اقتصاد ۲۴-ومین روز رزمایش جنجالی ایران در شمال غرب کشور و نزدیک به مرز با آذربایجان در حالی برگزار شد که پیش از این رئیس جمهوری آذربایجان نسبت به آن ابراز نگرانی کرده بود، اما ایران میگوید دلیل این رزمایش «اسرائیل» است.
علی حاجیلو، فرمانده قرارگاه منطقهای شمالغرب نیروی زمینی ارتش ایران در گفتوگویی اعلام کرد که این رزمایش با نام «فاتحان خیبر» پیام روشنی به اسرائیل است که از خارج از منطقه وارد آن شده است.
وی اضافه کرد: «ایران در دو قرن گذشته هیچ وقت مهاجم نبوده، اما هر کجا منافعش مورد تهدید واقع شده با قاطعیت از آن دفاع کرده است.»
وی تاکید کرد که حضور اسرائیل را در جوار مرزهای ایران برنمیتابند: «این که بعضی از کشورهای همسایه بخواهند از این شرایط در منطقه سو استفاده کند و مرزهای بین کشورها را تغییر دهد این مسئله جزو خطوط قرمز جمهوری اسلامی بوده و برای ما قابل قبول نیست.»
مقامات ایران میگویند که در جریان جنگ سال گذشته قرهباغ نیروی اسرائیلی در بخشهایی از جمهوری آذربایجان حضور یافتهاند.
از سوی دیگر پس از آن توافق آتشبس میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بخشی از مسیر بین ایران و ارمنستان تحت کنترل نیروهای آذربایجانی درآمده است.
علی دلاور، فرمانده تیپ ۲۵ نیروی مخصوص ارتش، نیز درباره رزمایش ایران گفت که این رزمایش «استراتژی کنونی منطقه را تغییر خواهد داد.»
بیشتر بخوانید: مانور در منطقه مرزی ارس به رغم مخالفت باکو
تنشها با جمهوری آذربایجان در هفتههای اخیر و پس از بازداشت دو راننده کامیون ایرانی از سوی نیروهای جمهوری آذربایجان بالا گرفته است. رانندگان ایرانی در حال انتقال سوخت و کالا به ارمنستان بودهاند و باکو از آن را حضور «غیرقانونی» در خاک آذربایجان عنوان کرده است. الهام علیاف میگوید کامیونهای ایرانی از مناطقی در قرهباغ که پس از درگیریهای سال گذشته با ارمنستان از کنترل ایروان خارج شده عبور کردهاند و این مسئله نگرانی باکو را به همراه داشته است.
وزیر خارجه ایران: بازداشت رانندههای ایرانی توجیهی ندارد
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز شنبه در برنامه نگاه یک تلویزیون درباره بازداشت رانندگان کامیون گفت: «برای ترانزیت کامیونهای ما از بخشهایی از آذربایجان به سمت ارمنستان مشکلاتی ایجاد و دو راننده تریلر ایرانی در آذربایجان بازداشت شدند.»
وی افزود: «بازداشت راننده تریلر ترانزیت ایرانی از نظر ما توجیهی ندارد و رفتار مثبتی تلقی نمیشود.»
وزیر امور خارجه ایران همچنین گفت: «به مقامات کشور آذربایجان به صراحت گفتهایم که وقوع تغییرات ژئوپولتیک و تغییر مرزها در منطقه را تحمل نمیکنیم و نسبت به آنها تحفظ جدی داریم.»
بیشتر بخوانید: آذربایجان و ترکیه در منطقه قفقاز به دنبال چه چیزی هستند؟
از سوی دیگر علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در توییتی گفت: «ایران بزرگ و مقتدر همواره خیرخواه همسایگان خود بوده و هرگز تهدیدی را متوجه آنان نکرده است. مشکلات با همکاری و همدلی همه کشورهای منطقه حلوفصل خواهد شد.»
وی این پیام را به زبانهای عبری، عربی و انگلیسی نیز توییت کرده است.
این تنشها به اینجا ختم نشد و روز گذشته عباس موسوی، سفیر ایران در جمهوری آذربایجان از «تعرض» به حریم سفارت این کشور در باکو خبر داد و گفت که پلیس دیپلماتیک و وزارت کشور جمهوری آذربایجان چهار متعرض را شناسایی، بازداشت و بازجویی کرده است.
سفیر ایران به جزییات حادثه اشاره نکرد، اما گفت که این نهاد در حال پیگیری موضوع تا حصول نتیجه و تنبیه خاطیان است. با این حال دلیل این اعتراض انتشار عکسی در شبکههای اجتماعی بود که نزدیک در ورودی سفارت ایران در باکو را نشان میداد که سه آفتابه به رنگ پرچم ایران در این مکان قرار گرفته بود.