اقتصاد ۲۴_مجله آمریکایی «تایم» دومین فهرست سالانه خود را شامل ۱۰۰ نفر از تاثیرگذارترین چهرههای جهان در سال ۲۰۲۱ را منتشر کرد؛ فهرستی که از چهرههای الهامبخش و هنری تا رهبران سیاسی را در شش بخش در برگرفته و در میان آنها، نام ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری تازه ایران، نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر زندانی در ایران، ملا عبدالغنی برادر، معاون رئیس دولت جدید طالبان و محبوبه سراج، فعال اجتماعی، استاد دانشگاه و نماینده سابق پارلمان افغانستان به چشم میخورد.
نشریه تایم در بخش چهرههای بزرگ، پیشگامان و هنرمندان نیز سه زن با نامهای سیمون بایلز، ژیمناست آمریکایی، بیلی آیلیش، خواننده و ترانهسرای آمریکایی و کیت وینسلت، هنرپیشه هالیوودی را سرآمد فهرست خود قرار داده است.
در بخش نمادها نامهای شاهزاده هری و مگان مارکل، بریتنی اسپیرز، خواننده آمریکایی، الکسی ناوالنی، مخالف سرشناس ولادیمیر پوتین، نائومی اوساکا، تنیسور ژاپنی و نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر زندانی در ایران به چشم میخورد.
نسرین ستوده
نشریه تایم در مطلب معرفی خانم ستوده که توسط شیرین عبادی، برنده ایرانی جایزه نوبل صلح نوشته شده، با اشاره به سوابق طولانی او در مبارزه در راه احقاق حقوق زنان، کودکان و زندانیان سیاسی و محکومیتهایی که در این مسیر با آن مواجه شده، تاکید کرده که تلاشهای خانم ستوده برای ارتقاء حقوق بشر و ارزشهای انسانی موجب ایجاد انگیزه در دیگران برای دنبال کردن راه او شده است.
در بخش رهبران تاثیرگذار جهان نیز پس از نگوزی اوکونجو ایوالا، رئیس نیجریهای سازمان تجارت جهانی، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده و شی جی پینگ، رئیس جمهوری چین قرار گرفتهاند. در میان رهبران اروپایی، نام ماریو دراگی، نخست وزیر ایتالیا به چشم میخورد. در این فهرست همچنین چهرههایی همچون کامالا حریص، معاون رئیس جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق ایالات متحده و نفتالی بنت، نخست وزیر جدید اسرائیل نیز وجود دارند.البته در این فهرست ۲۰ نفری از تاثیرگذارترین چهرههای جهان، نام ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران نیز وجود دارد.
ابراهیم رئیسی
در متن معرفی او که از سوی کریم سجادپور نوشته شده، آمده است که ابراهیم رئیسی یک آخوند معمولی ۶۰ ساله بود که در انتخابات مهندسی شده ژوئن ۲۰۲۱ نه با رای قاطع مردم بلکه با نظر رهبر ۸۲ ساله ایران که او را یاری وفادار و فردی دارای پتانسیل جانشینیاش تشخیص داده، به سمت رئیس جمهوری منصوب شد.
در ادامه این متن به نقش آقای رئیسی در اعدام زندانیان سیاسی و اقلیتهای مذهبی در دهه ۱۹۸۰ اشاره و پیشبینی شده که او با وجود اقتصاد آسیب دیده از سوء مدیریت، تحریمها و همهگیری بیماری کووید-۱۹ با کاهش محبوبیت مواجه خواهد شد و ناگزیر به تشدید سرکوبهای سیاسی و اجتماعی دست خواهد زد.
نشریه تایم در این مطلب همچنین با یادآوری پیچیدهتر شدن احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با حضور آقای رئیسی در کسوت ریاست جمهوری، ارزیابی کرده که با توجه به تحولات نظام شیعی حکومت ایران به سمت شکلگیری دیکتاتوری سپاه پاسداران، او در صورت جانشینی آقای خامنهای، آخرین رهبر نظام جمهوری اسلامی خواهد بود.
