی با عرصه هنر منصرف میکند آن هم در شرایطی که برای زمانی دو ساله نیز کنسرتی برگزار نشده بود.
کنسرتهای چند ده میلیونی
کمترین رقم بلیت کنسرتهای «ابی» مقلب به آقای صدا، ۱۲۰ دلار و بیشترین رقم نیز ۳۸۰ دلار بوده که با احتساب دلار ۲۷ هزار تومانی، کمترین رقم بلیت ۳ میلیون ۲۴۰ هزار تومان بوده است و بیشترین قیمت بلیتی که از طریق رسمی خریداری شود حدود ۱۰ میلیون تومان است و این در شرایطی است که بلیتها را از بازار سیاه تهیه نکرده باشند.
از سوی دیگر کنسرت گروه زدبازی نیز که یکی از پرحاشیهترینها بوده است نیز ارقامی که برای هزینه بلیتها اعلام شده از حداقل ۴ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان و در بالاترین رقم ۱۶ میلیون ۶۵۰ هزار تومان بوده است.
این قیمتها در حالی منتشر شده است که بسیاری از علاقمندان و شهروندان نسبت به این ارقام انتقاد داشته اند و برخی از کارشناسان حوزه موسیقی ارقام اعلام شده را ناشی از فرصت طلبی خوانندگان و کنسرت گذاران میدانند.
گران ترین های جهان کدامند؟
یکی از گرانترین کنسرتهای راک جهان در سال ۲۰۲۰ و پیش از انتشار ویروس کرونا با بلیتهای ۶۰۰ دلاری برگزار شد و یکی از گرانترین خوانندگان جهان در برگزاری کنسرتها «آدل» است، اما حال با ارقامی که توسط خوانندگان ایرانی در بیرون از کشور مطرح میشود به نظر میرسد این خوانندگان و کنسرت گذاران آنان از شرایط داخل کشور سود خوبی میبرند و کنسرتهای مورد اشاره با توجه به امکانات و سالنهایی که در ردیف درجه یک محسوب نمیشوند حالا در ردیف کنسرتهای گران قرار گرفته اند.
بیشتر بخوانید: ویدئوی گروه موسیقی سللا چگونه قدغن شد؟
برای نمونه در سال ۲۰۱۷ قیمت بلیت تور موسیقی «نیل دایموند» ۲۶۲ دلار بوده است که در آن زمان یکی از گرانترین بلیتهای کنسرت محسوب میشده است. «مارون»، خواننده مشهور دیگر نیز در همان زمان قیمت بلیتهای کنسرتش حدود ۲۷۹ دلار و «تیلور سوییت» با رقم بلیت۲۶۲ دلار و «کریس براون» با بلیتهای ۲۵۸ دلاری گرانترین کنسرتها محسوب میشدند.
این ارقام نه فقط لزوما در همان سال که تا کنون نیز در ردیف گرانترین کنسرتها محسوب میشوند و شاید تنها «آدل» باشد که بلیت کنسرتهای وی از این ارقام بالاتر است.
هزینه های نجومی خوانندگان ایرانی از ترکیه تا کانادا
بد نیست در این میان به یکی از جنجالیترین بلیتهای کنسرت یک خواننده ایرانی در بیرون از کشور نیز بپردازیم. کنسرت «مهران مدیری» در کانادا در سال ۱۳۹۸ به دلیل آن چه قیمت بالای بلیتها دانسته میشد نیز با حواشی همراه بوده است.
ارزانترین قیمت بلیت برای برگزاری کنسرت مدیری در کانادا ۵۲ دلار و گرانترین آن ۱۵۲ دلار بود. در همان سال و در مقایسه قیمت بلیت کنسرت مدیری با «کیهان کلهر» در تورنتو که جایزه معتبر موسیقی جهانی وومکس ۲۰۱۹ را نیز از آن خود کرده بود، بلیت کنسرت کلهر ۵۵ تا ۷۵ دلار کانادا قیمت داشت!
اما نکته جالبتر این است که قیمت کنسرت ابراهیم حامدی (ابی) در سال ۲۰۱۹ و در کانادا بین ۵۰ تا ۲۰۰ دلار کانادا بود که البته نکته مهم تری را نیز در خود مسستر دارد، ابراهیم حامدی هر چقدر در کشورهای نزدیک به ایران کنسرت برگزار میکند، قیمت بلیت هایش بالاتر و گرانتر نیز میشود.
گران هایی حتی گران تر از محبوب ترین های موسیقی جهان
در این میان اگر کنسرتهای ایرانیانی، چون مهران مدیری و ابراهیم حامدی را با نمونه خارجی آن «کیتی پری» هم که جزو خوانندگان تراز اول پاپ محسوب میشود و طرفداران زیادی دارد مقایسه کنیم، حتی ارقام جالبتر میشود. «کیتی پری» برای کنسرت خود در کانادا از حداقل ۵۵ تا حداکثر ۱۱۰ دلار هزینه دریافت کرد و باید توجه کرد که اجرای کیتی پری در یکی از بهترین سالن و با اجرای نمایشهای متنوع و مختلف نیز همراه بوده است!
با یک مقایسه ساده مشخص می شود که کنسرت «مهران مدیری» و «ابراهیم حامدی» حتی از کنسرت خواننده مشهور جهانی، چون «کیتی پری» نیز گرانتر بوده است.
در این میان باید توجه کرد که تقریبا سالنهایی که خوانندگان ایرانی در آن اجرا دارند در مقایسه با مدلهای خارجی تقریبا غیرقابل مقایسه است. کافی است نه فقط به کنسرتهای آمریکایی و اروپایی که حتی به کنسرتهای «جولیا پطروس» لبنانی(خواننده مورد وثوق محور مقاومت) توجه کنید تا متوجه تفاوت سطح برگزاری کنسرتها بیشتر شوید و جالب این که کنسرتهای این خواننده محبوب و گران لبنانی نیز تا ۵۰ درصد کمتر از هزینهای است که خوانندگان ایرانی زمانی که به کشورهای اطراف ایران میرسند از هوادارانشان طلب میکنند.
هوادارنی که به شوق ساعتی آرامش و بودن کنار خواننده محبوب خود در حالی راهی یکی از کشورهای هم جوار می شوند که احتمالا به مخیله شان نیز نمی گذرد که پول بلیتی که پرداخت می کنند از بلیت همین خوانندگان در اروپا و کانادا و آمریکا نیز گران تر است.