اقتصاد ۲۴-ایران در حالی از آغاز رزمایش نظامی بحثبرانگیزی در مرزهای شمال غربی خود خبر داده که جمهوری آذربایجان پیش از برپایی به زمان و مکان برگزاری آن اعتراض کرده بود.
مقامات ایرانی نیز در پاسخ به این انتقادها برگزاری مانور نظامی در هر نقطه از این کشور را حق حاکمیتی خود دانسته و نسبت به انتقادهای الهام علیاف به سرعت واکنش نشان دادند.
این رزمایش که «فاتحان خیبر» نام گرفته به گفته ایران در منطقه عمومی شمال غرب این کشور، بین محورهای پلدشت و جلفا برگزار میشود.
فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در باره هدف برپایی این رزمایش را «آزمایش تجهیزات و تسلیحات ساخته شده در پایان هر دوره آموزشی و پس از تحقق دستاوردی ویژه» عنوان کرده است.
امیر سرتیپ کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش در این راستا تصریح کرده که در رزمایش یاد شده «دو سلاح ضدزره به همراه چند دستاورد دیگر نظامی از جمله پهپادهای دورزن ونقطهزن با برد بسیار بلند» و همچنین «بخشی از کالیبرهای هوشمند شدهِ گلولههای توپخانهای» مورد آزمایش قرار میگیرند.
عملیات برنامهریزی شده در این رزمایش از صبح روز جمعه با شلیک یگانهای زرهی و پشتیبانی هوایی بالگردهای ارتش در منطقه از پیش تعیین شده آغاز شد.
فرمانده نیروی زمینی ارتش: فعالیت اسرائیل در منطقه را به طور کامل زیر نظر داریم
به باور بسیاری از تحلیلگران برپایی این مانور در حوالی مرزهای جمهوری آذربایجان نوعی اعلام آمادگی از سوی ایران برای برخورد با تحرکاتی است که ممکن است توسط اسرائیلیها از خاک همسایه شمال غربی علیه این کشور در پیش گرفته شود.
روابط جمهوری آذربایجان و اسرائیل بویژه پس از جنگ قرهباغ بواسطه کمکهای نظامی تلآویو بیش از پیش تقویت شده و این مسئله برای ایران که تاکنون در خاک خود هدف چند حمله «خرابکارانه» به تاسیسات هستهای قرار گرفته و در سوریه نیز نیروهای خودی و نیابتیاش به صورت مستقیم زیر بمباران و موشکباران گاه به گاه اسرائیل قرار دارند، نگران کننده به نظر میرسد.
این در حالیست که پیشتر گزارشهایی مبنی بر حضور عوامل و نیروهای اطلاعاتی اسرائیل در کشوری شیعه نشین جمهوری آذربایجان منتشر شده بود.
فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران روز جمعه در سخنانی به نوعی بر تقویت گمانهزنیها در خصوص ارتباط برپایی این رزمایش با حضور اسرائیل در جمهوری آذربایجان افزود.
وی در این خصوص تصریح کرد: «ما در منطقه عنصر ناخوانده و برهم زننده امنیت را داریم که از جای دیگر آمده و آن، رژیم نامشروع صهیونیستی است.»
امیر سرتیپ کیومرث حیدری در ادامه یادآور شد: «از موقعی که این رژیم آمده، حساسیت ما به این مرز افزایش یافته و فعالیت آنها در اینجا به طور کامل در رصد ماست.»
بیشتر بخوانید: از بهارستان به باکو ، دقت کن!
فرمانده نیروی زمینی ارتش سپس تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران در ۲ قرن اخیر هیچ گاه مهاجم نبوده و هیچگونه چشمداشتی به خاک همسایگان نداشته و ندارد و صرفا از خود دفاع کرده است؛ در مدت دوره طولانی اشغال قرهباغ توسط ارمنستان نیز همواره بر تمامیت ارضی آذربایجان تاکید کرده و هیچگاه اشغالگری را تایید نکردهایم.»
از سوی دیگر احمد وحیدی، وزیر کشور ایران پنجشنبه شب در سخنانی ایران را دوست و رفیق جمهوری آذربایجان خواند و گفت که توطئهای برای بر هم زدن روابط دو کشور در میان است.
وی در این خصوص از اسرائیل نام برد و تاکید کرد که توطئهای از جانب اسرائیلیها علیه دوستی دو کشور در جریان است؛ امام جمعه اردبیل هم در خطبههای نماز برپایی رزمایش «فاتحان خیبر» را پاسخی به حضور اسرائیل در منطقه توصیف کرده است.
جنگ قرهباغ بهانه نزدیکی بیشتر جمهوری آذربایجان و اسرائیل
این سخنان در حالی ایراد میشود که الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان پیش از برپایی این رزمایش به شدت نسبت به آنچه «تردد غیرمجاز» کامیونهای ایرانی در قرهباغ خواند به ایران انتقاد کرد و هرگونه رزمایش در نزدیک مرزهای خود را بیاحترامی به تمامیت ارضی کشورش خواند.
آقای علیاف همچنین برپایی رزمایش در نزدیکی رود مرزی ارس را پس از آنکه کامیونهای ایرانی در خاک این کشور مورد بازرسی قرار گرفته بودند عجیب و غیرقابل قبول توصیف کرده و زمان و مکان برپایی این رزمایش را برغم تاکید بر حق همه کشورها برای برگزاری تمرینهای نظامی در خاک خود زیر سوال برده بود.
این سخنان بلافاصله با پاسخ سخنگوی وزارت خارجه ایران همراه شد که برپایی رزمایش در مرزهای مناطق مرزی را یک موضوع حاکمیتی ایران و با هدف برقراری آرامش و ثبات در منطقه عنوان کرده بود.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز روز گذشته در ملاقات با سفیر جدید جمهوری آذربایجان ضمن ابراز تاسف از انتقادهای اخیر الهام علیاف نسبت به برپایی رزمایش نیروهای ایرانی در منطقه مرزی رود ارس تاکید کرده بود که کشورش حضور و فعالیت اسرائیل را در منطقه مخل امنیت خود میپداند و برای مقابله با آن هر اقدامی که لازم باشد انجام خواهد داد.
بیشتر بخوانید: در مرز ایران و آذربایجان چه خبر است؟
برخی ناظران معتقدند که باکو بخش عمدهای از پیروزی در جنگ دوم قرهباغ را مدیون پهپادهای اسراییلی و ترکیه است و یقینا کمک این دو کشور را فراموش نمیکند.
باکو و تلآویو همچنین از بعد اقتصادی نیز روابط بسیار خوبی دارند به نحوی که گفته میشود اسرائیل بیش از چهل درصد نفت خام مورد نیاز خود را از جمهوری آذربایجان وارد میکند.
مقامات ایرانی که پیشتر نگران حضور غیرمحسوس عوامل اسرائیل در خاک جمهوری آذربایجان بودند به تازگی با لحنی صریحتر نسبت به این حضور اعلام موضع میکنند.
این در حالیست که باکو ادعاهای مطرح شده از سوی تهران مبنی بر استفاده اسرائیل از خاک جمهوری آذربایجان علیه ایران را کاملا رد میکند.
یورونیوز