نشریه تایم همچنین دو چهره از افغانستان را نیز در فهرست تاثیرگذارترین رهبران جهان در سال ۲۰۲۱ قرار داده است: ملا عبدالغنی برادر، معاون رئیس دولت جدید طالبان و محبوبه سراج، فعال اجتماعی، استاد دانشگاه و نماینده سابق پارلمان افغانستان.
عبدالغنی برادر
در متن معرفی او که به قلم احمد رشید نوشته شده، آقای غنی، «یک رهبر کاریزماتیک نظامی و یک شخصیت عمیقا وارسته مورد احترام» توصیف شده است.
در ادامه این معرفینامه آمده است: «گفته میشود که او همه تصمیمات مهم را میگیرد، از جمله عفو عمومی برای اعضای رژیم سابق، عدم خونریزی هنگام ورود طالبان به کابل و برقراری تماسها و دیدارهای حکومت طالبان با کشورهای همسایه، به ویژه چین و پاکستان.»
او همچنین به عنوان نقطه اتکایی برای آینده افغانستان و نماینده جریان معتدل طالبان معرفی شده است.
محبوبه سراج
رویا محبوب نیز در معرفی خانم سراج، او را فردی توصیف کرده که زندگی خود را وقف حمایت از حقوق زنان، سلامت کودکان، مبارزه با فساد و توانمندسازی قربانیان خشونت خانگی کرده است.
خانم سراج همچنین زنی کارآفرین معرفی شده که با وجود تسلط طالبان بر کابل، کشورش را ترک نکرده و همچنان به فعالیتهای خود ادامه میدهد.
دو چهره تاثیرگذار، اما متفاوت از یک جغرافیای واحد؛ افغانستان
در حالی محبوبه سراج و عبدالغنی برادر از سوی مجله تایم بهعنوان چهرههای تاثیرگذار معرفی شدهاند که نگاهی به زندگی این دو نشان میدهد که آنها تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند: یکی سالها را در زندان گذرانده و عضو گروهی است که با تندروی شناخته میود، اما از دیگری بهعنوان کار آفرین و موسسه شبکه زنان افغانستان یاد شده است.
این دو چهره هر دو متعلق به یک جغرافیا یعنی افغانستان هستند و مدتی را در پاکستان گذراندهاند، اما وجوه متضاد این دو چهره تاثیر گذار شاید بی شمار باشد.
خانم سراج در طول سالهای اخیر عملا در صف مقابله با افکار افراطی و ضد زن قرار داشته است؛ افکاری که اکنون نیز در بین لایههای مختلف طالبان به چشم میخورد. ملا عبدالغنی برادر نیز به عنوان دیگر چهره تاثیرگذار از منظر مجله تایم، جزو موسسین گروه طالبان بوده است، هر چند از او بهعنوان چهرهای میانه رو در بین این گروه افراطی یاد میشود.
سوالی که پیش میآید، این است که توان کدام یک از دو چهره تاثیرگذار افغان برای تاثیرگذاری سنگینتر بوده و خواهد بود؟ آیا همین که ملا عبدالغنی برادر با آمریکاییها توافقنامه دوحه را امضا کرد برای تاثیرگذار خواندن وی کفایت میکند؟ یا اینکه قرار است آقای برادر از این پس در مدار فکری و اجرایی امارت اسلامی تغییر ایجاد کند؟
در مورد تاثیرگذاری خانم سراج هم میتواند سوال این باشد که آیا شبکه زنان افغان توان تغییر معادلات سیاسی را خواهد داشت؟ هر چند نباید از یاد برد که این زنان بودند که بیشترین حجم اعتراض را در روزهای اخیر در ولایتهای کلیدی همچون کابل و هرات داشتند. اما به هر حال آینده مشخص خواهد کرد که کدام یک از این دو چهره تصویرش بار دیگر بر روی نشریه تایم تکرار خواهد شد.
مجله تایم در بخش پایانی و نوآوران تاثیرگذار بر جهان، چهرههایی همچون جن سون هوانگ، مدیرعامل شرکت انویدیا و ایلان ماسک، مدیرعامل و بنیانگذار شرکت تسلا و اسپیسایکس را انتخاب کرده است.
یورونیوز