تاریخ انتشار: ۱۶:۰۰ - ۲۸ شهريور ۱۴۰۰

فسخ قرارداد قرن فرانسوی یا فروش زیردریایی که هوا شد؟

وزیر خارجه فرانسه روز پنجشنبه نقش آمریکا در فسخ قرارداد خرید زیردریایی‌های فرانسوی را به «خنجر از پشت» تشبیه کرد. او همچنین رویکرد جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در قبال پاریس را مشابه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده خواند.

اقتصاد ۲۴-نقش آمریکا در فسخ قرارداد استرالیا با فرانسه برای خرید زیردریایی از این کشور منجر به بحرانی دیپلماتیک بین پاریس و واشنگتن شده است.

این بحران دیپلماتیک بین دو عضو دائم شورای امنیت و متحد ناتو را می‌توان آخرین نمود از شکافی دانست که طی دهه‌های اخیر بین ایالات متحده و قدرت‌های اصلی اروپایی پدید آمده بود. پاریس در واکنش به نقش آمریکا در فسخ قرارداد استرالیا برای خرید زیردریایی از فرانسه اعلام کرد جشنی را که قرار بود در گرامیداشت روابط دو کشور در اقامتگاه سفیر فرانسه در واشنگتن برگزار شود لغو کرده است.

ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه روز پنجشنبه نقش آمریکا در فسخ قرارداد خرید زیردریایی‌های فرانسوی را به «خنجر از پشت» تشبیه کرد. او همچنین رویکرد جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در قبال پاریس را مشابه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده خواند.

روزنامه فرانسوی فیگارو با استفاده از واژه «خیانت» برای رفتار دولت آمریکا، آن را یادآور انصراف باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا از همراهی با فرانسه در حمله به مواضع حکومت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه به دنبال استفاده از سلاح‌های شیمیایی در این کشور در سال ۲۰۱۳ دانست.


بیشتر بخوانید: استرالیا: درباره قرارداد زیردریایی نسبت به فرانسه صادق بودیم


با این حال مهم ترین شکاف بین آمریکا و فرانسه پس از جنگ جهانی دوم در سال ۲۰۰۳ و در دوران ریاست‌جمهوری ژاک شیراک، رئیس‌جمهوری وقت فرانسه پدید آمد.

پاریس در آن زمان حاضر به همراهی با دولت جورج دبلیو بوش، چهل و سومین رئیس‌جمهوری آمریکا برای حمله به عراق نشد. دومینیک دوویلپن، وزیر خارجه وقت فرانسه در جلسه شورای امنیت در برابر کالین پاول، همتای آمریکایی خود ایستاد و از موضع پاریس که آلمان را نیز با خود همراه می‌دید دفاع کرد. یکی دیگر از بحران‌های دیپلماتیک در روابط واشنگتن با قدرت‌های اروپایی در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما و به دنبال افشاگری‌های ادوارد اسنودن، کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا روی داد. ادوارد اسنودن در آن زمان از شنود مکالمات رهبران و دیپلمات‌های اروپایی از سوی ایالات متحده پرده برداشت.

رنگ باختن امید اروپایی‌ها به گشایش فصل جدید در روابط با آمریکا

هر چند تنش و اختلاف بین آمریکا و قدرت‌های اروپایی تا پیش از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۷ وجود داشت، اما ریاست‌جمهوری او به اختلاف‌ها در دو سوی اقیانوس اطلس ابعاد جدیدی بخشید.

اروپایی‌ها با وجود تنش‌های متعدد با واشنگتن در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ امیدوار بودند تا با آغاز دوران ریاست جمهوری جو بایدن فصل جدیدی در روابط با واشنگتن گشوده شود.

امیدی که این روز‌ها پس از خروج آمریکا از افغانستان و اعلام پیمان امنیتی «اوکوس» با مشارکت آمریکا، بریتانیا و استرالیا رنگ باخته است. پافشاری جو بایدن بر موعد ۳۱ اوت (۹ شهریور) برای خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان باعث شد تا لندن، برلین و پاریس در برابر عمل انجام‌شده قرار گیرند.

اکنون نیز فرانسه تنها چند هفته پس از خروج نظامیان آمریکا شاهد فسخ قرارداد فروش زیردریایی به استرالیا است. پاریس از این قرارداد به عنوان «قرارداد قرن» یاد می‌کرد. یک مقام ارشد در کاخ سفید روز پنجشنبه گفته بود که واشنگتن از قبل فرانسه را در جریان اعلام پیمان امنیتی «اوکوس» و لغو قرارداد زیردریایی‌ها قرار داده بود. سخنانی که ساعاتی بعد از سوی پاریس تکذیب شد.

بحران دیپلماتیک کنونی بین پاریس و واشنگتن و درهم شکسته شدن توهم اروپایی‌ها درباره تفاوت رویکرد جو بایدن با دونالد ترامپ ممکن است فرانسه را که چند ماه دیگر عهده‌دار ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا خواهد شد در پیگیری موضوع استقلال راهبردی اتحادیه اروپا و تشکیل نیروی نظامی اروپایی مصمم‌تر کند.

یورونیوز

ارسال نظر