تاریخ انتشار: ۱۴:۳۰ - ۲۹ شهريور ۱۴۰۰
هشدار دبیر سازمان ملل به چین و آمریکا:

از جنگ سرد جدید اجتناب کنید

دبیر‌کل سازمان ملل متحد با بیان اینکه ناسازگاری‌های شوروی و آمریکا قوانین روشنی ایجاد کرده بود به گونه‌ای که هر دو کشور از خطر نابودی هسته‌ای آگاه بودند، نتیجه گرفت که جنگ سرد جدید می‌تواند خطرناک‌تر باشد.

اقتصاد ۲۴-آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد با هشدار نسبت به احتمال وقوع «جنگ سرد جدید»، از آمریکا و چین به عنوان دو کشور بزرگ و بانفوذ خواست تا روابط «کاملاً ناکارآمد» خود را پیش از گسترش مشکلاتشان به سایر نقاط جهان، ترمیم کنند.
او گفت که دو قدرت بزرگ اقتصادی جهان با وجود شکاف‌های سیاسی در مورد حقوق بشر، اقتصاد، امنیت سایبری و حاکمیت در دریای چین جنوبی، باید در زمینه تغییرات آب و هوایی همکاری کنند.
آقای گوترش پیش از نشست سالانه رهبران کشور‌های جهان در سازمان ملل متحد که این هفته برگزار می‌شود، در گفتگو با آسوشیتدپرس گفت: «متأسفانه امروز ما فقط رویارویی داریم.»

دبیر کل سازمان ملل در ادامه با تأکید بر اینکه مشکلات واکسیناسیون، مشکلات تغییرات آب و هوایی و بسیاری از چالش‌های جهانی بدون روابط سازنده بین‌المللی و به‌خصوص روابط میان ابرقدرت‌ها حل نخواهد شد، گفت: «ما باید دوباره یک رابطه کاربردی بین این دو قدرت برقرار کنیم.»

آقای گوترش دو سال پیش به رهبران کشور‌های جهان در مورد خطر تجزیه دنیا به دو بخش هشدار داده بود. او اینک بار دیگر هشدار گذشته خود را تکرار کرد و گفت که «رابطه ناکارآمد میان دو استراتژی رقیب» باید به زودی ترمیم شود.

وی گفت: «ما باید به هر قیمتی از جنگ سردی که متفاوت از جنگ گذشته و احتمالاً خطرناک‌تر و مدیریت آن دشوارتر است، اجتناب کنیم.»


بیشتر بخوانید: سازمان ملل: کشور‌های جهان وعده تامین ۱.۲ میلیارد دلار کمک به مردم افغانستان را دادند


جنگ به اصطلاح «سرد» میان اتحاد جماهیر شوروی و متحدان شرقی آن از یک سو و آمریکا و متحدان غربی‌اش از سوی دیگر بلافاصله پس از جنگ جهانی دوم آغاز شد و با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ به پایان رسید.

دبیر‌کل سازمان ملل متحد با بیان اینکه ناسازگاری‌های شوروی و آمریکا قوانین روشنی ایجاد کرده بود به گونه‌ای که هر دو کشور از خطر نابودی هسته‌ای آگاه بودند، نتیجه گرفت که جنگ سرد جدید می‌تواند خطرناک‌تر باشد.
آقای گوترش همچنین از توافق آمریکا و بریتانیا برای تجهیز استرالیا به زیردریایی‌های هسته‌ای و غیرقابل شناسایی به عنوان «تن‌ها یک قطعه کوچک از معمایی پیچیده‌تر» نام برد که نشان دهنده رابطه «کاملاً ناکارآمد بین چین و آمریکا» است.

توافق آمریکا، بریتانیا و استرالیا خشم فرانسه و چین را برانگیخت. فرانسه قراردادی به ارزش حداقل ۶۶ میلیارد دلار برای چندین زیردریایی متعارف برقی-دیزلی با استرالیا امضا کرده بود.

آقای گوترش همچنین در خصوص نقش سازمان ملل متحد در افغانستان جدید گفت که دخالت این نهاد بین‌المللی در این کشور به گونه‌ای که بتواند به ایجاد یک دولت فراگیر منجر شود و همچنین تضمین رعایت حقوق بشر و حذف تروریست‌ها و قاچاق مواد مخدر در افغانستان، «یک رویا» است.

او همچنین از عدم همکاری کشور‌ها برای مقابله با گرمایش زمین و اطمینان از واکسیناسیون همه مردم در تمام کشور‌ها ابراز تاسف کرد.


بیشتر بخوانید: سازمان ملل: در ۵۰ سال گذشته هر روز یک فاجعۀ مرتبط با وضعیت آب و هوا بوده


دبیر کل سازمان ملل متحد در مورد مبارزه با همه‌گیری کرونا در سال گذشته گفت: «ما نتوانستیم هیچ پیشرفت واقعی در رابطه با هماهنگ کردن موثر تلاش‌های جهانی در مورد مبارزه با بیماری کرونا داشته باشیم.»
آقای گوترش گفت که «کاملاً غیرقابل قبول» است وقتی ۸۰ درصد از هموطنان پرتغالی‌اش واکسینه شده‌اند در حالی که در بسیاری از کشور‌های آفریقایی، کمتر از ۲ درصد از مردم واکسینه شده‌اند.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که کشور‌های ثروتمند و توسعه یافته حدود ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف بازیابی شرایط پیش از همه‌گیری کرونا می‌کنند و کشور‌های با درآمد متوسط حدود ۶ درصد و کم توسعه یافته‌ترین کشور‌ها ۲ درصد از تولید اندک خود را صرف بهبود شرایط می‌کنند.
به گفته آقای گوترش، این امر باعث ناامیدی و بی‌اعتمادی در بخش‌هایی از کشور‌های در حال توسعه شده است که واکسن و کمک برای بهبود وضعیت دریافت نکرده‌اند.

یورونیوز

ارسال نظر